Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ομιλία στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο

«Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στην πραγμάτωση του εθνικού στόχου. Προέχει το υπέρτατο αγαθό, η σωτηρία της χώρας»


Μετά το ξέσπασμα της μεγαλύτερης μεταπολεμικής τραπεζικής κρίσης τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ανυπεράσπιστα μπροστά στους ανελέητους κερδοσκόπους αναζητούν λύσεις και αγωνίζονται για να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα. Σ’ αυτό το αβέβαιο και δυσμενές περιβάλλον η Ελλάδα αντιμέτωπη με ανεξέλεγκτες καταιγίδες, που είχαν όμως διογκωθεί κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -και να μην το ξεχνάμε αυτό, γιατί η διακυβέρνηση αυτή ήταν που εκτίναξε και πριν το 2008 στα ύψη το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος- παρά την αγωνιώδη και εργώδη προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την προσφορά στο έθνος να συγκρατήσει τη χώρα από την κατάρρευση, οφείλει να δώσει τη σημαντικότερη ίσως μάχη για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της και τη διατήρηση της θέσης της εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Την ιερή και επίπονη αυτή αποστολή μετά τη γενναία συμπεριφορά του Γιώργου Παπανδρέου την ανέλαβε ο νέος Πρωθυπουργός μέσα από μια πρωτόγνωρη διαδικασία εθνικής συνεννόησης, μπροστά στην οποία υποχώρησε ο κομματικός εγωισμός και προτάθηκε η εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

Ο άνθρωπος αυτός, ο Λουκάς Παπαδήμος, καλείται σήμερα να συντονίσει την παλλαϊκή προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας και να την οδηγήσει σε λιμάνι απάνεμο σταθερότητας, ομαλότητας και ασφάλειας, για να εξυπηρετήσει τόσο την αξιοπρέπεια όσο και την προοπτική του Έλληνα πολίτη.

Καλείται ο νέος Πρωθυπουργός και η νέα Κυβέρνηση σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα να οδηγήσει σε υπέρβαση τις χρόνιες παθογένειες του μεταπολιτευτικού, οικονομικού, πολιτικού και αξιακού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας μας, παθογένειες που αγωνίστηκε να μετριάσει και να εξαλείψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, η νέα Κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την τριπλή κρίση της ελληνικής οικονομίας: δηλαδή του δημοσιονομικού ελλείμματος, του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας. Προεξέχουσα, όμως, υποχρέωση και καθήκον είναι η εξασφάλιση της καταβολής της έκτης δόσης της συμφωνίας των 110 δισεκατομμυρίων, η επικύρωση από την Ελληνική Βουλή και η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου Κορυφής της 26ης και 27ης Οκτωβρίου 2011, καθώς και η κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2012.

Το εγχείρημα είναι σοβαρότατο, γιατί παράλληλα θα πρέπει να υλοποιηθούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στο νέο μισθολόγιο, στην υγεία, στην παιδεία που έχουν ήδη θεσπιστεί, η ενίσχυση του ΕΣΠΑ ώστε να χρηματοδοτηθούν επενδυτικές δραστηριότητες και να ενισχυθούν τα αδύνατα κοινωνικά στρώματα.

Να γιατί αυτή η Κυβέρνηση είναι πολυπληθής. Διότι ο καθ’ ύλιν αρμόδιος Υπουργός θα πρέπει να συνεχίσει το έργο, το οποίο έχει μείνει στη μέση και πρέπει να υλοποιηθεί σε όλους αυτούς τους τομείς. Όλα αυτά θα πρέπει να επιτευχθούν με τη δυνατότερη κοινωνική συναίνεση για να ενισχυθεί και η κοινωνική συνοχή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το μήνυμα του νέου Πρωθυπουργού είναι ότι η σωτηρία της χώρας είναι στο χέρι μας. Ο νέος Πρωθυπουργός χωρίς περιστροφές με ένα καθαρό λόγο ζήτησε τη συστράτευση, όχι μόνο όλων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και τη συμμετοχή των πολιτών, των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του ΕΣΥ, των εκπαιδευτικών, όλων, προκειμένου να διαφύγει τον υπαρκτό κίνδυνο η χώρα μας.

Σήμερα που κλυδωνίζονται πολύ στέρεες και εύρωστες οικονομίες γειτονικών χωρών επιβάλλεται επιτακτικά όσο ποτέ άλλοτε στους πολιτικούς αρχηγούς όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνδράμουν το έργου της παρούσας Κυβέρνησης, να ενισχυθεί η γενναία υπέρβαση εκ μέρους των πολιτικών αρχηγών και πάνω από το στενά πολιτικό, μικροπολιτικό κομματικό συμφέρον, για να διασωθεί το υπέρτερο αγαθό που είναι η σωτηρία της χώρας.

Υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ, αλλά θα το φτάσουμε μόνο με την εθνική συνεννόηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ώστε αυτή τη δύσκολη στιγμή να επιτύχουμε τα καλύτερα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Δεν αρκεί να διαπιστώνουμε διαρκώς ότι τροχοπέδη της χώρας μας για την έξοδο από την κρίση αποτελούν οι διαρθρωτικές αδυναμίες του πολιτικού και διοικητικού συστήματος, η δυσκολία της περιστολής των δημοσίων δαπανών, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η καθυστέρηση στην υλοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Χρειάζεται μάχη και αγώνας.

Ας κλείσουμε, λοιπόν, τ’ αυτιά μας στη διακίνηση σεναρίων που απεργάζονται ανομολόγητοι κύκλοι που βεβαίως, δεν είναι άμοιροι σκοπιμοτήτων και κερδοσκοπικών επιδιώξεων και που τείνουν να ενοχοποιήσουν το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού αλλά και τη θέση της χώρας μας στην Ευρωζώνη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στην πραγμάτωση του εθνικού στόχου. Σε αυτό το τραγικό σταυροδρόμι που βρίσκεται η χώρα μας η κοινωνία που έχει ξεπεράσεις τους πολιτικούς και την πολιτική απαιτεί συναίνεση όλων των δυνάμεων. Αλλιώς, μιλάμε για υποκρισία, ενώ συγχρόνως καλλιεργούμε στους πολίτες την ιδέα ότι ο καθένας μας κοιτάει την επόμενη μέρα, τις εκλογές, αγνοώντας τους εθνικούς στόχους.

Παρέχω ψήφο εμπιστοσύνης στον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και στη νέα Κυβέρνηση και σας καλώ να βάλουμε όλοι ένα τέλος για τη διάσωση της χώρας και την εδραίωση της θέσης της στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και ούτε με αφορισμούς και αναθέματα αυτή η κρίση θα οδεύσει προς την έξοδο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη γι’ αυτή τη χώρα που το αξίζει, γιατί αυτή είναι η χώρα που δίδαξε τη δημοκρατία και την ισοπολιτεία σε όλους τους λαούς της γης και που απέδειξε ότι οι Έλληνες μπορούν και τα καταφέρνουν μόνο όταν είναι ενωμένοι.