Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ποιοι παίρνουν μίζες για τα… στραβά μάτια; Ποιοι



Αιφνιδιαστική επιχείρηση σε οκτώ νοσοκομεία της Αττικής πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, οι ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α) του ΙΚΑ.
Στόχος της επιχείρησης ήταν ο εντοπισμός αδήλωτης ή παράνομης εργασίας ανθρώπων που εκτελούσαν χρέη αποκλειστικού νοσοκόμου.
Ο έλεγχος ξεκίνησε από τη Β' Παθολογική κλινική του Ιπποκράτειου, το οποίο εφημέρευε. Η προϊσταμένη του ορόφου δήλωσε άγνοια και έφυγε ''για να βρει τις άδειες'', αλλά δεν επανήλθε.
Οι ελεγκτές εντόπισαν δύο παράνομες αποκλειστικές στον όροφο και οκτώ, συνολικά, στο νοσοκομείο.
Η ίδια κατάσταση και στο ''Αλεξάνδρα'' αλλά και στο ''Λαϊκό'', όπου εντοπίστηκαν επτά παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες στο καθένα.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, είναι εγγεγραμμένοι στις καταστάσεις 35.000 αποκλειστικές και αποκλειστικοί νοσοκόμοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι, αυτή τη στιγμή, άνεργοι.
Τα στελέχη του Ιδρύματος εκτιμούν ότι οι παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες ξεπερνούν τις 200.000. Στην πλειοψηφία τους, είναι γυναίκες από τις βαλκανικές χώρες, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.
Η ζημιά για το ΙΚΑ, μόνον από αυτήν τη δραστηριότητα, υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ το μήνα και στα 1,2 δισ. ευρώ ευρώ το χρόνο.