Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Τι γίνεται με τα 22 εκ. ευρώ της Ε.Ε. για διανομή τροφίμων σε άπορους;



Ως μάνα εξ ουρανού περιμένουν 900 ιδρύματα (που εκπροσωπούν πολύτεκνους, παλλινοστούντες, πυρόπληκτους και γενικά άπορες οικογένειες) τα 22 εκατομμύρια ευρώ που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2013 για επισιτιστικές ανάγκες απόρων. Είναι χρήματα που θα δοθούν για να μοιραστούν σε φτωχές οικογένειες απολύτως χρήσιμα προϊόντα όπως λάδι, φέτα, ρύζι, ζυμαρικά. Όμως, όπως λέει και η λαϊκή παροιμία «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Έτσι και στην περίπτωση αυτή ορισμένοι επιτήδειοι δεν αποκλείεται και φέτος να αξιοποιήσουν την σχετική διαδικασία για να κερδίσουν πατώντας πάνω στον ανθρώπινο πόνο. Η «καυτή πατάτα» βρίσκεται στα χέρια του κ. Τσαυτάρη ο οποίος καλείται να την βγάλει από την φωτιά, βάζοντας ενδεχομένως στη θέση τους παράτυπους μνηστήρες της σύγχρονης … UNRRA
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε Οκτώβριο δημοσιεύει Κανονισμό με τον οποίο εγκρίνει το ετήσιο σχέδιο κατανομής, στα κράτη μέλη, των πόρων που θα καταλογιστούν στο επόμενο οικονομικό έτος για τη χορήγηση τροφίμων από τα αποθέματα παρέμβασης στους απόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 500.000.000 ευρώ για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. . Οι πόροι που χορηγούνται προέρχονται από τα αποθέματα της παρέμβασης στους τομείς Κοινής Οργάνωσης Αγοράς αγροτικών προϊόντων, όπου εφαρμόζεται η Δημόσια αγοραστική Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τυγχάνει να υπάρχουν προϊόντα σε απόθεμα το συγκεκριμένο χρόνο που καταρτίζεται το ετήσιο σχέδιο κατανομής των πόρων.



O ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) για λογαριασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκπονεί ετησίως διαγωνισμούς για την ανάδειξη φορέα εκτέλεσης των έργων δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους της χώρας, ποσού συνολικά 20 εκατομμυρίων Ευρώ.

Οι διαγωνισμοί αυτοί προκηρύσσονται στη βάση διακήρυξης που εκδίδει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού προηγούμενα έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υφυπουργού Οικονομικών και Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης όπως και της διακήρυξης καταρτίζεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και υποβάλλεται δια της αρμόδιας Υπηρεσιακής Διεύθυνσης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που επισπεύδει την διαδικασία.

Για το έτος 2013 η Ε.Ε. χορήγησε το ποσό των 22.017.677 ευρώ στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Υπουργός καθηγητής κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, προκήρυξε τους παρακάτω διεθνείς δημόσιους διαγωνισμούς για την προμήθεια τροφίμων

$11. Διαγωνισμός για την προμήθεια φέτας ΠΟΠ, προϋπολογισμού 3.350.270 ευρώ, στις 23.05.2013.

$12. Διαγωνισμός για την προμήθεια κασεριού ΠΟΠ, προϋπολογισμού 2.123.873 ευρώ, στις 27.05.2013.

$13. Διαγωνισμός για την προμήθεια γραβιέρας Κρήτης ΠΟΠ, προϋπολογισμού 2.123.873 ευρώ, στις 23.05.2013.

$14. Διαγωνισμός για την προμήθεια κεφαλογραβιέρας ΠΟΠ, προϋπολογισμού 2.123.873 ευρώ, στις 27.05.2013.

$15. Διαγωνισμός για την προμήθεια ελαιολάδου εξαιρετικού παρθένου, προϋπολογισμού 4.798.406 ευρώ, στις 29.05.2013.

$16. Διαγωνισμός για την προμήθεια ρυζιού parboiled, προϋπολογισμού 34.798.406 ευρώ, στις 28.05.2013.

$17. Διαγωνισμός για την προμήθεια ζυμαρικών, προϋπολογισμού 2.399.203 ευρώ , στις 28.05.2013.

Στους παραπάνω διαγωνισμούς συμμετείχαν 18 εταιρίες . Η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Υπουργός καθηγητής κ. Αθανάσιος Τσαϋτάρης, μετά από εισήγηση επιτροπής θα αποφασίσει για ποιες εταιρίες θα προμηθεύσουν τους απόρους της χώρας με τα παραπάνω τρόφιμα λαμβάνοντας ως αμοιβή τους κοινοτικούς πόρους των 22.017.677 ευρώ .

Σημειώνουμε ότι οι αποδέκτες των τροφίμων είναι περίπου 900 ιδρύματα , σύλλογοι, μητροπόλεις, πολύτεκνοι, παλλινοστούντες, πυρόπληκτοι και γενικότερα ευπαθείς ομάδες.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα εν λόγω επισιτιστικά προγράμματα από τους αποδέκτες και οι πόροι αυτοί είναι απολύτως απαραίτητοι για τη χώρα μας.

Ας ελπίσουμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των εταιριών και θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες η διανομή των τροφίμων στους απόρους. Το newsbombθα παρακολουθήσει αυτή την υπόθεση αποκαλύπτοντας πιθανές παρατυπίες σε βάρος των απόρων και του δημοσίου συμφέροντος.