Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Σαν ένας άλλος Ιανός… (του Δημ. Αλεξάνδρου)


Πέρασαν 45 χρόνια από εκείνο το μαύρο Απρίλη του 1967 και το φάντασμα του φασισμού πλανάται ακόμα πάνω από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον πλανήτη ολόκληρο.

Σαν ένας άλλος Ιανός, με τα πολλά φρικτά του πρόσωπα, άλλοτε έχει τη μορφή της δικτατορίας των αγορών και του άπληστου χρηματοπιστωτικού συστήματος, άλλοτε φορά τη μάσκα μιας «γιαλαντζί» κοινοβουλευτικής κοινοπραξίας που επιτίθεται βάναυσα σε ελευθερίες και δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα. Άλλοτε, τέλος, εμφανίζεται σαν το χρυσό αυγό του φιδιού που εκκόλαψαν μεθοδικά- εδώ και χρόνια- τα συνεταιράκια του δικομματισμού με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους, σε συνεργασία με τις ντόπιες και ξένες ολιγαρχίες.

Κατά συνέπεια, το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών της 6ης Μαΐου δεν είναι, μόνο, η έξοδος από το σκοτεινό τούνελ της φτώχειας, της ανέχειας και της ανεργίας αλλά και η θωράκιση Δημοκρατικών θεσμών, Δικαιωμάτων και ελευθεριών που φαίνεται να έχουν γίνει άχρηστες για το σύστημα. Ήδη από το 1899 η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραφε προφητικά: «Η δημοκρατία για την αστική τάξη έγινε- εν μέρει- ένα στοιχείο περιττό, παρεμποδιστικό. Αντίθετα,, για την εργατική τάξη, έγινε αναγκαία και απαραίτητη».

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη διαπίστωση της περιβόητης Τριμερούς Επιτροπής το 1970 ότι «η δημοκρατία ως συνεχής αύξηση αιτημάτων, πιέζει τις κυβερνήσεις, επιφέρει την παρακμή της αυθεντίας και καθιστά τα άτομα και τις ομάδες ανυπότακτα στην πειθαρχία και τις θυσίες για το κοινό συμφέρον».

Στη δίνη, λοιπόν, ενός καταστροφικού κυκλώνα που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του, ας γίνει αυτή η θλιβερή επέτειος «πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες» για αληθινή Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Γιατί , όπως λέει και ο Νόαμ Τσόμσκι « Η πιο επικίνδυνη κρίση στο σύγχρονο κόσμο είναι το έλλειμμα δημοκρατίας. Αν δεν την αντιμετωπίσουμε, θα μετατραπούμε σε απλούς θεατές, ανίκανους για κάθε μορφή κοινωνικής πρωτοβουλίας».

Πόσο επίκαιρος φαντάζει, τέλος, ο ποιητής Κλεάνθης Τριαντάφυλλος στο ποίημά του με τίτλο «ΛΑΕ- ΒΑΣΙΛΙΑ»…

Λαέ, σε κλέβουν, σε γελούν μεγάλοι τσαρλατάνοι!
Πριν φας εσύ την κότα σου, την τρώει η αλεπού!
Το βιος σου ξένοι χαίρονται και μοιάζεις του τσοπάνη
που μες στη βαρυχειμωνιά δεν ξέρει από πού
στου λύκου τον αγριεμό θα πρωτοτρέμ’ η στάνη!...
……………………………………………………….
Α! μούντζωμα μουντζούρωμα δεν έδωκες ακόμα
σ’ εκείνους οπού σ’ έχουνε μουντζουροβουτηχτό…
Μα τα ΄χασες και συ, λαέ! Είν΄ η πατρίδα κόμμα,
σε ζώνει με συνδυασμό αδιάντροπο, φρικτό,
και σε ζαλίζ΄ η φοβερή της ρουσφετίλας βρώμα!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
στο Νομό Βοιωτίας