Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Εκτός Eurovision Ελλάδα και Κύπρος;


Μπορεί η Ευρωζώνη να αντιστέκεται στη διάλυση, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για τη Eurovision, τα θεμέλια της οποίας τρίζουν εξαιτίας της αποχώρησης μιας σειράς «πτωχών» χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, αν και η ΕΡΤ, η οποία έχει από το 1975 τα δικαιώματα της γιορτής από την EBU (Ενωση Εθνικών Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών Ευρώπης), είχε επιβεβαιώσει στις 13/11 τη συμμετοχή της στο Μάλμε της Σουηδίας, στη συνέχεια «τα γύρισε» καθώς δέθηκε στο «άρμα» της Πολωνίας και της Πορτογαλίας, ενδεχομένως και της Κύπρου αλλά και άλλων χωρών του Νότου που ενέταξαν στο Κίνημα του «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω»τη… Eurovision.




Η περσινή ελληνική συμμετοχή με την Ελευθερία Ελευθερίου ήταν η τελευταία μέχρι την επόμενη που… μπορεί να αργήσει.
Ο λόγος; Η προκλητική στάση της EBU, η οποία δεν θέλησε να κάνει έκπτωση στις χώρες του Νότου. Σύμφωνα με δηλώσεις στο «Εθνος της Κυριακής» του Τζ. Καλημέρη (μέλος ΔΣ ΕΡΤ), η προοπτική της αποχώρησης της Ελλάδας διαφαίνεται αφενός εξαιτίας της αδυναμίας εύρεσης χορηγού και αφετέρου λόγω της άρνησης της EBU να μειώσει το κόστος στις χώρες του Νότου.
Μάλιστα η EBU αντί να αποδεχθεί το αίτημα των δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων των χωρών που πλήττονται από την κρίση, ζήτησε αύξηση κατά 6%! (από 100.000 ευρώ σε 120.000 ευρώ, ενώ η ΕΡΤ μπορεί να διαθέσει το πολύ 40.000).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, στην απόφαση της ΕΡΤ «μέτρησε» και η δήλωση Σ. Κεδίκογλου ότι «η δημόσια τηλεόραση δεν θα πρέπει να συμμετάσχει εφέτος στη Eurovision ανταποκρινόμενη στο κυρίαρχο λαϊκό αίσθημα».
Αδιαφορία
Οπως… μέτρησε και η παγερή αδιαφορία των χορηγών, οι οποίοι (κινητή τηλεφωνία, συνδρομητική TV, τράπεζες, καταστήματα ηλεκτρικών ειδών) δεν μπαίνουν καν στον κόπο να σηκώσουν το τηλέφωνο. Αρχικά η ΕΡΤ, έχοντας λάβει την απόφαση της συμμετοχής, είχε ξεκαθαρίσει ότι τα έξοδα θα αναλάβουν χορηγοί, όπως και πέρυσι. Ωστόσο, μέλη του ΔΣ εξέφραζαν επιφυλάξεις για το εγχείρημα, δεδομένης της συγκυρίας για τη χώρα και των αρνητικών συνεπειών που θα είχε στην εικόνα της ΕΡΤ ακόμη και η εκταμίευση ενός πενιχρού ποσού. Ως εκ τούτου δεν είχε κινηθεί καμία διαδικασία επιλογής του τραγουδιού.
Πάντως, πέρυσι για την αποστολή στο Αζερμπαϊτζάν η ΕΡΤ κάλεσε τις μεγαλύτερες δισκογραφικές με διεθνές δίκτυο, προκειμένου να συμμετάσχουν στο κόστος. Από τη διαδικασία η μόνη δισκογραφική που δέχτηκε να αναλάβει το μερίδιο του κόστους ήταν η Universal Music Greece.

Θυμίζουμε ότι και το 2011 η ΕΡΤ είχε συμπιέσει τα έξοδα συμμετοχής στο ποσό των 222.400 ευρώ, εκ των οποίων τα 120.000 ευρώ αφορούσαν τα δικαιώματα προς την EBU. Για την ιστορία, η ακριβότερη ελληνική συμμετοχή ήταν εκείνη του Σ. Ρουβά («This Ιs Οur Night»), όπου τα έξοδα άγγιξαν το 1,2 εκατ. και τα έσοδα τα 3 εκατ. ευρώ.
Αν και η οριστική απόφαση θα ληφθεί την προσεχή εβδομάδα στο ΔΣ της ΕΡΤ, όλοι θεωρούν ότι ο κύβος ερρίφθη και η Ελλάδα θα απουσιάσει για 7η φορά από τον θεσμό.
Τον ίδιο σκεπτικισμό έχει εκφράσει και ο πρόεδρος του ΡΙΚ, Μ. Συμεού, δηλώνοντας ότι «με τα οικονομικά της Κύπρου, κάποιοι ίσως θεωρήσουν προκλητική την παρουσία μας σε μια τέτοια εκδήλωση».
Από ΕΘΝΟΣ
PolisPress