Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Επιστολή Δημάρχου Θηβαίων στον Υπουργό Εσωτερικών σχετικά με τον καταυλισμό των τσιγγάνων

ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ

Γραφείο Τύπου
Εmail: dimosthivas@thiva.gr

Site: www.thiva.gr

Θήβα 27/ 5/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, μετά την πρόσφατη καταγραφή των αυθαίρετων κατασκευών εντός του οικισμού των ΡΟΜΑ (πλησίον της συνοικίας Πυρί της Θήβας), απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, όπου του εξηγεί αναλυτικά την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, ζητώντας του στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, να μεριμνήσει με σκοπό τη χρηματοδότησή μέσω προγράμματος ή οποιουδήποτε άλλου εφικτού τρόπου, με σκοπό την μετεγκατάσταση όλου ή μέρους του οικισμού των ΡΟΜΑ.

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή του κ. Δημάρχου Θηβαίων : ....

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

Με την παρούσα επιστολή μου θέλω να σας εκθέσω το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας και να ζητήσω την αρωγή και συνδρομή σας, στις πολλές και επίπονες προσπάθειες που έχω καταβάλει προσωπικά αλλά και όλη η Δημοτική αρχή καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο, με σκοπό την επίλυσή του.

Συγκεκριμένα και περιληπτικά σας αναφέρω τα ακόλουθα:

Δίπλα από την συνοικία Πυρί της Θήβας υπάρχει οικισμός, όπου διαμένουν περίπου 1000 τσιγγάνοι. Η εγκατάστασή τους έγινε την χρονική περίοδο 2000 -2002 από τον Δήμο Θηβαίων σε συνεργασία με το τότε Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, σε 36 λυόμενους οικίσκους, που παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο για την δημιουργία καταυλισμού τσιγγάνων στην εν λόγω περιοχή.

Ο καταυλισμός με τα τότε δεδομένα χαρακτηριζόταν ως προσωρινός και γι’ αυτόν το λόγο ένα τμήμα του χώρου εγκατάστασης ήταν και παραμένει σε ενοικιαζόμενο από το Δήμο οικόπεδο και το υπόλοιπο σε γήπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου καθώς και σε ιδιόκτητο από τσιγγάνους οικόπεδο.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα έχουν γίνει μετακινήσεις των αρχικά από τον Δήμο τοποθετημένων οικίσκων, προσθήκες σε αυτά και πολλές νέες κατασκευές, συνιστώντας ουσιαστικά μια γενικευμένη αυθαίρετη πολεοδομική κατάσταση κατά το γράμμα και τύπο του νόμου.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δήμου και της Αστυνομίας έγιναν οι καταγραφές όλων των αυθαιρέτων κατασκευών.

Παρά του ότι η αρχική εγκατάσταση οικίσκων έγινε με την σύμφωνη γνώμη και συμμετοχή του Δήμου αλλά και του ΥΠΕΧΩΔΕ, που παραχώρησε τα λυόμενα, συμβάλλοντας στην προσωρινή επίλυση του προβλήματος στέγασης και εγκατάστασης των τσιγγάνων στο συγκεκριμένο μέρος, πουθενά στην πολεοδομική νομοθεσία δεν προβλέπεται η με νόμιμη διαδικασία και χωρίς την έκδοση οικοδομικής άδειας δημιουργία μόνιμου οικισμού οποιασδήποτε αιτιολογίας.

Κατ΄αυτή την έννοια το σύνολο του καταυλισμού πολεοδομικά μπορεί να θεωρηθεί αυθαίρετο, αφού έπαψε πλέον μετά δέκα ή δώδεκα έτη να ισχύει, κατά την άποψή μας, ο χαρακτηρισμός του προσωρινού.

Δυστυχώς με την πάροδο των ετών ο αριθμός των διαβιούντων εκεί τσιγγάνων πολλαπλασιάστηκε με την προσέλευση άλλων από άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας άναρχος χώρος, που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως γκέτο ή άσυλο εγκληματιών με όλα τα συνεπεγόμενα προβλήματα και τα οποία επιγραμματικά είναι τα εξής:

• Μεγάλη έκταση της εγκληματικότητας και ανεξέλεγκτη δράση των τσιγγάνων.

• Σοβαρά θέματα διακίνησης ναρκωτικών με αποτέλεσμα παιδιά της περιοχής μας να πεθαίνουν.

• Κλοπές, φθορές, ληστείες και πλήθος καταστροφών ιδιωτικής περιουσίας των κατοίκων της πόλης μας.

• Σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια των διερχομένων οχημάτων από τον οδικό άξονα Θήβας – Λιβαδειάς που εφάπτεται του καταυλισμού διότι πολύ συχνά αυτά αναγκάζονται να ακινητοποιηθούν και στη συνέχεια να καταληστεύονται οι επιβαίνοντες.

Πρόσφατα κατά την καταγραφή αυθαιρέτων κτισμάτων, τσιγγάνοι βιαιοπράγησαν κατά του Αντιδημάρχου του Δήμου, παρά το γεγονός ότι σε μικρή απόσταση παρευρίσκοντο Αστυνομικές δυνάμεις και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αποφύγουμε τις αυτοδικίες, με κίνδυνο να θρηνήσουμε ακόμη και θύματα.

Η μη επαρκής στελέχωση της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Θήβας, έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν όλα τα προκύπτοντα προβλήματα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Αστυνομικών.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ο κάθε Δήμος είναι υπεύθυνος για την επίλυση των προβλημάτων των δημοτών του, για τον σκοπό αυτό η Δημοτική αρχή πασχίζει και προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει να λύσει ή έστω να αμβλύνει τα προβλήματα που προαναφέραμε πλην όμως δεν μπορεί ο Δήμος από μόνος του να φέρει αποτελέσματα αν δεν έχει την δέουσα αρωγή από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κεντρικού κράτους (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Εσωτερικών, Εισαγγελικές αρχές κ.τ.λ.).

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος μας έχει προχωρήσει εδώ και δύο χρόνια περίπου σε πολλές ενδεδειγμένες ενέργειες, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του στο σοβαρό αυτό θέμα.

Μετά τα παραπάνω, υποβάλλουμε την παράκληση όπως στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας ενεργήσετε σχετικά, με σκοπό την χρηματοδότησή μας μέσω προγράμματος ή οποιουδήποτε άλλου τρόπου κρίνετε εφικτό, με σκοπό την μετεγκατάσταση όλου ή μέρους του οικισμού σε κάποια απόσταση από την πόλη. Η μετεγκατάσταση όπως γνωρίζετε απαιτεί αγορά οικοπέδου, λυόμενους οικίσκους καθώς και υποδομές για ύδρευση αποχέτευση και ηλεκτροφωτισμό.

Επίσης ως εναλλακτική λύση προτείνουμε την χρηματοδότηση των ιδίων των τσιγγάνων με ποσό που θα διατεθεί για την αγορά οικιών εντός της πόλης ή των χωριών ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στον κοινωνικό σύνολο κάτι το οποίο είναι σίγουρο ότι επιθυμεί και η πολιτεία.



Με την πεποίθηση ότι θα προσπαθήσετε να δώσετε την πιο ενδεδειγμένη λύση στο πολύ σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει για πολλά χρόνια την πόλη μας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία».