Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Μηνύματα ενότητας της αριστεράς από Μ. Γλέζο στην Θήβα!




«Η ιστορία χτυπά την πόρτα μας και πρέπει να την αφουγκραστούμε όχι μόνο η αριστερά, αλλά όλοι οι Έλληνες…»

Αλ. Μητρόπουλος: «Αν ο λαός ψηφίσει ναι στο μνημόνιο προοπτική δεν βλέπουμε, αν ψηφίσει όχι στο μνημόνιο και προκύψουν και νέα πρόσωπα, κάτι μπορεί να γίνει..»

Περαιτέρω κοινωνική ραγδαία επιδείνωση περιλαμβάνει ο Ν. 4046 του μνημονίου ..

Ο δύσκολος ρόλος , που καλούνται να διαδραματίσουν οι αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη για τον τόπο συγκυρία, η εναλλακτική πρόταση εξουσίας για την ανατροπή των μνημονίων των δανειακών συμβάσεων και το ξήλωμα όλων των μέτρων που απορρέουν από αυτά για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, ήταν το θέμα της πολιτικής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας στην Θήβα το βράδυ του Σαββάτου…

«Η ιστορία χτυπά την πόρτα μας και πρέπει να την αφουγκραστούμε όχι η αριστερά, αλλά όλοι οι Έλληνες, καθώς μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να έρθει στην εξουσία ο λαός» τόνισε ο παλαίμαχος της αριστεράς Μανώλης Γλέζος, καλούμενος ωστόσο, να απαντήσει αν υπάρχει η ικανότητα αξιοποίησης αυτής της δυνατότητας…

Ο κ. Γλέζος υπενθύμισε την πρώτη σύναψη δανείου στα 1824, με τις δυνάμεις της κυρίαρχης Ευρώπης (Γαλλία), επισημαίνοντας: « Το κυρίαρχο θέμα αυτή την στιγμή είναι ένα. Να λυθεί αυτό που δεν λύθηκε από τα 1824 μέχρι σήμερα! Να αποκτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία. Να κατεβάσουμε την σημαία της υποτέλειας και της μειοδοσίας και να ανεβάσουμε την σημαία της ανεξαρτησίας. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα ο λαός να έρθει στην εξουσία παραμερίζοντας, διώχνοντας μην επιτρέποντας ξανά να ξαναρθούνε στην εξουσία όλοι εκείνοι οι οποίοι υποτάσσουν το έθνος, την πατρίδα, τον ελληνικό λαό στα ξένα συμφέροντα»..

Επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας των κομμάτων της αριστεράς και χαρακτήρισε «καθόλου τυχαίο» το γεγονός της εξαφάνισης των εγγράφων που στοιχειοθετούν τις γερμανικές αποζημιώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, και ζήτησε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του Εισαγγελέα για την αναζήτηση ευθυνών..

Περί αλλαγής της ατζέντας των δυο μνημονιακών κομμάτων μίλησε η Ρένα Δούρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής, καλούμενη να απαντήσει για την ανταπόκριση του εκλογικού σώματος μέσα στην κρίση..

Η κ. Δούρου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον «του μη εκλεγμένου πρωθυπουργού, ο οποίος φιγουράρει σε ξένα μέσα, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά τόσο για τις εκλογές όσο και για την συνέχιση εξαθλίωσης του τόπου», αλλά και εναντίον της επιχειρούμενης μεταναστευτικής πολιτικής, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, έθεσε προς των ευθυνών τους τις δυνάμεις της αριστεράς «αν αυτή την στιγμή δεν ιεραρχήσει την σωτηρία της Ελλάδας πάνω από την αύξηση των δημοσκοπικών ποσοστών και απηύθυνε έκκληση για ενότητα, προκειμένου να ψηφιστεί ένας νέος συνασπισμός εξουσίας για την στήριξη της πατρίδας.

Σημαντικότατα ωστόσο κι ενδιαφέροντα ήσαν τα λεγόμενα του Αλέξη Μητρόπουλου, καθηγητή, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος προ διετίας και μέσα από τον ίδιο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Θήβας, είχε αναφερθεί, 20 ημέρες μετά την ψήφιση του πρώτου μνημονίου, στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους .

«Τι περιμένει τον λαό; Μέχρι 2020 έχουν βάλει δυο σημαντικούς στόχους: Το πρώτο είναι να πιάσει το κόμμα του μνημονίου το χρέος του Καραμανλή, και όλη αυτή την 8ετία 2012 -2020 όλοι οι μισθοί και οι συντάξεις ,όλα τα επιδόματα και το επίπεδο της υγείας να κινηθούν στο μισθολογικό, συνταξιοδοτικό, επιδοματικό τόξο ανάμεσα σε Πορτογαλία και Βουλγαρία, σύμφωνα με τον νόμο 4046 του μνημονίου, που σημαίνει ότι τον λαό τον περιμένει περαιτέρω κοινωνική επιδείνωση και μάλιστα ραγδαία» εξήγησε ο κ. Μητρόπουλος, μιλώντας για την ανάγκη ύπαρξης ενός πολιτικού συσχετισμού και διάταξης του λαού για νέα υπό όρους διαπραγμάτευση.

« Ο πρώτος όρος είναι ο λαός να ψηφίσει όχι στο μνημόνιο, γιατί η Μέρκελ μέχρι τώρα τον θεωρεί δεδομένο (λαό), δηλαδή, να πει δεν θέλω άλλο μνημόνιο ή δεν θέλω άλλο σφίξιμο και ο δεύτερος είναι να προκύψει ένας άλλος συσχετισμός δυνάμεων που μπορεί σθεναρά με γνώση του ελληνικού προβλήματος να πάει να διαπραγματευτεί» υπογράμμισε , επαναλαμβάνοντας: «Αν ο λαός ψηφίσει ναι στο μνημόνιο προοπτική δεν βλέπουμε, αν ψηφίσει όχι στο μνημόνιο και προκύψουν και νέα πρόσωπα, κάτι μπορεί να γίνει Να είμαστε ρεαλιστές και να λέμε με εντιμότητα την αλήθεια».