Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Λάρισα: Έρευνα για πλαστά τιμολόγια αγροτικών προϊόντων χιλιάδων ευρώ



Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της δικαιοσύνης για πλαστά τιμολόγια αγροτικών προϊόντων χιλιάδων ευρώ στον Αγροτικό Συνεταιρισμό του πρώην Δήμου Πολυδάμαντα στην επαρχία Φαρσάλων.

Η υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες ανάγεται στο 2007 οπότε ξεκίνησε και οι έλεγχοι πάνε μία πενταετία πίσω προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της «κομπίνας» στην οποία φέρεται να εμπλέκεται και ο πρώην πρόεδρος του Συνεταιρισμού καθώς και άλλα άτομα. Συγκεκριμένα, αγρότες της περιοχής που προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη ισχυρίζονται ότι είχε στηθεί επιχείρηση με εικονικά τιμολόγια αγροτικών προϊόντων μέσω του Συνεταιρισμού τα οποία κόβονταν εν αγνοία τους -σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς- και δεν αντιστοιχούσαν σε ανάλογο αγροτικό προϊόν. Όμως ορισμένοι από τους αγρότες, βρέθηκαν προς εκπλήξεως όταν τους ζητήθηκε να αποδώσουν τον αναλογούντα φόρο για τιμολόγια των οποίων την ύπαρξη αγνοούσαν......

Έτσι ήρθε στο θέμα στην επιφάνεια και οι θιγόμενοι κινήθηκαν δια της νομικής οδού προκειμένου να βρουν το δίκιο τους. Την ερχόμενη Δευτέρα δε εκδικάζεται στο δικαστήριο της Λάρισας μία από τις υποθέσεις αυτές. Ωστόσο, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας Χρ. Σιδηρόπουλος, ευθύνη για τα φαινόμενα αυτά φέρει και η ίδια η Πολιτεία καθώς δεν προχωρούσε σε διασταύρωση των τιμολογίων με τις δηλώσεις καλλιέργειας μέχρι και το 2010 -παρότι οι δηλώσεις καλλιέργειας ισχύουν από το 2005- ενώ δεν υπάρχει έλεγχος των ηλεκτρονικών τιμολογίων στη μεταποίηση. Επίσης όπως παρατήρησε, παρότι το 2010 υπήρξε νομοθετική ρύθμιση για το μητρώο εμπόρων αυτό στην πράξη δεν εφαρμόζεται.

«Αρκετός λαός ζούσε από την επιστροφή ΦΠΑ που δεν εδικαιούτο εκμεταλλευόμενος την ελλειπή διαδικασία και οι συμμετέχοντες σε τέτοιου είδους «κομπίνες» θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες» τόνισε ο κ. Σιδηρόπουλος, ο οποίος σχολίασε ότι το φαινόμενο δεν είναι μόνο τοπικό. Συμπλήρωσε δε, ότι η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πάγια ζητήματα που θέτουν προς επίλυση οι αγρότες.