Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ένταση στην Θήβα για τα Κοινωνικά Προγράμματα!



Εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο…

Σπ. Νικολάου: «Το ότι μας θεωρούν προνομιούχους, δεν το δέχομαι…Οι συμπολίτες μας που υποφέρουν, ταλαιπωρούνται..»

Στ. Δεληκωνσταντή: «Αν τα προγράμματα καταργηθούν, τότε το κοινωνικό κράτος, για το οποίο μας μιλούν, τελειώνει και τα αποτελέσματα θα είναι οικτρά για όλους..»

Μιχ. Νικολάου:«Αν καταργήσουν το Κέντρο, δεν μπορείτε να φανταστείτε, τι θα κάνουμε»

Χωρίς το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Φροντίδας μένουν πλέον οι 500 Τσιγγάνοι της Θήβας κι ένας μεγάλος αριθμός Τσιγγάνων των Δήμων Αλιάρτου και Λιβαδειάς, ενώ χωρίς τα Κοινωνικά Προγράμματα κινδυνεύουν να μείνουν και οι 500 επωφελούμενοι του Καλλικρατικού Δήμου Θηβαίων, μαζί κι ένας μεγάλος αριθμός των υπολοίπων Δήμων της Στερεάς Ελλάδας, η οποία «στήθηκε στον τοίχο» λόγω .. υψηλού κατά κεφαλή εισοδήματος!

Γιατί; «Η Περιφέρεια Στ. Ελλάδας θεωρείται από τις οικονομικά ανεπτυγμένες και γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο. Η πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος για την συνέχιση του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Φροντίδας Τσιγγάνων εκδόθηκε μεν, αλλά η Περιφέρεια Στ. Ελλάδας τέθηκε εκτός και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί για την συνέχιση των προγραμμάτων. Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου δόθηκε μεν τρίμηνη παράταση στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2012, η οποία παράταση είναι εκτός χρηματοδότησης, που σημαίνει ότι η ΔΗΚΕΘ, η οποία ήδη από τον Ιανουάριο 2012 δεν γνωρίζει από πού θα χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, τώρα αντιμετωπίζει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα και με το Κέντρο των τσιγγάνων» εξηγεί η Στ. Δεληκωνσταντή, Προϊσταμένη Δ/νσης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θήβας (ΔΗΚΕΘ), που έχει αναλάβει και την υλοποίηση των προγραμμάτων, απευθύνοντας έκκληση προς τον Περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας και τους εμπλεκόμενους φορείς «να παρέμβουν δυναμικά, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν η Περιφέρεια αρχικά και η Κοινωφελής Επιχείρηση ή οι Δήμοι για την συνέχιση των Κοινωνικών προγραμμάτων».

Το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Φροντίδας Τσιγγάνων, που απασχολεί 6 άτομα, εξυπηρετεί 500 Τσιγγάνους του καταυλισμού της Θήβας, αλλά κι εκείνους της Αλιάρτου και της Λιβαδειάς, ενώ τα Βοήθεια στο Σπίτι του Καλλικρατικού Δήμου Θηβαίων εξυπηρετούν 200 άτομα για τα οποία χρηματοδοτείται μεν η ΔΗΚΕΘ, όμως εξυπηρετούν πάνω από 500 άτομα ηλικιωμένους και ΑμεΑ…

«Αν τα προγράμματα καταργηθούν, τότε το κοινωνικό κράτος, για το οποίο μας μιλούν διαρκώς τελειώνει και τα αποτελέσματα θα είναι οικτρά για τους επωφελούμενους» υπογραμμίζει η κ. Δεληκωνσταντή, την οποία συμπληρώνει η Αν. Θάνου, που ασχολείται με το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Φροντίδας των Τσιγγάνων, μιλώντας περί «αναδιαμόρφωσης του προγραμματικού σχεδιασμού της Περιφέρειας»..

«Αυτή την στιγμή 500 Τσιγγάνοι του Δήμου Θήβας θα μείνουν χωρίς κέντρο, που σημαίνει χωρίς εμβολιασμούς , χωρίς εκπάιδευση τα παιδιά, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει ένα προγραμμα που μένει στον αέρα, χωρίς συνταγογραφήσεις, διεκπεραιώσεις διαφόρων θεμάτων, το ίδιος βέβαια και οι Τσιγγάνοι Αλιάρτου και Λιβαδειάς» επισημαίνει η κ. Θάνου, υπογραμμίζοντας: «Θα πρέπει οι φωνές και των Τσιγγάνων και οι φωνές των εργαζομένων να ακουστούν, προκειμένου άμεσα να γίνει κάτι»….

Ο εκπρόσωπος των Τσιγγάνων Μ. Νικολάου, που εκφράζει αρχικά παράπονα για την καθυστέρηση πληρωμής των επιδομάτων, μιλά με τον δικό του τρόπο για την κατάργηση του Κέντρου…

«Εμείς είμαστε αγράμματοι άνθρωποι και δεν ξέρουμε να κάνουμε τίποτε στις υπηρεσίες. Τα πάμε όλα στα κορίτσια του Κέντρου και μας βοηθούν σε όλα, πρόνοια, νοσοκομεία, γιατρούς, εμβόλια τα παιδιά μας και πολλές άλλες υποχρεώσεις μας. Όλος ο καταυλισμός βρίσκεται στο πόδι, δεν πρόκειται να δεχθούμε να κλείσει το Κέντρο και αν το καταργήσουν, δεν μπορείτε να φανταστείτε, τι θα κάνουμε» προειδοποιεί….
«Σοβαρότερα προβλήματα από την κατάργηση του κοινωνικού κράτους στην σημερινή συγκυρία, θεωρώ ότι δεν υπάρχουν» συμπληρώνει ο Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Βενιζέλος, ενώ το θέμα συζητήθηκε εκτενώς, εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου το Σώμα αναμένεται να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση…

«Είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα κι έχει σχέση με συνανθρώπους μας, που εξυπηρετούνται από αυτά τα προγράμματα, οι οποίοι δυστυχώς δεν είναι λίγοι! Το γιατί η Περιφέρειά μας έχει ενταχθεί σε στόχο, που μας θεωρεί προνομιούχους, δεν το δέχομαι, καθώς όλοι μας βλέπουμε συμπολίτες μας που υποφέρουν, να ταλαιπωρούνται» δηλώνει ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπ. Νικολάου, μιλώντας για τις άμεσε ενέργειες του Δήμου, που αφορούν την παρακολούθηση του θέματος αμέσως μετά την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, την άμεση ενεργοποίηση της Επιτροπής Αγώνα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις που πιθανόν θα χρειαστούν, αλλά πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η προσφυγή του Δήμου στο στην ΠΕΔ, αλλά και στην ΚΕΔ για το πρόβλημα και η έκδοση σχετικού ψηφίσματος προς το ΥΠΕΣ.
«Τα κοινωνικά προγράμματα αποτελούν το κοινωνικό πρόσωπο όχι μόνο του Δήμου, αλλά της Ελλάδας» υπογραμμίζει ο κ. Νικολάου, ελπίζοντας στην εξεύρεση άμεσης λύσης για την συνέχιση της υλοποίησης των Κοινωνικών προγραμμάτων, που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας χιλιάδες ανήμπορους πολίτες και ειδικές ομάδες πληθυσμού.