Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Με χιόνια θα γιορτάσουμε τα Θεοφάνεια

Με χιόνια, ακόμα και σε πεδινές περιοχές, βοριάδες και τσουχτερό κρύο θα γιορτάσουμε φέτος τα Θεοφάνεια. Η επιδείνωση του καιρού φαίνεται πως αυτή τη φορά θα έχει διάρκεια.



Η σταδιακή αλλαγή του καιρού αναμένεται από αύριο το βράδυ από τη βόρεια Ελλάδα, με βροχές που σταδιακά θα μετατραπούν σε χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Η θερμοκρασία θα πέσει αρχικά δύο με τρεις βαθμούς, ωστόσο με την επικράτηση βόρειων ανέμων, έντασης έξι με επτά μποφόρ, τα ξημερώματα της Κυριακής, το κρύο θα γίνει πιο τσουχτερό.

Την Κυριακή η μεταβολή του καιρού θα είναι αισθητή σε όλη τη χώρα με χιόνια στις περισσότερες πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης με υψόμετρο πάνω από 200 μέτρα και χιονόνερο σε παραθαλάσσια σημεία. Τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους και στα ορεινά των νησιών του Αιγαίου και την Κρήτη. Δεν αποκλείεται την Κυριακή να χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο γύρω από την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Χιόνια φαίνεται πως θα δούμε στην Πεντέλη, την Πάρνηθα, ακόμα και τη Μαλακάσα.

Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει την Κυριακή στην Αττική ως τους έξι με επτά βαθμούς Κελσίου στα βόρεια του νομού και τα ξημερώματα της Δευτέρας θα είναι λίγο πάνω από τους μηδέν βαθμούς, με την αίσθηση ωστόσο του κρύου πολύ πιο έντονη, λόγω των βόρειων ανέμων.

Τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν το βράδυ της Κυριακής στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια θα σταματήσουν, με τη Δευτέρα να παραμένουν όμως οι βοριάδες και το τσουχτερό κρύο.

Όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, φαίνεται πως η ύφεση της κακοκαιρίας θα είναι πρόσκαιρη, με ένα δεύτερο κύμα κακοκαιρίας να κάνει την εμφάνισή του ήδη από το βράδυ της Δευτέρας. Θα υπάρξουν και πάλι χιονοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ την Τρίτη τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους αι στα ημιορεινά και ορεινά της Αττικής. Το τσουχτερό κρύο φαίνεται να διαρκεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.