Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

«Δεν πληρώνουν» οι ηθοποιοί

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και χωρίς ελπίδα για το αύριο βρίσκονται οι Ελληνες ηθοποιοί στην πλειονότητά τους.

Κάποιοι δεν έχουν καν αποδοχές, ενώ το εισόδημα των εργαζομένων, ακόμη και των καταξιωμένων πρωταγωνιστών, συρρικνώνεται επικίνδυνα μέρα με τη μέρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις επιπλέον υποχρεώσεις τους, στα νέα μέτρα και τους δυσβάσταχτους φόρους.

Μεγάλα ονόματα του θεάτρου δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να πληρώσουν τα χαράτσια που φτάνουν μέρα με τη μέρα.

Η τελευταία απόφαση της διοίκησης του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών να μην καταβάλουν τα μέλη του κανέναν από τους έκτακτους φόρους ήρθε ως από μηχανής θεός για άνεργους και εργαζομένους και τη στηρίζουν χωρίς καμία επιφύλαξη.
Ισως είναι και μια μορφή αντίστασης αυτή για τους ανθρώπους της τέχνης, οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από τον καθέναν αφού οι παραγωγές σε όλους τους χώρους μειώθηκαν στο ελάχιστο.

Η μεγάλη Μάρθα Βούρτση φαίνεται πολύ εξοργισμένη με την κατάσταση: «Μου ήρθε περαίωση 6.000 ευρώ και δεν πλήρωσα. Εγώ θέλω να έρθουν να με ελέγξουν. Χρωστάω στη Μιχαλού, αλλά σε κανέναν άλλον. Πενήντα τέσσερα χρόνια τα έχω ακουμπήσει κανονικά. Πού πάει αυτή η πατρίδα; Δεν ξέρω πού πάει. Ακουσα τον σπουδαίο συνταγματολόγο Γιώργο Κασιμάτη, ο οποίος έλεγε ότι είναι παράνομα όλα αυτά που έχουν υπογράψει, γιατί είναι ερήμην του λαού κι αν προσφύγουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, θα δικαιωθούμε…».

Ο Γρηγόρης Βαλτινός δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι αδυνατεί να πληρώσει: «Δεν έχω καταβάλει τους φόρους, γιατί δεν έχω τα χρήματα και πήγα στην εφορεία και τους είπα: “Δεν έχω να σας τα δώσω κι αν κάποια στιγμή βρείτε να περισσεύουν κάποια χρήματα από το εισόδημά μου, μπορείτε να τα πάρετε”. Παρά την αντίρρηση κάποιων, έτσι κι αλλιώς πιστεύω ότι όλα αυτά τα μέτρα είναι άδικα. Πιστεύω ότι προσπαθούν να βγάλουνε το ξύγκι από τη μύγα και βέβαια πάντα η μύγα είμαστε εμείς και η μυγοσκοτώστρα είναι το μεγάλο κεφάλαιο».

Μία άλλη κυρία του θεάτρου μας, η Ελένη Γερασιμίδου, είναι κάθετη: «Τους φόρους έχουμε αποφασίσει να μην τους δίνουμε έτσι κι αλλιώς. Την απόφαση πήρε το σωματείο μας. Μάλιστα κάψαμε και αυτές τις ειδοποιήσεις που πήραμε για την αλληλεγγύη μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε απόγνωση βρίσκεται και ο Γιάννης Μποσταντζόγλου: «Από το κακό στο χειρότερο πάμε. Οι μισθοί έχουν πέσει και θα πέσουν κι άλλο. Κι αυτοί συνεχίζουν να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου. Και πώς θα ζήσει ο κόσμος; Κι εγώ δεν είμαι άνθρωπος του κινήματος “Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω”, αλλά τελικά εκεί θα καταλήξω. Βγάζω 50 ευρώ την ημέρα και μου έρχονται χίλια φέσια. Ε, δεν πληρώνω κι εγώ.    ΖΟΥΓΚΛΑ.GR