Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον απέσπασε η ημερίδα για τις ιδιαιτερότητες της παιδικής ηλικίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, η ημερίδα με θέμα: «Ιδιαιτερότητες της παιδικής ηλικίας», που διοργάνωσε το Κέντρο Ανάπλασης Παιδιού και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θηβαίων στο Συνεδριακό Κέντρο, με αφορμή την Ημέρα του Παιδιού.
Εισηγητές της επιστημονική ημερίδας ήταν ο Δρ Ε.Ζωγράφος με θέμα «Μουσική και Εγκέφαλος, η ειδική παιδαγωγός κ. Ολ. Κάσσαρη με θέμα «Βιώνοντας τη Δυσκολία», η εργοθεραπεύτρια κ. Σ. Χαραλαμπάκη με θέμα «Αισθητηριακή αμυντικότητα», η ψυχολόγος κ. Κ. Χουσιάδα με θέμα «Συναισθηματική Ανωριμότητα», η ψυχολόγος κ.Σ. Σβορώνου με θέμα «Η πρόκληση της Εφηβείας», ο Γυμναστής Ειδικής Αγωγής κ.Α.Ντόντος με θέμα «Θεραπευτική Εκπαιδευτική Ιππασία» και η κ. Α.Σιμάκη «Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες-Δυσλεξία».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπ. Νικολάου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, γονείς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.
Η ημερίδα χωρίστηκε σε δύο μέρη και μεσολάβησε μουσικό διάλειμμα υπό τους ήχους των πλήκτρων της διεθνούς φήμης πιανίστριας κ. Γιούλας Ανδρέου Ζωγάφου, που μάγεψε το κοινό. Στο κονσέρτο τη συνόδεψαν η κ. Βαζαίου στο πιάνο, η κ.Καραμούτσιου στο τσέλο και η κ. Δάκου στο τραγούδι.
Ο κ. Δήμαρχος στον χαιρετισμό που απήυθηνε είπε μεταξύ άλλων :
«…Στη σύγχρονη εποχή είναι πολύ σημαντικό να στρέψουμε τα βλέμματά μας και το ενδιαφέρον μας στα παιδιά μας αλλά και στο περιβάλλον τους, είτε ως γονείς, είτε ως εκπαιδευτικοί, είτε ως πολιτική, καθώς το ενδιαφέρον μας αυτό είναι η παράμετρος που θα κρίνει την πορεία και εξέλιξη της επόμενης από εμάς γενιάς.
Και βέβαια επισημαίνω το ιδιαίτερο βάρος της λέξης «ενδιαφέρον» καθώς πιστεύω ότι μόνο εάν ενδιαφερθούμε συνολικά, πραγματικά γύρω από το μέλλον των παιδιών μας, τότε θα είναι δυνατό να αποκτήσουμε και καλύτερη παιδεία, και καλύτερη τύχη για τα παιδιά, με μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα τους καλύτερους πολίτες στην κοινωνία.
Η σωστή και προσεγμένη πρόοδος και η ανάπτυξη του παιδιού και η διαμόρφωση του χαρακτήρα του, αποτελεί τον κορμό του δένδρου, ο οποίος όσο μεγαλώνει παραμένει ίσιος και ισχυρός. Και όλα αυτά είναι απαραίτητο να συνυπάρξουν μέσα από τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού, καθώς για μπορέσουμε να αναπτύξουμε σωστά το χαρακτήρα και τις ικανότητες του παιδιού, θα πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε ποια είναι τα ειδικότερα στοιχεία αυτών.
Η προσπάθεια αυτή δεν είναι εύκολη για τους γονείς, ίσως ούτε καν για τους εκπαιδευτικούς, και θα χρειαστεί ενδεχομένως η βοήθεια από ειδικούς, είτε με τη μορφή της ενημέρωσης (όπως απόψε), είτε με τη μορφή παρακολούθησης.
Αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός της αποψινής εκδήλωσης, να ακούσουμε όλοι με προσοχή και να ενημερωθούμε γύρω από τα ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας καθώς και τις ενδεχόμενες λύσεις.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκλεκτούς ομιλητές μας, το Κέντρο Ανάπλασης Παιδιού αλλά και τη ΔΗΚΕΘ για την πολύ σημαντική πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν τη σημερινή ημερίδα, από την οποία είμαι σίγουρος ότι θα αποκομίσουμε χρήσιμα και πολύτιμα συμπεράσματα».