Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Χωρίς καθηγητές παραμένει η ΕΠΑ.Σ. Λιβαδειάς, στο δρόμο οι μαθητές


Τα δεινά του μνημονίου χτυπούν με τον χειρότερο τρόπο και την εκπαίδευση. Οι μαθητές πλέον στερούνται το δικαίωμα στη μόρφωση γεγονός που απ΄ ότι φαίνεται από το παράδειγμα στην Επαγγελματική Σχολή της Λιβαδειάς αφήνει την τρικομματική κυβέρνηση παγερά αδιάφορη.

Τι και αν μένουν άνεργοι οι καθηγητές, τι και αν οι μαθητές χάσουν τα μαθήματα τους και κατ΄ επέκταση τη χρονιά, αρκεί το κράτος να περιορίσει τα έξοδα, αυτά τα ελάχιστα που απαιτούνται για 10 εκπαιδευτικούς και για την ελάχιστη δυνατή υλικοτεχνική υποδομή των παιδιών εκείνων που αύριο θα αποτελέσουν το παραγωγικό δυναμικό του τόπου και θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος για την επίτευξη της ανάπτυξης ανατρέποντας την σημερινή κατάσταση που δημιούργησαν αυτοί που σήμερα τους στερούν τα αυτονόητα και βασικά δικαιώματα.

Η ΕΠΑ.Σ. Λιβαδειάς παρά τις όποιες μέχρι σήμερα διαμαρτυρίες παραμένει χωρίς εκπαιδευτικούς http://viotianet.gr

Οι μαθητές μπροστά στο αδιέξοδο που βρίσκονται χωρίς οι ίδιοι να φέρουν καμία ευθύνη γι΄ αυτό μη έχοντας τι άλλο να κάνουν αφού έχουν εξαντλήσει όλες τις μορφές παρέμβασης και ενημέρωσης των αρμοδίων προέβησαν σήμερα το βράδυ σε συμβολικό ολιγόλεπτο κλείσιμο του δρόμου μπροστά από το σχολείο τους διαμαρτυρόμενοι για της ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό που καθιστούν ορατό τον κίνδυνο να χάσουν την χρονιά.

Οι μαθητές κρατώντας πανό με το σύνθημα «θέλουμε καθηγητές και όχι αίθουσες κενές» προχώρησαν σε ενημέρωση των διερχόμενων ενώ ζήτησαν την κατανόηση των οδηγών για την όποια ταλαιπωρία υπέστησαν.

Τόνισαν μεταξύ άλλων ότι διεκδικούν το δικαίωμα στην μόρφωση και την επαγγελματική αποκατάσταση μέσω του πτυχίου τους και ζήτησαν την άμεση κάλυψη των κενών που υπάρχουν σε καθηγητές.

«Μέχρι σήμερα οι διαμαρτυρίες μας και τα αιτήματά μας δεν έχουν εισακουστεί και η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει. Είμαστε στα μέσα στης σχολικής χρονιάς, τελειώνει το τετράμηνο, σε πολλά μαθήματα δεν θα πάρουμε βαθμούς και υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η χρονιά. Μιλήσαμε με τον διευθυντή αλλά ούτε εκείνος ήξερε να μας πει τι θα γίνει. Είναι γεγονός ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και θα επιδιώξουμε έναν ακόμα κύκλο επαφών με τους αρμόδιους σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του προβλήματος στον ελάχιστο χρόνο που απομένει» τόνισαν σε δηλώσεις τους οι μαθητές.

Οι ελλείψεις των εκπαιδευτικών στο σύνολο των μαθημάτων ξεπερνούν τις 9 με ότι αυτό συνεπάγεται ενώ ελλείψεις παρατηρούνται και σε υλικοτεχνική υποδομή. Η κατάσταση αυτή κάνει τους μαθητές αποφασισμένους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους συντονισμένα και πιο δυναμικά.

«Τα προβλήματα της παιδείας χρονίζουν. Τα ξέρουν όλοι και τα βλέπουμε καθημερινά. Υπάρχουν πολλές κενές θέσεις σε πολλά σχολεία στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το κυριότερο υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί αδιόριστοι με αποτέλεσμα αφενός να υπάρχουν ελλείψεις και κενά που δεν καλύπτονται και αφετέρου οι μαθητές να χάνουν διδακτικές ώρες και να κινδυνεύουν να χάσουν το τετράμηνό τους», επισημαίνει ο Νίκος Κόλιας αδιόριστος καθηγητής ο οποίος όμως βρίσκεται στο σχολείο ως μαθητής για εξειδίκευση λόγω της εργασίας του στο Αλουμίνιον.

Παράλληλα συμπληρώνει ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες αλλά το θέμα έχει παραπεμφθεί στις καλένδες την στιγμή μάλιστα που με όλα όσα συμβαίνουν σήμερα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνική εκπαίδευση.