Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ψηφίσθηκε  στη Βουλή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση- Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ», όπου μεταξύ άλλων προβλέπει στα άρθρα 13 έως 17, τη συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) σε ενιαίο Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α, τη νομική τους μορφή καθώς και μια σειρά άλλων διατάξεων για τη μετατροπή αλλά και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση αποτελεί συνέχεια του άρθρου 104 του Ν. 3852/2010 που προέβλεπε τη συγχώνευση των Φο.Δ.Σ.Α σε ενιαίο Περιφερειακό από την 1η Ιουλίου 2011, μετά από έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Η έκδοση του Π.Δ δεν έγινε ποτέ, αφού το σύνολο των Φο.Δ.Σ.Α αλλά και ο σημερινός Υφυπουργός Εσωτερικών κος Πάρις Κουκουλόπουλος, τότε ως Βουλευτής, ήταν αντίθετος με αυτή τη ρύθμιση.

Με την επαναφορά του συγκεκριμένου θέματος στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε μέσω του Δικτύου των Φο.Δ.Σ.Α του οποίου είναι μέλος, προσπάθησε, τόσο μέσω της διαβούλευσης όσο και με παράσταση στο Υπουργείο Εσωτερικών και στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, να βελτιώσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου επικεντρώνοντας τις παρατηρήσεις της στην ορθή αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των συγχωνευόμενων Φο.Δ.Σ.Α και ειδικότερα στα αποθεματικά και τις υποχρεώσεις-απαιτήσεις τους.

Το θέμα αυτό είναι μείζονος σημασίας δεδομένου ότι, εάν δεν ληφθούν υπόψη τα προαναφερόμενα αποτιμημένα στοιχεία των Φο.Δ.Σ.Α, θα κληθούν εύρωστοι Φορείς να χρηματοδοτήσουν άλλους ζημιογόνους, με πόρους των πολιτών τους.

Σε αυτή την προσπάθειά μας, ζητήσαμε την συμβολή του συνόλου των Βουλευτών και ειδικότερα αυτών του Νομού μας, ζητώντας παράταση εφαρμογής της συγχώνευσης καθώς και να ληφθούν υπόψη τα αποτιμημένα περιουσιακά στοιχεία. Τελικά οι τροπολογίες που ζητήσαμε δεν περιλήφθηκαν στο κείμενο του νομοσχεδίου που δόθηκε για ψήφιση.

Κατά τη διεξαχθείσα χθεσινή ψηφοφορία στην Βουλή, το αίτημά μας υποστηρίχθηκε από τον Βουλευτή κ. Μιχάλη Γιαννάκη, ο οποίος καταψήφισε το νομοσχέδιο. Η κα Βασιλική Τσόνογλου το υπερψήφισε και οι Βουλευτές Άρια Αγάτσα & Βασίλειος Τόγιας απείχαν της ψηφοφορίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε στην σημερινή του έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του έργου του ΧΥΤΑ και των συναφών δράσεων αλλά και την περιουσία του Φο.Δ.Σ.Α, που αποτελεί περιουσία των πολιτών της περιοχής μας, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Το Δ.Σ της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε
Θήβα : 10/04/2012