Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Ανίδεοι και μοιραίοι....καταστρέφουν την αρχαία Αυλίδα

Μόλις μάθαμε από τη γνωστή «αδέσμευτη» εφημερίδα ότι η καταστροφή της Αρχαίας Αυλίδας αποτελεί «προσωπικό στοίχημα» και όνειρο ζωής του Θανάση Τσέργα, προέδρου του Λιμενικού Ταμείου και του Κώστα Κουλουρίδη, μέλους της λιμενικής επιτροπής.
Μια Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων συνεδρίασε και αποφάσισε να εγκρίνει καταρχήν την κατασκευή λιμανιού στην Αρχαία Αυλίδα, χωρίς να ενδιαφερθούν οι συμμετέχοντες στην Επιτροπή να ζητήσουν τη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας που προστατεύει τα αρχαία μνημεία. Το ίδιο έκαναν οι συγκεκριμένοι κύριοι όταν ανέθεσαν σε κάποιους από το Πάντειο Πανεπιστήμιο να προχωρήσουν σε μελέτη σκοπιμότητας εκτέλεσης του έργου.

Μάλιστα οι δημοσιογράφοι που συνέγραψαν αυτό το άθλιο κείμενο παροτρύνουν τους φορείς της πόλης να ακολουθήσουν τα βήματα του οραματιστή πρώην Δημάρχου Γιάννη Σπανού και των ανωτέρω νεόκοπων εκφραστών ενός πολιτικού συστήματος που καταρρέει.

Τι λέει όμως η κ. Καραπασχαλίδου, προϊσταμένη της ΙΑ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για το θέμα με επίσημο έγγραφό της προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας; «Η πρόθεση για τη Δημιουργία λιμανιού στην περιοχή -σύμφωνα με πληροφορίες μας από τον τύπο, διότι δεν έχει μέχρι τώρα τουλάχιστον υποβληθεί σχετικός φάκελος στην Υπηρεσία μας- μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, διότι αυτό θα αποτελέσει προσβολή για τον Ιερό Χώρο και θα προκαλέσει βλάβη και επέμβαση σε αυτό, ως Έργο καθ’ αυτό, με τα συνοδά έργα. Ας εξευρεθεί άλλη θέση, όπου όμως δε θα θίγεται άλλος Αρχαιολογικός χώρος και αφού προηγουμένως εκφράσουμε τις απόψεις μας, μετά από την υποβολή φακέλου».

Η κ. Καραπασχαλίδου αφού αναφέρει και άλλα μέτρα για την προστασία του Αρχαιολογικού χώρου, καταλήγει : «στις προθέσεις μας είναι, να κηρυχθεί ως μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO».


Καλώ τους προαναφερθέντες «οραματιστές» και φιλόδοξους τοπάρχες να τοποθετηθούν πάνω σ’ αυτά που αναφέρει ή πλέον αρμόδια υπηρεσία για τον χώρο της Αυλίδας, αλλά και το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αυλίδος. Όσο για τον κ. Κουλουρίδη, που με τις γνωστές πολιτικές ακροβασίες διέλυσε μαζί με τους φίλους του τον εργατικό συνδικαλισμό στην Εύβοια, τώρα δυστυχώς για μας έβαλε προσωπικό στοίχημα την καταστροφή της αρχαίας Αυλίδας.

Εμείς κύριοι δεν θα μείνουμε απαθείς μπροστά σ’ αυτά τα σχέδιά σας, η συντεχνία του τσιμέντου θα ηττηθεί γιατί οι πολίτες σας γνώρισαν και για μας λογίζεστε ως τελειωμένοι και πολύ σύντομα θα πάρετε την θέση σας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

ΦΡΑΝΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ