Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Αρνί ή κατσίκι;



Το δίλημμα των ημερών
Η κίνηση-ματ του Πάσχα είναι βεβαίως η αγορά του κρέατος! Υπάρχει ωστόσο πάντα ένα δίλημμα που πλανάται στην πασχαλινή ατμόσφαιρα: αρνί ή κατσίκι; Και να πώς κάνεις την επιλογή...

Καταρχάς, το κατσίκι είναι πιο ακριβό από το αρνί. Το αρνί, από την άλλη, είναι πιο λιπαρό -άρα και πιο παχυντικό-, έχει όμως περισσότερο κρέας πάνω του από το κατσίκι.

Το κατσίκι ωστόσο αντεπιτίθεται με τη γεύση του, αφού δεν έχει τη χαρακτηριστική (απωθητική για πολλούς) μυρωδιά του αρνιού. Μπέρδεμα πράγματι η επιλογή...

Ας δούμε τα του αρνιού...

Τα 100 γραμ. αρνιού περιέχουν 375 θερμίδες και έχουν 15 γραμ. λίπους. Είναι πράγματι ιδιαίτερα λιπαρό και παχυντικό, αφού είναι πολύ πλούσιο σε κορεσμένο λίπος. Υπάρχουν ωστόσο και πιο άπαχα τμήματα, όπως το μπούτι.

Το αρνί βέβαια δυναμώνει τους μύες και κάνει καλό στο νευρικό σύστημα, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, βιταμίνη Β και σίδηρο!

Και το κατσίκι τώρα...

Έχει λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με το αρνί, αφού στα 100 γραμ. κατσικιού αντιστοιχούν 110 θερμίδες και 2,3 γραμ. λίπους!

Επίσης, είναι πλούσιο σε συνένζυμο Q10, η αντιοξειδωτική δράση του οποίου μειώνει την «κακή» χοληστερόλη. Τέλος, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γ-λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο συμβάλλει στην ελάττωση του λίπους.

Τελική μάχη...

Όσον αφορά στη γεύση, τα περί ορέξεως κολοκυθόπιτα! Αυτό που πρέπει ωστόσο να ξέρεις είναι ότι αν η παρέα έχει πολλά άτομα, ένα αρνί γάλακτος (μέχρι 8 κιλά) ίσως είναι η καταλληλότερη επιλογή, καθώς στα ίδια κιλά το αρνί αποδίδει περισσότερο κρέας. Και αναφορικά με τη μυρωδιά του αρνιού, όταν είναι γάλακτος (μέχρι 8 κιλά) η οσμή του είναι σχεδόν ανεπαίσθητη.

Και πώς ξεχωρίζεις το σφαγμένο αρνί από τα κατσίκι (καθώς οι επιτήδειοι καραδοκούν): δύο είναι τα βασικά σημάδια για να τα διακρίνεις, η ουρά και το κεφάλι. Η ουρά του κατσικιού είναι στραμμένη προς τα πάνω και στην άκρη της έχει μια φουντίτσα με ίσιες τρίχες.

Όσο για το κεφάλι του κατσικιού, είναι επίπεδο, σε αντίθεση με αυτό του αρνιού που έχει το χαρακτηριστικό καρούμπαλο ανάμεσα στα μάτια και τη μύτη.

Καλό σούβλισμα...