Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Οι μάσκες έπεσαν: όταν άλλα θέλει ο λαός και άλλα οι «δημοτικοί άρχοντες»



exeisminima.gr
(Το Λιμεναρχείο, το Δημοτικό Συμβούλιο και η Τ.Κ. Θίσβης )

Δεκαέξι ολόκληροι μήνες χρειάστηκαν προκειμένου να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Θήβας για το αίτημα απομάκρυνσης του Υπολιμεναρχείου Δόμβραινας από το κοινοτικό γραφείο της Θίσβης και την επανεγκατάσταση σε αυτό του Τοπικού Συμβουλίου.

Το αίτημα, που είχαν υποβάλλει προς τη δημοτική αρχή 280 πολίτες της Θίσβης, απορρίφθηκε τελικά στις 28/12/2012 από μια ισχνή πλειοψηφία δημοτικών συμβούλων -μόλις επτά ψήφισαν αρνητικά στο σύνολο των τριαντατριών, που αριθμεί το Δ.Σ. του Δήμου.

Το Υπολιμεναρχείο Δόμβραινας θα συνεχίσει έτσι την λειτουργία του στα γραφεία της κοινότητας μας ενώ το Τοπικό Συμβούλιο Θίσβης θα συνεχίσει να παραμένει άστεγο.

Η απόφαση -ξεφτίλα στα χρονικά του Δημοτικού Συμβουλίου Θήβας- καταλύει κάθε έννοια δημοκρατίας αφού ελήφθη με μόλις 7 ψήφους υπέρ και 5 ψήφους κατά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι σύμβουλοι της πλειοψηφίας -λειτουργώντας ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι- επέλεξαν ή να ψηφίσουν λευκό ή να αποχωρήσουν διακριτικά λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Πιθανόν, για να μην καταγραφεί ότι συμμετείχαν στη λήψη αυτής της κατάπτυστης απόφασης.

Τόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι που αποχώρησαν όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν λευκό ή υπέρ της παραμονής του Υπολιμεναρχείου στα γραφεία της τοπικής κοινότητας είναι βέβαια υπόλογοι γιατί αγνόησαν:

Τις 2 αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Θίσβης που απαιτούσαν να επιστραφεί το κτίριο στην κοινότητα.

Τους 280 κάτοικους της Θίσβης οι οποίοι υπέβαλλαν ενυπόγραφα το ίδιο αίτημα στο γραφείο του δημάρχου.

Την ομόφωνη απόφαση της λαϊκής συνέλευσης 250 κατοίκων της Θίσβης που ζητούσε την απομάκρυνση του Υπολιμεναρχείου.

Μεταξύ των συμβούλων που ψήφισαν να μην επιστραφεί το κοινοτικό κατάστημα στους πολίτες της Θίσβης ήταν ο και εκ Δομβραίνας δημοτικός σύμβουλος κ. Πέτρος Μίχας.

Στην επιχειρηματολογία του ο εν λόγω κύριος έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι αν το Υπολιμεναρχείο μεταφερθεί από το κοινοτικό γραφείο Θίσβης στην Δομβραίνα, τότε θα κινδυνεύσουν οι πολίτες της τελευταίας από τους κρατούμενους που θα έχουν πιάσει οι λιμενικοί στις θάλασσες της περιοχής!

Μέχρι σήμερα, βέβαια -στα 10 χρόνια λειτουργίας του στη Θίσβη- το κατάστημα του Υπολιμεναρχείου δεν φιλοξένησε ποτέ κρατούμενους. Και απ’ ότι δείχνει η δράση των υπαλλήλων του μάλλον αυτό θα αργήσει να συμβεί.

Τόσο οι αντιλήψεις του όσο και η πρακτική του κ. Μίχα -που πασχίζει για την ασφάλεια των συμπολιτών του και αδιαφορεί για την ασφάλεια των Θισβίων… τρομάρα του- είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Τροφοδοτούν στην περιοχή μας τόσο την αδιαφάνεια όσο και τις πελατειακές σχέσεις.

Θλιβερή ήταν όμως και η παρουσία του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Θίσβης κ. Λουκά Καρβούνη (η 7η ψήφος), ο οποίος άλλαξε την θέση του σε σχέση με αυτά που έλεγε νωρίτερα και ψήφισε υπέρ της παραμονής του Υπολιμεναρχείου στα τοπικά γραφεία. Η στάση του καθοριστική για την εξέλιξη της ψηφοφορίας και ανεύθυνη είναι και απαράδεκτη.

Την ίδια στάση τήρησε τους τελευταίους μήνες και ο έτερος τοπικός σύμβουλος της Θίσβης κ. Χρήστος Σάλτας, που πριν από τρία χρόνια είχε μαζέψει 180 υπογραφές για να απομακρυνθεί το Λιμεναρχείο και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει τι απέγιναν.

Αυτό θα πει συνέπεια. Να τους χαιρόμαστε και τους δύο.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε όμως και η αλλαγή στάσης από το δήμαρχο κ. Σπύρο Νικολάου, ο οποίος μόλις πριν από 4 μήνες, στις 8 Αυγούστου 2012 -(στην ανοικτή συνέλευση των κατοίκων της Θίσβης όπου συμμετείχαν περισσότερα από 250 άτομα)- είχε σαφώς δεσμευτεί ότι θα σεβόταν την απόφαση των πολιτών της Θίσβης. Η απόφαση των πολιτών ήταν ομόφωνη και ζητούσε να φύγει το Λιμεναρχείο Δόμβραινας από το κοινοτικό γραφείο για να ξαναστεγαστεί εκεί το Τοπικό Συμβούλιο της Θίσβης. Την αλλαγή της στάσης του, που τον καθιστά υπόλογο απέναντι στην πλειοψηφία των πολιτών της Θίσβης δεν την εξήγησε στη διαδικασία.

Αντίθετα με τους παραπάνω, υπέρ της επιστροφής του καταστήματος που έχει καταλάβει το Υπολιμεναρχείο στην κοινότητα Θίσβης, ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Σ. Χαλβατζής, Αθ. Σκούμας, Αν. Τουλουμάκος, Λ. Κολιγιάννης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθ. Κοκοντίνης.

Από την πλευρά του ο τρίτος τοπικός σύμβουλος της Θίσβης κ. Δημήτριος Μιχάλης εξέφρασε άμεσα την αντίθεση του με την απόφαση του Δ.Σ. της Θήβας και κατέθεσε γραπτώς την παραίτηση του από τη θέση του, επικαλούμενος την έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού από την Δημοτική Αρχή απέναντι στις δημοκρατικές διαδικασίες και στους πολίτες της Θίσβης.

Κε Δήμαρχε σας κοινοποιούμε ότι μετά από αυτήν την απόφαση η τοπική κοινότητα της Θίσβης θα συνεχίσει να έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι η μοναδική στην ελληνική επικράτεια χωρίς κοινοτικά γραφεία.

Οι πολίτες της Θίσβης θα σας θυμούνται γιατί επί της θητείας σας το αρχείο της κοινότητας συνέχισε να το έχει στο σπίτι του ο κύριος Λ. Καρβούνης.

Οι πολίτες της Θίσβης θα σας θυμούνται γιατί επί της θητείας σας η σφραγίδα της κοινότητας συνέχισε να παραμένει καταχωνιασμένη κάπου στο αυτοκίνητο του παραπάνω κυρίου.

Οι πολίτες της Θίσβης θα σας θυμούνται γιατί επί της θητείας σας το δημοτολόγιο της κοινότητας εξακολούθησε να στεγάζεται στη γειτονική Δόμβραινα.

Οι πολίτες της Θίσβης θα σας θυμούνται γιατί επί της θητείας σας ο χώρος του κοινοτικού τους ιατρείου συνέχισε να βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.

Οι πολίτες της Θίσβης θα σας θυμούνται γιατί επί της θητείας σας τα Τοπικά Συμβούλια συνέχισαν να φιλοξενούνται στο ημιυπόγειο χώρο του συλλόγου γυναικών Θίσβης.

Οι πολίτες της Θίσβης θα σας θυμούνται γιατί επί της θητείας σας το κοινοτικό τους κατάστημα συνέχισε να παραχωρείται δωρεάν σε έναν κρατικό φορέα και να πληρώνουν κι από πάνω από την τσέπη τους -όπως συνέβαινε άλλωστε εδώ και 10 χρόνια- τους λογαριασμούς του τηλεφώνου, του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού που αυτός καταναλώνει.
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΙΣΒΗΣ