Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Την Κυριακή 6 Μαΐου ανακοίνωσε ως ημερομηνία εκλογών ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.

Παπαδήμος στο υπουργικό: 


Μιλώντας στα μέλη της κυβέρνησης, ο κ. Παπαδήμος ζήτησε την προκήρυξη των εκλογώνστις 6 Μαΐου, ενώ ανέφερε τους λόγους αλλά και το διακύβευμα της κάλπης.

«Επισήμως, η προεκλογική περίοδος ξεκινά σήμερα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, που διεμήνυσε στα μέλη της κυβέρνησης που θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα ότι αφενός θα πρέπει να ανταποκριθούν στα υπουργικά τους καθήκοντα και αφετέρου να μεριμνήσουν για την επανεκλογή τους.

Επίσης, αναφέρθηκε στους «εθνικούς λόγους» για τους οποίους η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. «Τον Ιούνιο του 2012 θα πρέπει να υποβληθεί το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής που θα αφορά την τριετία 2013-2016. Θα πρέπει να εφαρμοστεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα και τα μέτρα εξυγίανσης, που αποτελούν προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας», επισήμανε.

Ως εκ τούτου, προσέθεσε, οι προκλήσεις αυτές συνιστούν εθνικό θέμα, που θα πρέπει να χειριστεί η νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.

Μίνι απολογισμός του κυβερνητικού έργου

Κατά την εισήγησή του, ο κ. Παπαδήμος προχώρησε και σε έναν μικρό απολογισμό τουκυβερνητικού έργου και τόνισε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να συνεχιστούν. «Καταρτίστηκε, ύστερα από σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα το νέο Οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας για την τριετία 2012-2014, εγκρίθηκε το δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ που καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας ως το 2015, επιτεύχθηκε συμφωνία με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή σχεδόν του συνόλου των ομολόγων με την οποία μειώθηκε δραστικά το χρέος που βαρύνει τον ελληνικό λαό κατά περίπου 100 δισ.», ανέφερε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπαδήμος σε τομείς που η κυβέρνηση προχώρησε σεμεταρρυθμίσεις, λέγοντας πως αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τηνΚομισιόν για την αναδιάρθρωση και την καλύτερη απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ ώστε να αξιοποιηθούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά κεφάλαια πολύτιμα για τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργίαθέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους. Τα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών θα γίνουν ορατά τους επόμενους μήνες, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, μίλησε για το ευρύ πρόγραμμα μεταρρύθμισης του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, για την προκήρυξη διαγωνισμών για τις έρευνες σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου για τις διαδικασίες για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας, τη διασφάλιση της τάξης και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

«Δεν έλειψαν τα προβλήματα»

Σε μια διάθεση αυτοκριτικής, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε πως στην κυβέρνησή του, οι αρρυθμίεςκαι τα λειτουργικά προβλήματα δεν έλειψαν, ιδίως τους πρώτους δύο μήνες και κάλεσε τους υπουργούς να κρατήσουν τα θετικά της κοινής αυτής πορείας.