Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

ΝΕΟΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ


με ψήφιση θέματος εκτός ημερήσιας διάταξης για την προώθηση του έργου Μονάδα Επεξεργασία Απορριμμάτων ύψους 21,5 εκατομμυρίων ευρώ της ΔΕΠΟΔΑΘ, στις 28-12-2012.
Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας, ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28-12-2012 (τελευταίο δ. σ. του 2012),τέθηκε ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης λόγω του δήθεν «κατεπείγοντος» όπως μας αναγγέλθηκε, η παραχώρηση χρήσης δύο αγρών όμορων του ΧΥΤΑ Θήβας, από το Δήμο Θηβαίων στη ΔΕΠΟΔΑΘ, που είχαν αγοραστεί το 2009, από το Δήμο Θηβαίων, προκειμένου άμεσα η ΔΕΠΟΔΑΘ να υποβάλλει αίτηση στη ΔΕΗ (ήδη ΔΕΔΔΗΕ) για την έκδοση προσφοράς σύνδεσης στο Δίκτυο Μέσης Τάσης Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας «του Μελλοντικού Σταθμού Ηλεκτροπαραγωγής με βιοαέριο» της προτεινόμενης και ήδη εγκριθείσας συγκεντρωτικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Θήβας. Το θέμα δεν τέθηκε στην ημερήσιαδιάταξη, αν και όπως ειπώθηκε είχε αποσταλεί από τη ΔΕΠΟΔΑΘ στο Δήμο από τις 23-11-2012 (αρ. πρωτ. 848/23-11-2012) και έκτοτε έχει συγκληθεί ξανά το Δημοτικό Συμβούλιο της Θήβας και παρόλα αυτά δεν τέθηκε ως θέμα στην ημερήσια διάταξη, τόσο σε προηγούμενη συνεδρίαση του, όσο και στην αναφερόμενη. Όπως είναι γνωστό τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο κοινοποιούνται και δημοσιεύονται στον τοπικό τύπο και το διαδίκτυο. Αντικειμενικά λοιπόν τίθεται ζήτημα, αφού το θέμα που αφορά τη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ στη Θήβα, της περιοχής μας και όχι μόνο αυτής (αφού η ΔΕΠΟΔΑΘ έχει εγκρίνει πρόσφατα την μεταφορά στην περιοχή μας και των σκουπιδιών της Αταλάντης), δεν επιλέγεται να τεθεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη και να δημοσιευθεί, αλλά έρχεται εκτός ημερήσιας διάταξης ως «κατεπείγον», και επομένως εκτός δημοσιότητας. Ο λόγος του δήθεν κατεπείγοντος, ότι σε χρόνο μίας εβδομάδας ή 15 ημερών θα έχει κορεστεί από άποψη προτεραιότητας δέσμευσης, το δίκτυο μέσης τάσης της ΔΕΗ, από μονάδες παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, κρίνεται ως μη επαρκής για να το δικαιολογήσει.

Προκύπτει όμως ένα σημαντικό θέμα: Σε ότι αφορά αυτό το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, (για το οποίο έχουμε ρητά διαφωνήσει και έχουμε προτείνει εναλλακτική πρόταση, για την οποία μας «απαντούν» μέσα στα Χριστούγεννα μετά από 7 μήνες), επιβεβαιώνεται η άποψη μας, ότι επιλέχθηκε για τη ΜΕΑ Θήβας να μην γίνει καμία συζήτηση, να μην ενημερώνονται οι πολίτες, αλλά να προχωρήσει χωρίς καμιά προηγούμενη συζήτηση και έγκριση από την τοπική κοινωνία (θυμίζουμε προηγούμενη δήλωσή μας για τον αιφνιδιασμό της έκφρασης θετικής γνώμης, που δεν αναφερόταν στην ημερήσια διάταξη, αλλά μόνο η ενημέρωση).
Αν ήταν διαφορετικά, τις ανακοινώσεις θα τις έκανε η ηγεσία της ΔΕΠΟΔΑΘ και του Δήμου Θηβαίων και τις απαντήσεις εμείς, αλλά γίνεται το αντίθετο.
Καλούμε τους συμπολίτες σε επαγρύπνηση για τη συνέχεια,
και ευχόμαστε χρόνια πολλά και η νέα χρονιά να είναι χρονιά αγώνων και νικών της τοπικής κοινωνίας, των πολιτών και του συλλογικού συμφέροντος της πόλης.
Θήβα 02/01/2013
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΟΥΜΑΣ
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θήβας