Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Στην Κοιλάδα των Μουσών ο Σταύρος Μπένος.... Τι είπε για Χαιρώνεια – Καβείριο


«ΔΙΑΖΩΜΑΤΙΚΟΣ» Άξονας Ορχομενού – Χαιρώνειας – Άσκρης – Θήβας!

Στην Κοιλάδα των Μουσών βρέθηκε  ο Στ. Μπένος από το ΔΙΑΖΩΜΑ, βλέποντας από κοντά το περίφημο θέατρο, που κτίστηκε για τις ανάγκες των μουσικών και θεατρικών αγώνων, οι οποίοι γίνονταν στο άλσος με την ευκαιρία της γιορτής των Μουσείων, εκδήλωσης αφιερωμένης στις εννέα Μούσες προστάτιδες των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Οι θεατές κάθονταν σε υποτυπώδεις σειρές καθισμάτων, σκαμμένες στην πλαγιά του βουνού, καθώς μόνον η πρώτη σειρά των καθισμάτων ήταν μαρμάρινη και σήμερα σώζονται η σκηνή και το προσκήνιο του θεάτρου.
«Από τον κ. Μπένο ζητήσαμε να γίνουν κάποιες επιφανειακές έρευνες και ανάλογα με τα ευρήματα να προχωρήσουμε» επισημαίνει Αρχαιολόγος Αλ. Χαραμή, Πρ. του Μουσείου Θηβών, αναφερόμενη στις ιστορικές πηγές, που περιγράφουν το θέατρο: «Πρόκειται για ναό με βάθρα των Μουσών, τα οποία βρίσκονται στο Μουσείο Θηβών και θα εκτεθούν στην καινούργια έκθεση , πρόκειται για μουσικούς αγώνες, που γίνονταν στο θέατρο της Κοιλάδας των Μουσών και ήταν σημαντικοί για την περιοχή».

Ο Στ. Μπένος ωστόσο, έφτασε στην Κοιλάδα των Μουσών «αυτοπρόσκλητος και ετεροπρόσκλητος» όπως είπε, τόσο από τοπικούς φορείς όσο και από την «τοπική ενθουσιώδη αρχή, η οποία έχει προσέξει σημαντικά τα ευρήματα της περιοχής». Δήλωσε «μαγεμένος από την ονειρική διαδρομή στην Κοιλάδα των Μουσών» και διευκρίνισε ότι «αποστολή του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ είναι η πολύ προσεκτική ανίχνευση του αρχείου θεάτρου»..

«Είναι σαν να δώσαμε λόγο τιμής όλοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ ότι θα προχωρήσουμε στην διερεύνηση του μνημείου με τρόπο που του αξίζει» υπογράμμισε, αναφερόμενος στην υπόδειξη της Εφορίας Αρχαιοτήτων και προσωπικά της κ. Χαραμή αλλά και της κ. Οικονόμου να γίνει επιφανειακή έρευνα, προκειμένου να δούν «τι κρύβει στα σπλάχνα του το μνημείο».

Ο Μπένος ρωτήθηκε επίσης, για πιθανές εξελίξεις στο Καβείριο Θέατρο των Θηβών..;

«Θα πάρει και αυτό την σειρά του, καθώς έχουμε επικεντρώσει το ενδιαφέρον μας στον Ορχομενό, όπου υπάρχει πολυποίκιλη και πολύμορφη δραστηριότητα» είπε, μιλώντας για την αρχιτεκτονική μελέτη, την οποία έχει αναθέσει το ΔΙΑΖΩΜΑ, προκειμένου να γίνει αρχαιολογικό πάρκο, που θα συμπεριλάβει όχι μόνο το θέατρο αλλά και τον θησαυρό του Μηνύα και την Παναγιά της Σκριπού, καθώς και άλλες μελέτες που θα ακολουθήσουν, ανοίγοντας στην συνέχεια τον φάκελο όχι μόνο του Καβειρίου Θεάτρου, αλλά και της Χαιρώνειας και άλλων.

Συμπαραστάτης της όλης προσπάθειας δηλώνει ο Δήμαρχος Αλιάρτου Γ. Ντασιώτης τόσο για την ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής όσο και για την επιφανειακή έρευνα του θεάτρου των Μουσών..

«Ο Δήμος θα είναι στο πλευρό τους με όσα μέσα διαθέτει» δηλώνει ο Δήμαρχος Αλιάρτου, αναφερόμενος και στα έργα που πρέπει να γίνουν στον δρόμο της περιοχής, ο οποίος παρουσιάζει προβλήματα λόγω του χειμώνα..

Πηγη: Βοιωτική Ώρα