Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ακόμα περιμένουν στα σχολεία τα βιβλία

Τα πρώτα διαγωνίσματα στις σχολικές τάξεις άρχισαν και οι καθηγητές τρέχουν να προλάβουν την διδακτέα ύλη μέχρι το κλείσιμο των σχολείων για τις εορτές των Χριστουγέννων με τα βιβλία να παραμένουν άφαντα ή είδος πολυτελείας.
Μετά τα  
Χριστούγεννα αναμένεται να ομαλοποιηθεί στα σχολεία η κατάσταση με τα βιβλία, ενώ το σύνολο των βιβλίων, σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια αναμένεται να έχει αποσταλεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.

Κι όλα αυτά παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας ότι .....

η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί αρχές Νοεμβρίου, πόσο μάλλον την προσωπική δέσμευση της υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου το περασμένο καλοκαίρι για ολοκλήρωση της διαδικασίας εκτύπωσης των βιβλίων στα μέσα Οκτώβρη και τις αναφορές της όχι σε καθυστερήσεις, αλλά σε ελλείψεις.

Σύμφωνα με τα
στοιχεία του Οργανισμού Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ): Στο δημοτικό, από τους 183 τίτλους έχουν εκτυπωθεί 130. Στο γυμνάσιο από τους 181, εκτυπώθηκαν οι 154. Στο λύκειο από τους 207, οι 197. Στα Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές (ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ) από τους 519 τίτλους έχουν εκτυπωθεί οι 465.

Και ενώ καθώς φαίνεται
τα σχολικά βιβλία θα φτάσουν σαν πρωτοχρονιάτικος μποναμάς στους μαθητές, oι οποίοι εκδήλωσαν με τον πιο έντονο τρόπο την αγανάκτηση τους για την κατάσταση στα σχολεία κατά τη διάρκεια των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, η κυρία Διαμαντοπούλου παρέμεινε στη θέση της υπουργού Παιδείας και μετά τη σύσταση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης επικροτούμενη για τις πολιτικές της.

Πάντως,
η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) διευκρινίζει ότι μόνο το 55% έως 60% των σχολείων έχουν στη διαθεσή τους όλα τα βιβλία. Σημαντικότερο πρόβλημα αντιμετωπίζει όμως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπου οι ελλείψεις αγγίζουν το 40%. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, χαρακτηρίζει την κατάσταση στα σχολειά εικόνα τριτοκοσμικής χώρας και δάσκαλοι και καθηγητές δηλώνουν ανένδοτοι στον αγώνα τους για σχολεία με βιβλία. Μάλιστα, η ΟΛΜΕ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι απεργιακές κινητοποιήσεις να συνεχιστούν εώς ότου όλα τα βιβλία φτάσουν στα σχολεία της χώρας, ακόμα και αν αυτό γίνει μετά το 2012.
Αν και οι ρυθμοί του υπουργείου μάλλον δεν προλαβαίνουν ούτε τις
Πανελλαδικές εξετάσεις….   
 
http://kafeneio-gr.