Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Υπάρχει φόβος εξόδου από το ευρώ ?


Σε δραματικούς τόνους η ομιλία του Λουκά Παπαδήμου στη Βουλή. Στόχος η εκταμίευση της 6ης δόσης μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου

Δραματικούς τονους χρησιμοποίησε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης στη Βουλή ο Λουκάς Παπαδήμος, εγείροντας και αυτός θέμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ αν δεν εφαρμοστούν άμεσα και ορθά όσα προβλέπονται από το πρώτο Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και τη δεύτερη δανειακή σύμβαση. Ο Λ. Παπαδλημος επισήμανε ότι η έκτη δόση πρέπει να αποταμιευθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου. Στην ομιλία του απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα των ενυπόγραφων δηλώσεων, που αρνείται ο Αντώνης Σαμαράς.
Οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός περιγράφοντας την κατάσταση και προσπαθώντας να βάλει τέλος στα παιχνίδια ισχύος και τη γκρίνια και να προλάβει νέες κοινωνικές εκρήξεις δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών στον ίδιο και την κυβέρνησή του.
«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη, διότι διακυβεύεται η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», είπε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της μεταβατικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της τριήμερης διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το μεσημέρι με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Η παρέμβαση Σόιμπλε
Νωρίτερα στο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ο Β. Σόιμπλε είχε επιβεβαιώσει δημοσίευμα του Spiegel με βάση το οποίο η κυβέρνηση της Γερμανίας επεξεργάζεται σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέροντας όμως ότι στόχος είναι η παραμονή. και στο πρελθόν το Spiegel έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης με "επίσημες" διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.
Ετσι και τώρα, παρουσιάζονται τα πλάνα που υπάρχουν στα γραφεία του υπουργείου Οικονομικών, με πιθανό στόχο να σταλεί ισχυρό μήνυμα προς την Αθήνα.
Η απάντηση Παπαδήμου
Η κυβέρνηση συνεργασίας δημιουργεί προϋποθέσεις για την διεθνή αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, πρόσθεσε ο πρόεδρος της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Ελλάδα είναι σε ένα ιδιαίτερο κρίσιμο σταυροδρόμι.
Η Ελλάδα, πρόσθεσε, μπορεί να επιτύχει με την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών εθνών και των διεθνών οργανισμών, με την εφαρμογή της κατάλληλης πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων, καθώς και με τη συστράτευση και τη συνειδητή προσπάθεια του ελληνικού λαού.
Το έλλειμμα στο τέλος του 2011 αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 9% του ΑΕΠ, ανέφερε ο Λουκάς Παπαδήμος.

sofokleousin.gr