Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Μένει μέχρι να… φύγει


Στο Βόλο θέλουν τα σενάρια να μεταφέρεται από την Λιβαδειά το Τμήμα του Πανεπιστημίου Στερεάς στο πλαίσιο του προγράμματος «Αθηνά» που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών έχουν θορυβήσει τους φορείς της Βοιωτίας που αν και το ζήτημα ήταν γνωστό από το καλοκαίρι έδειξαν να αιφνιδιάζονται.
«Είναι φανερό πως όταν απουσιάζουμε απ όλες τις μαζικές διεκδικήσεις και τους αγώνες τότε κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για εμάς και φυσικά όχι με τον καλύτερο τρόπο. Θωρώ ότι πέσαμε αμαχητί», σημείωσε η δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης Γιώτα Πούλου και πρόσθεσε: «Ήταν η είδηση ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας έχει στείλει τα μηνύματα από το καλοκαίρι. Το ζήτημα είναι πως εμείς ως τοπική κοινωνία και αυτοδιοίκηση αντιδρούμε σε αυτά τα σενάρια».
Ζήτημα ανατροπής της συγκεκριμένης πολιτικής έθεσε ο επίσης δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Νώντας Κοτσικώνας.
«Η πολιτική αυτή δεν θεραπεύεται, μόνο ανατρέπεται. Πρέπει ο λαός να έρθει σε ρήξη και με τη συγκεκριμένη πολιτική και τους εκφραστές της σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο», είπε ο κ. Κοτσικώνας και συμπλήρωσε: «Έχουν ευθύνη και η δημοτική αρχή και όλοι οι άλλοι τοπικοί παράγοντες που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου. Όμως αφού στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική στρέφονται κατά του λαού και του τόπου»   http://www.tabloid.gr/

Ο πρόεδρος του Επιδοτηρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης δήλωσε σχετικά: «Με ένα παράλογο επιχείρημα περιστολής εξόδων θέλουν αν στερήσουν από τον νόμο μας και την περιφέρεια ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Αυτό αποτελεί αποδυνάμωση της περιφέρειας και της δημόσιας παιδείας. Το τμήμα της Λιβαδειάς είναι καταξιωμένο και παρά τις προσπάθειες μας να δοθεί λύση με το νόμο Διαμαντοπούλου σχετικά με τις χορηγίες και να διατηρηθεί η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν ανταποκρίθηκε».
Ευθύνες σε όλους και κυρίως στους τρείς κυβερνητικούς βουλευτές της Βοιωτίας επέρριψε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς Κώστας Παπασπύρου.
«Όταν υπάρχουν τρείς κυβερνητικοί βουλευτές οι οποίοι είναι στα έδρανα της Βουλής και μας διαβεβαιώνουν οτι δεν υπάρχει θέμα τότε ή δεν είναι ενήμεροι ή δεν έχουν ασχοληθεί. Λυπάμαι για αυτό που έχει συμβεί, δεν ξέρων ποιος φταίει, μπορεί να έχουμε και εμείς τις δικές μας ευθύνες. Αν μπορούμε σε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξουμε τα δεδομένα πρέπει να δράσουμε άμεσα».
Μόλις την Πέμπτη έγιναν γνωστά τα σενάρια που προωθούνται σχετικά με την κατάργηση του πανεπιστημίου της Λιβαδειάς ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Γιάννης Σταθάς έκλεισε ραντεβού για την επόμενη ημέρα με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλο.
Στη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας συμμετείχαν επίσης, από τον δήμο Λιβαδειάς ο Κώστας Ρούτης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Αγνιάδης και ο πρόεδρος του Τμήματος Χ. Μπότσαρης.
Από την συνάντηση δεν υπήρξε συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή κάποια δέσμευση από την πλευρά του υπουργείου ωστόσο οι Βοιωτοί κατάφεραν να πείσουν τον υπουργό τουλάχιστον να παραμείνει το θέμα ανοιχτό προβάλλοντας τα επιχειρήματα της δυναμικής που έχει αναπτύξει το Τμήμα αλλά και το γεγονός ότι απόφοιτοι του έχουν απορροφηθεί από τοπικές επιχειρήσεις επισημαίνοντας παράλληλα για ακόμα μια φορά ότι υπάρχει κτήριο που έχει παραχωρηθεί και το στεγάζει ενώ και το οικονομικό πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Ωστόσο από την πλευρά του υπουργείου φαίνεται εμμέσως πλην σαφώς να μπαίνει θέμα ιδιωτικοποίησης αφού σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου του Επιμελητηρίου Π. Αγνιάδη ο κ. Αρβανιτόπουλος υποστήρικε ότι το τμήμα περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης στη Λιβαδειά μπορεί να διατηρηθεί αν και εφόσον φορείς και τοπικοί κοινωνία αναλάβουν τα έξοδα λειτουργίας του.
«Αν κινηθούμε στην κατεύθυνση όπως είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος να λειτουργήσει η σχολή με ίδια έξοδα κάτι θα πετύχουμε», σημείωσε ο κ. Αγνιάδης και συμπλήρωσε: «Τα έξοδα τα ετήσια για τη συντήρηση της σχολής μετά την περιστολή που έχει γίνει είναι περίπου 80.000 ευρώ το χρόνο. Υπάρχουν ισχυρά επιχειρηματικά συγκροτήματα στη Βοιωτία και οι τοπικοί φορείς που μπορούν να τα καλύψουν».
Αρκετοί όμως είναι εκείνοι που τονίζουν ότι οι κινήσεις που θα γίνουν πρέπει να είναι δυναμικές και διεκδικητικές στο πλαίσιο της δωρεάν και δημόσιας παιδείας.

Ψήφισμα κατά της κατάργησης των πανεπιστημίων με αφορμή το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εξέδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας μετά από εισήγηση των δημάρχων Λεβαδέων Νίκου Παπαγελή, Λαμιέων Γιώργου Κοτρωνιά και Αγρινίου Παύλου Μοσχολιού.
««Ο αναγκαίος εξορθολογισμός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφορά στην κατάργηση λειτουργούντων αυτόνομων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, τα οποία έχουν να επιδείξουν εξαιρετικά υψηλό ακαδημαϊκό έργο, ενώ η συνολική δραστηριότητα τους καταγράφει σημαντικά αποτελέσματα στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της Περιφέρειας», αναφέρει μεταξύ άλλων το ψήφισμα.
Επίσης επισημαίνει ότι η κατάργηση αποκεντρωμένων Ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, δημιουργεί σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις, και ταυτόχρονα θέτει την ταφόπλακα σε κάθε αναπτυξιακή προοπτική της Περιφερειακής Ελλάδας.
«Οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του χάρτη των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης, του μοναδικού θεσμού που λειτουργεί αποτελεσματικά σήμερα στη χώρα, θα μας βρει αντίθετους και αντίπαλους σε κάθε βήμα», καταλήγει.
Παράλληλα ο δήμαρχος Λεβαδέων βρίσκεται σε συνεργασία με τους δημάρχους πόλεων όπου εδρεύουν τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ και ΤΕΙ) και η συνέχιση της λειτουργίας τους απειλείται από το σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας ενώ ο πρώην αντιδήμαρχος Κώστας Ρούτης εκπροσώπησε τον δήμο Λεβαδέων στην πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας κατά την οποία έθεσαν υπόψη του Υπουργού στοιχεία που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας του Τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης, το εξαιρετικό επίπεδο σπουδών που παρέχεται στους φοιτητές, τα υψηλά ποσοστά αποφοίτησης από το Τμήμα, καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξής του.
Ακόμα τονίστηκε στον κ. υπουργό ότι σε περίπτωση που δεν εισακουστούν τα επιχειρήματα τους, κατά την σύνταξη του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», για την παραμονή του Τμήματος του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας στη Λιβαδειά, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα υλοποιήσουν τη δεσμευτική απόφαση που ελήφθη στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα προχωρήσουν στην παραίτησή τους.
Όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος, για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων του Τμήματος, που τέθηκε στη συζήτηση, οι εκπρόσωποι της Λιβαδειάς δήλωσαν προς τον υπουργό ότι θα εξασφαλίσουν την οικονομική ενίσχυση του Τμήματος με χορηγίες και δωρεές από ιδιώτες και οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής, θέση με την οποία διαφώνησε ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς ο οποίος τάχθηκε υπέρ της δωρεάν δημόσιας παιδείας.

Τέλος την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητά η δ.σ. και επικεφαλής συνδυασμού της αντιπολίτευση Γιώτα Πούλου.
«Οι τελευταίες εξελίξεις που παρουσιάζουν ως τελεσίδικη την κατάργηση του Πανεπιστημιακού τμήματος στη Λιβαδειά και τη μεταφορά του στο Βόλο, επιτάσσει έστω και καθυστερημένα, μία οργανωμένη και δυναμική αντίδραση από την πλευρά της Λιβαδειάς απέναντι στις μνημονιακές απαιτήσεις της Τρόικας», αναφέρει η κ. Πούλου και καταλήγει: «Προτείνουμε την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού συμβουλίου, παρουσία όλων των φορέων προκειμένου να καθοριστεί η μορφή διεκδίκησης για την παραμονή του πανεπιστημιακού τμήματος στη Βοιωτική πρωτεύουσα».