Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Θετικά κρίνει την εξαγγελία του Αρχιεπισκόπου για την διάθεση της εκκλησιαστικής γης σε αγρότες ο Βουλευτής Β. Αποστόλου


Πολύ θετική η εξαγγελία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να διαθέσει τη γη που ανήκει στην εκκλησία σ΄ αυτούς που επιθυμούν να εργαστούν «συμβάλλοντας στη διατροφική επάρκεια της χώρας και στην ανάπτυξη σύγχρονων εξαγώγιμων προϊόντων καλλιέργειας και βοσκής».

Ταυτόχρονα βέβαια κάλεσε την πολιτεία να άρει τα εμπόδια «ώστε αυτή η λίγη περιουσία που απέμεινε στην εκκλησία να της επιτραπεί να την αξιοποιήσει προς όφελος του λαού».
Κι εδώ μπαίνει το ερώτημα : ποια εμπόδια εννοεί ο Αρχιεπίσκοπος ;
Αν αφορούν τη χρήση της γης, τέτοια δεν υπάρχουν, αφού είτε αγροτική είναι, είτε δασική, η καλλιέργεια της πρώτης και η βόσκηση της δεύτερης δε θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα για να υπηρετηθούν.
Αν εννοεί το ιδιοκτησιακό, είναι άλλο ζήτημα που οπωσδήποτε δεν έχει σχέση με τη χρήση της παραχώρησης αλλά με την κυριότητα, για την οποία έχει εκφράσει κι άλλες φορές τις απόψεις του. Σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα αλλάζουν, γιατί αφορούν εκείνες τις εκτάσεις γης που το ελληνικό κράτος παρείχε στους διαχειριστές- στην προκειμένη περίπτωση στις μονές και στην εκκλησία- μόνο την επικαρπία, κρατώντας για λογαριασμό του την κυριότητα. Σημειώνεται ότι ως τίτλους σ' αυτήν την καταγραφή η εκκλησία επικαλείται τα βυζαντινά χρυσόβουλα και τα τούρκικα ταπία που κατέχει.
Μια τέτοια αναγνώριση όμως θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για τη νομιμοποίηση διεκδικήσεων και άλλων εκατομμυρίων στρεμμάτων από φυσικά και νομικά πρόσωπα σε βάρος της δημόσιας περιουσίας, και μάλιστα ενδέχεται να οδηγήσει και στην κατάργηση του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου.
Οπότε αν τελικά εκποιηθεί η ακίνητη δημόσια περιουσία, όπως έχει συμφωνηθεί με το μνημόνιο, επιπλέον χαριστεί η διακατεχόμενη γη όπως ζητά ο Αρχιεπίσκοπος και τέλος αποδοθεί η καταπατημένη γη με την καταβολή τιμήματος, όπως σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών, τότε τι θα μείνει τελικά σ' αυτή τη χώρα για να μπορέσει να σταθεί ξανά όρθια;

Βαγγέλης Αποστόλου
Συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ,
Βουλευτής Εύβοιας Ιφιγένειας 8α, 34100 – Χαλκίδα, Τηλ/Fax: 22210 84863, 6944556486



Ενίσχυση 60.000 ευρώ στον Οργανισμό Κωπαίδας

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 60.000 ευρώ θα λάβει ο Οργανισμός Κωπαίδας, για την πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες.
Το υπουργείο Εσωτερικών, αποφάσισε να κατανείμει ποσό ύψους 340.000 ευρώ, σε 12 ΟΤΑ της χώρας, που θα αφορά στην επιχορήγηση Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, με μεταβιβασθείσες πιστώσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης . Πρώτος στη λίστα είναι ο Οργανισμός Κωπαίδας.
Η απόφαση:
Εγκρίνουμε, με χρέωση του λογαριασμού του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπό τον τίτλο «Κάλυψη των πάσης φύσεως αναγκών των ΟΤΑ κ.λπ.», τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης συνολικού ποσού 340.000,00 € σε ΟΤΑ της χώρας, για την κατανομή πιστώσεων σε Οργανισμούς Έγγειων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.) για πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες.


Ο Δήμος Θηβαίων στηρίζει το Πανεπιστημιακό Τμήμα Λιβαδειάς

Ο Δήμος Θηβαίων χαιρετίζει και στηρίζει την πρωτοβουλία του Δήμου Λεβαδέων για ίδρυση Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Όμιλος Φίλων του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος προς ενίσχυση και ανάπτυξη της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης με έδρα τη Λιβαδειά».Εκφράζει επίσης την αντίθεσή του στα σενάρια που μιλούν για κατάργηση του τμήματος και συνυπογράφει το αίτημα για παραμονή του και κυρίως για αναβάθμισή του, καθώς πράγματι πρόκειται για ένα εξειδικευμένο και καινοτόμο πανεπιστημιακό τμήμα, στο οποίο οι νέοι επιστήμονες εφοδιάζονται με τις απαιτούμενες γνώσεις για να ανταποκριθούν στο ολοένα και περισσότερο απαιτητικό και πολύπλοκο οικονομικό σύστημα. Πηγή http://www.siriosfm.gr/?p=39461