Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Δήμαρχοι Βοιωτίας: Ξέχνα τις τοξικές χωματερές, Παπακωνσταντίνου


Δριμύ «κατηγορώ» κατά του υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου εξαπολύουν οι δήμαρχοι Θηβαίων Σπυρίδων Νικολάου, Τανάγρας Ευάγγελος Γεωργίου και ΑλιάρτουΓεώργιος Ντασιώτης, με αφορμή ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ), όπου τονίζεται: α) η ανάγκη δημιουργίας τόσο Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) όσο και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΥΤΒΑ), και β) ότι έχει γίνει αποτύπωση από το ΥΠΕΚΑ σε χάρτες GIS των υφιστάμενων και προγραμματιζόμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας καθώς και χώρων τελικής διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων, βάσει των υπό αξιολόγηση προτάσεων της βιομηχανίας (για την εξυπηρέτηση των βιομηχανικών ζωνών Αττικής και Σχηματαρίου-Οινοφύτων).

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ προχωρά σε μια σειρά ενεργειών χωρίς την στοιχειώδη ενημέρωση των εμπλεκόμενων δήμων της περιοχής μας. Είναι επίσης λυπηρό και ταυτόχρονα απαράδεκτο ότι, παρά τις οχλήσεις μας και εγγράφως, το ΥΠΕΚΑ δεν έχει απαντήσει για τον σχεδιασμό αλλά και τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει», σημειώνουν σε κοινή τους δήλωση οι τρεις δήμαρχοι.

«Η προσέγγιση ενός κεντρικού σχεδιασμού για την επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού περιβαλλοντικού προβλήματος, ερήμην της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, είναι σε λάθος κατεύθυνση και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που καλείται να επιλύσει», υπογραμμίζουν και ζητούν «άμεση και αναλυτική ενημέρωση για το σύνολο των ενεργειών αλλά και των προτεινόμενων θέσεων δημιουργίας των μονάδων».

Τέλος, ξεκαθαρίζουν στο Γ. Παπακωνσταντίνου «ότι δε θα επιτρέψουμε περαιτέρω υποβάθμιση της ήδη επιβαρυμένης περιοχής μας και θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο τη δημόσια υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος».