Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Διοργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης εργοδοτών και εργαζομένων για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφαλείας


Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το Επιμελητήριο Βοιωτίας, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του, για την διοργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης εργοδοτών και εργαζομένων, για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφαλείας, σας γνωστοποιεί, ότι ήδη έχει προγραμματισθεί η υλοποίηση παρόμοιων σεμιναρίων.

Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να τύχουν της σχετικής επιμόρφωσης, μπορούν να υποβάλλουν στο φορέα μας, αίτηση συμμετοχής.

Για περισσότερες διευκρινήσεις και πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Επιμελητήριο Βοιωτίας, (Λ. Κουτσοπετάλου 1 Λιβαδειά, τηλ. 2261028281), τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Παράλληλα, ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας, ότι, τόσο το Επιμελητήριο Βοιωτίας, όσο και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, έχουν πραγματοποιήσει παρέμβαση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Κουτρουμάνη Γεώργιο και στον αρμόδιο Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) κ. Χάλαρη Μιχαήλ, ώστε να δοθεί τρίμηνη παράταση στην προθεσμία κατάθεσης των ετήσιων καταστάσεων απασχολούμενων των επιχειρήσεων, προς τις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας.

Θεωρούμε, ότι η παράταση αυτή είναι επιβεβλημένη, ώστε να συμμετάσχουν, όσοι επιχειρηματίες επιθυμούν, στις αντίστοιχες δράσεις κατάρτισης και να μην υποβληθούν σε πρόσθετες δαπάνες για την πρόσληψη εξωτερικού συνεργάτη (ΕΞΥΠΠ), δαπάνες ιδιαίτερα επώδυνες για την σημερινή δύσκολη συγκυρία.

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε, ότι, σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τεχνικού ασφαλείας και σε επιχειρήσεις, που απασχολούν 50 και άνω εργαζομένους να χρησιμοποιεί επιπλέον και τις υπηρεσίες του γιατρού εργασίας.

Για τον καθορισμό των προσόντων του τεχνικού ασφάλειας και για τον υπολογισμό του χρόνου απασχόλησής του οι επιχειρήσεις κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες Α, Β, Γ (υψηλής, μεσαίας και χαμηλής επικινδυνότητας). Ο χρόνος απασχόλησης του τεχνικού ασφάλειας εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων και την επικινδυνότητα της επιχείρησης.

Προκειμένου οι εργοδότες να ανταποκριθούν στην παραπάνω υποχρέωση τους έχουν τη δυνατότητα να αναθέτουν τα καθήκοντα αυτά:

σε άτομα της επιχείρησης (πτυχιούχους ΑΕΙ ή ΤΕΙ με την προβλεπόμενη ειδικότητα) ή
σε άτομα εκτός της επιχείρησης (πτυχιούχους ΑΕΙ ή ΤΕΙ με την προβλεπόμενη ειδικότητα) ή
σε ΕΞΥΠΠ ή
σε εργαζόμενο της επιχείρησης (κάτοχο απολυτηρίου τεχνικού λυκείου ή μέσης τεχνικής σχολής ή άλλης αναγνωρισμένης τεχνικής επαγγελματικής σχολής του εσωτερικού ή ισότιμων σχολών του εξωτερικού ή κάτοχο άδειας άσκησης επαγγέλματος εμπειροτέχνη και με οκταετή προϋπηρεσία που λογίζεται από την απόκτηση του απολυτηρίου ή της άδειας, εφόσον όμως αυτός απασχολείται με πλήρες ωράριο στην επιχείρηση) μετά από κατάλληλη επιμόρφωση τουλάχιστον 35 ωρών και εφόσον η επιχείρηση ανήκει στην Β ή Γ κατηγορία επικινδυνότητας και απασχολούν μέχρι 50 άτομα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων δίνεται η δυνατότητα και στους ίδιους τους εργοδότες να αναλαμβάνουν οι ίδιοι τα καθήκοντα του τεχνικού ασφάλειας εφόσον έχουν τα κατάλληλα προσόντα. Οι περιπτώσεις αυτές είναι:

α. Στις επιχειρήσεις που υπάγονται στη Γ κατηγορία και απασχολούν μέχρι 50 άτομα με την προϋπόθεση της κατάλληλης επιμόρφωσης (π.δ. 17/96 άρθρο 4 §2γ). Για τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων της επιμόρφωσης αυτής έχει εκδοθεί η 130272/11-04-2003 ΦΕΚ (432/Β/2003) Υπουργική απόφαση.

β. Στις επιχειρήσεις που υπάγονται στις κατηγορίες Β ή Γ και απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους, εάν ο εργοδότης είναι πτυχιούχος (ΑΕΙ) ή (ΤΕΙ) και έχει μία από τις ειδικότητες τεχνικών ασφάλειας που προβλέπονται για τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας που ανήκει η επιχείρησή του (ν. 3144/03 άρθρο 9 §5 πρώτο εδάφιο).

γ. Στις επιχειρήσεις που υπάγονται στην κατηγορία Β και απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους, εάν ο εργοδότης είναι πτυχιούχος (ΑΕΙ) ή (ΤΕΙ) και έχει μία από τις ειδικότητες τεχνικών ασφάλειας που δεν προβλέπεται όμως για τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας που ανήκει η επιχείρησή του, με την προϋπόθεση κατάλληλης επιμόρφωσης τουλάχιστον 35 ωρών (ν. 3144/03 άρθρο 9 §5 δεύτερο εδάφιο).

δ. Στις επιχειρήσεις που υπάγονται στη κατηγορία Β και απασχολούν μέχρι και 6 εργαζόμενους, με την προϋπόθεση κατάλληλης επιμόρφωσης τουλάχιστον 35 ωρών και εφόσον ο εργοδότης είναι πτυχιούχος τεχνικής ειδικότητας Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου ή Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης ή άλλης αναγνωρισμένης τεχνικής επαγγελματικής σχολής και το αντικείμενο των σπουδών του σχετίζεται με τη δραστηριότητα της επιχείρησής του (ν. 3144/03 άρθρο 9 §6 πρώτο εδάφιο).

ε. Στις επιχειρήσεις που υπάγονται στην κατηγορία Β και απασχολούν μέχρι και 3 εργαζόμενους με την προϋπόθεση κατάλληλης επιμόρφωσης τουλάχιστον 35 ωρών και εφόσον ο εργοδότης έχει άδεια άσκησης τεχνικού επαγγέλματος εμπειροτέχνη και το αντικείμενο της άδειας του σχετίζεται με τη δραστηριότητα της επιχείρησής του ή αποδεδειγμένα ασκεί επί δεκαετία και πλέον την οικονομική δραστηριότητα για την οποία θα αναλάβει τις υποχρεώσεις του τεχνικού ασφάλειας. (ν. 3144/03 άρθρο 9 §6 δεύτερο εδάφιο).

Επισημαίνεται ότι είναι στην απόλυτα διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών να επιλέξουν να αναθέσουν τα καθήκοντα του τεχνικού ασφάλειας σε άτομα εντός ή εκτός της επιχείρησης ή να συνάψουν σύμβαση με ΕΞΥΠΠ ή να επιμορφώσουν εργαζόμενους της επιχείρησής τους ή να επιμορφωθούν οι ίδιοι.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος
Αγνιάδης Παναγιώτης