Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΕΑΣ Θήβας: Πρόγραμμα εργασίας για την τριετία 2009-2012



Η ΕΑΣ Θήβας διοργάνωσε  στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Θηβαίων συνέντευξη στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους παραγωγικούς φορείς σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας της ΕΑΣ με βάση τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 867/2008 που έχει που ενισχύει οργανώσεις ελαιουργικών φορέων (Ο.Ε.Φ.) σκοπό την βελτίωση της ποιότητας των ελαιοκομικών προϊόντων και την πιστοποίηση τους.

Όπως ανακοίνωσε ο Διευθυντής το πρόγραμμα ήταν τριετές, άρχισε να εφαρμόζεται το Απρίλιο του 2009 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο 2012. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε τρία έτη – περιόδους (2009/2010, 2010/2011 και 2011/2012) έκαστη των οποίων άρχιζε τον Απρίλιο και ολοκληρωνόταν τον Μάρτιο του επομένου έτους. Συνολικά το πρόγραμμα περιέλαβε τις ακόλουθες δράσεις:

 Πρακτική επίδειξη τεχνικών ελαιοκαλλιέργειας (ολοκληρωμένη διαχείριση).

 Δημιουργία και διαχείριση συστήματος ιχνηλασιμότητας ελαιολάδου από τον ελαιοκαλλιεργητή έως τη συσκευασία υποστηριζόμενο από κατάλληλο λογισμικό εφαρμογής.

 Δημιουργία και διαχείριση συστήματος πιστοποίησης με βάση το HACCP σε συνεργαζόμενο συνεταιριστικό ελαιοτριβείο.

 Διάδοση πληροφοριών για το πρόγραμμα εργασίας.

O Διευθυντής τόνισε ότι τα επιδιωκόμενα με το πρόγραμμα αποτελέσματα βρίσκονται μέσα στα πλαίσια των ευρύτερων στόχων της ΕΑΣ οι οποίοι είναι:

• Σύσταση και λειτουργία συστήματος διασφάλισης ποιότητας

• Ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών σε τεχνικές καλλιέργειας φιλικές προς το περιβάλλον με στόχο την μείωση των εισροών και την παραγωγή προϊόντων ποιότητας (ολοκληρωμένη διαχείριση). Έτσι θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που θέτει η νέα ΚΑΠ με την αρχή της πολλαπλής συμμόρφωσης.

• Παραγωγή και διάθεση στην αγορά νέων προϊόντων (ελαιολάδου ολοκληρωμένης διαχείρισης κλπ.)

• Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων

Ο Διευθυντής και οι εκπρόσωποι των αναδόχων για την υλοποίηση των δράσεων αναφέρθηκαν πιο διεξοδικά σε κάθε δράση του προγράμματος και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ομαλή εξέλιξη της εφαρμογής του καθώς και για τα επιτευχθέντα αποτελέσματα κατά τα τρία χρόνια εφαρμογής του προγράμματος, τα οποία συνοπτικά είναι τα ακόλουθα:

• Σύσταση ομάδας 71 ελαιοπαραγωγών για την εφαρμογή συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Κατά το 1ο και 2ο έτος έγινε η εκπαίδευση των παραγωγών, εκπόνηση της τεκμηρίωσης του Συστήματος (Εγχειρίδιο, Σχέδια Διαχείρισης, Οδηγίες κλπ), εφαρμογή του συστήματος με συμπλήρωση των εγγράφων αναλύσεις εδάφους, φύλλων κλπ.). Η επιτυχής εφαρμογή των ανωτέρω επιβεβαιώθηκε με την έκδοση του πιστοποιητικού συμμόρφωσης με βάση τα πρότυπα AGRO 2.1 και AGRO 2.2 .τον Μάρτιο του 2011. Κατά το 3ο έτος έγινε επανεκπαίδευση των παραγωγών, εφαρμογή του συστήματος από την πιστοποιημένη ομάδα και επιθεώρηση επιτήρησης τον Μάρτιο του 2012, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η σωστή εφαρμογή του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης από την ομάδα.

• Εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας ελαιολάδου από την καλλιέργεια ελαιοκάρπου έως τη παραγωγή ελαιολάδου υποστηριζόμενο από λογισμικό εφαρμογής. Το σύστημα εφαρμόζεται από 30 ελαιοπαραγωγούς και το ελαιοτριβείο του Α.Σ. Άσκρης. Κατά την τριετία υλοποίησης της δράσης έγινε σταδιακή (κατ’ έτος) εκπαίδευση των παραγωγών, σύνταξη της τεκμηρίωσης και πιλοτική εφαρμογή του Συστήματος Ιχνηλασιμότητας. Επίσης, έγινε δημιουργία του λογισμικού εφαρμογής και εγκατάσταση αυτού στην ΕΑΣ (Μάρτιος 2012). Για την επιτυχή εφαρμογή του συστήματος έγινε σταδιακά εκσυγχρονισμός του παγίου εξοπλισμού του συνεταιριστικού ελαιοτριβείου Άσκρης: μία ανοξείδωτη δεξαμενή 2 m3 (Μάρτιος 2010) κατασκευή βιομηχανικού δαπέδου στο χώρο παραγωγής ελαιολάδου (Μάρτιος 2011), ελαιοχρωματισμός του χώρου παραγωγής του ελαιοτριβείου Α.Σ. Άσκρης (Οκτώβριος 2011). Τέλος, κατόπιν διενέργειας επιθεώρησης από αρμόδιο φορέα εκδόθηκε βεβαίωση ότι το εφαρμοζόμενο Σύστημα Ιχνηλασιμότητας είναι σε συμμόρφωση με το διεθνώς αποδεκτό πρότυπο ISO 22005:2007 (Μάρτιος 2012).

• Εφαρμογή συστήματος ασφάλειας τροφίμων με βάση το πρότυπο ISO 22000:2005 στο ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άσκρης. Κατά την εφαρμογή της δράσης έγινε διαδοχικά αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης, ανάλυση επικινδυνότητας, σχέδιο HACCP, δημιουργία του συστήματος, πιλοτική εφαρμογή του συστήματος και τέλος έκδοση πιστοποιητικού ότι το σύστημα που εφαρμόζεται στο ελαιοτριβείο για την παραγωγή ελαιολάδου είναι σε συμμόρφωση με το διεθνώς αποδεκτό πρότυπο ISO 22000:2005 (Μάρτιος 2012).

• Διάδοση των πληροφοριών για τις δράσεις του προγράμματος. Έκαστο έτος (Μάρτιος 2010, Μάρτιος 2011 και Μάρτιος 2012) εκδόθηκε ενημερωτικό υλικό (συνοπτικά τρίπτυχα φυλλάδια, αναλυτικά ενημερωτικά φυλλάδια) και διοργανώθηκε συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους παραγωγικούς φορείς.

Με την ευκαιρία της συνέντευξης τύπου ο Διευθυντής αναφέρθηκε και στις δραστηριότητες της ΕΑΣ γενικότερα και τόνισε ιδιαιτέρα την ενασχόληση της με την υποστήριξη των καλλιεργητών στην παραγωγή και εμπορία αγροτικών προϊόντων, την προμήθεια των μέσων παραγωγής (ζωοτροφών, σπόρων, λιπασμάτων γεωργικών φαρμάκων,), ειδών διατροφής, με την παροχή υπηρεσιών στους παραγωγούς και με τον χειρισμό των κοινοτικών επιδοτήσεων κλπ.

Στους παρισταμένους διανεμήθηκαν τα εκδοθέντα φυλλάδια για το 3ο έτος: τρίπτυχο φυλλάδιο με συνοπτική εικόνα των στόχων και της υλοποίησης του προγράμματος, αναλυτικό φυλλάδιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων του προγράμματος ανά δράση.