Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από τη Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας


Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), αναμένεται επιδείνωση του καιρού από σήμερα (7/1) το βράδυ σε όλη τη χώρα μέχρι και την Τετάρτη (9/1), με κύρια χαρακτηριστικά τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές, κυρίως της ανατολικής και της βόρειας χώρας.

Συγκεκριμένα,

• Από σήμερα Δευτέρα 7/1/2013 το απόγευμα προβλέπονται χιονοπτώσεις στη Μακεδονία (κυρίως την Ανατολική), τη Θράκη, τα νησιά του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου και την Ανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία).
• Από τις βραδινές ώρες απόψε καθώς και αύριο Τρίτη 8/1/2013, οι χιονοπτώσεις τοπικά και ανά διαστήματα πιθανόν να είναι πυκνές και θα εκδηλωθούν στην Αττική και την υπόλοιπη Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες, όπως και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.
• Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.
• Την Τρίτη 8/1/2013 και την Τετάρτη 9/1/2013 θα σημειωθεί ισχυρός παγετός ο οποίος στη Βόρειο Ελλάδα θα είναι κατά τόπους ολικός.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων χιονοπτώσεων και παγετού.

Ειδικότερα:

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
• Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνουν τους οικείους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.
• Αν χρειαστεί να βρεθούν σε εξωτερικό χώρο να ντύνονται κατάλληλα και να προτιμούν πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα παρά ένα βαρύ ρούχο. Να φροντίζουν ώστε το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου