Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Ομόφωνη «πολεμική» απόφαση στην ΔΕΠΟΔΑΘ για το νομοσχέδιο!

«Προχωρούμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ, που αποτελεί περιουσία των πολιτών της περιοχής μας, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα..»

Ψηφίσθηκε τελικά στην Βουλή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση- Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ», όπου μεταξύ άλλων προβλέπει στα άρθρα 13 έως 17, τη συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) σε ενιαίο Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α, την νομική τους μορφή καθώς και μια σειρά άλλων διατάξεων για τη μετατροπή αλλά και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Να υπενθυμίσουμε πως η νομοθετική αυτή ρύθμιση αποτελεί συνέχεια του άρθρου 104 του Ν. 3852/2010 που προέβλεπε τη συγχώνευση των Φο.Δ.Σ.Α σε ενιαίο Περιφερειακό από την 1η Ιουλίου 2011, μετά από έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που δεν έγινε ποτέ, αφού το σύνολο των Φο.Δ.Σ.Α αλλά και ο σημερινός υφ. Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος, τότε ως Βουλευτής, ήταν αντίθετος με αυτή την ρύθμιση.

Θα θυμόσαστε επίσης, πως η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ προσπάθησε επανειλημμένα, τόσο μέσω της διαβούλευσης όσο και με παράσταση στο υπ. Εσωτερικών και στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, να βελτιώσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου επικεντρώνοντας τις παρατηρήσεις της στην ορθή αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των συγχωνευόμενων Φο.Δ.Σ.Α και ειδικότερα στα αποθεματικά και τις υποχρεώσεις-απαιτήσεις τους.

Μόλις προχθές γράψαμε για τύμπανα πολέμου στην Αν. Βοιωτία, ο ήχος των οποίων θα δυναμώσει μετά Πάσχα, καθώς «εάν δεν ληφθούν υπόψη τα αποτιμημένα στοιχεία των Φο.Δ.Σ.Α, θα κληθούν εύρωστοι Φορείς να χρηματοδοτήσουν άλλους ζημιογόνους, με πόρους των πολιτών τους» υπογραμμίζει η Διαδημοτική Επιχείρηση, που σημαίνει ότι οι Θηβαίοι θα πληρώσουμε τα σπασμένα εκείνων που αγρόν ηγόραζαν….

Η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ μάλιστα, γνωστοποιεί ότι στην προσπάθειά των μελών της, ζήτησε την συμβολή του συνόλου των Βουλευτών και ειδικότερα αυτών του Ν. Βοιωτίας, ζητώντας παράταση εφαρμογής της συγχώνευσης καθώς και να ληφθούν υπόψη τα αποτιμημένα περιουσιακά στοιχεία, αλλά τελικά οι τροπολογίες δεν περιλήφθηκαν στο κείμενο του νομοσχεδίου που δόθηκε για ψήφιση.

«Κατά την  ψηφοφορία στην Βουλή, το αίτημά της ΔΕΠΟΔΑΘ υποστηρίχθηκε από τον Βουλευτή Μ. Γιαννάκη, ο οποίος καταψήφισε το νομοσχέδιο, η Β. Τσόνογλου το υπερψήφισε και οι Βουλευτές Ά. Αγάτσα & Β. Τόγιας απείχαν της ψηφοφορίας» υπογραμμίζεται στην σχετική ανακοίνωση της Διαδημοτικής Επιχείρησης, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας στην χθεσινή του έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του έργου του ΧΥΤΑ και των συναφών δράσεων αλλά και την περιουσία του Φο.Δ.Σ.Α, που αποτελεί περιουσία των πολιτών της περιοχής μας, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα!!