Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Λουκέτο - εξπρές στις δημοτικές αστυνομίες

Με τον χρόνο για υλοποίηση των δεσμεύσεων περί απολύσεων 4.000 εργαζομένων να πιέζει ασφυκτικά, στο τραπέζι των σεναρίων εξετάζεται η μεταφορά μεγάλου αριθμού εργαζομένων ή και η πλήρης κατάργηση φορέων στους οποίους υπηρετούν.
Ένας τέτοιος φορέας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, είναι οι δημοτικές αστυνομίες ανά την επικράτεια.
Στο τραπέζι των σεναρίων που εξετάζονται τίθενται η υποχρεωτική αποχώρηση ή διαθεσιμότητα χιλιάδων δημοτικών αστυνομικών και η ενσωμάτωση ενός μέρους τους στην Ελληνική Αστυνομία.
Στο στόχαστρο, σε μια τέτοια περίπτωση, θα μπουν 4.000 εργαζόμενοι, καθώς μόνο στην Αθήνα απασχολούνται περίπου 1.100 άτομα.
Όσοι απασχολούνται στις δημοτικές αστυνομίες είναι εφικτό μετά από τη σχετική αξιολόγηση των ικανοτήτων τους να μεταφερθούν σε ορισμένους κλάδους της ΕΛ.ΑΣ.
Όπως αναφέρουν πηγές, το έργο που παράγεται δεν είναι αντίστοιχο του δημοσιονομικού κόστους τους, ενώ τα καθήκοντα των δημοτικών αστυνόμων μπορεί να αναλάβει το προσωπικό της Αστυνομίας.
Καταλυτική αναμένεται να είναι η νέα συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα.
Μένει να "κλειδώσει" η πρόταση για μείωση του χρόνου της διαθεσιμότητας κατά πάσα πιθανότητα από τους 12 στους 6 μήνες για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα υπαχθούν στο καθεστώς.
Οι εκπρόσωποι του Μηχανισμού Στήριξης από την άλλη πλευρά εμμένουν στην απαίτηση να προκύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός υποχρεωτικών αποχωρήσεων μέσω της διαθεσιμότητας.
Μέχρι στιγμής, σε διαθεσιμότητα οδηγείται ένας δημόσιος υπάλληλος όταν καταργείται η θέση του. Για χρονικό διάστημα ενός έτους λαμβάνει το 75% του μισθού του και πρέπει να μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία για να γλιτώσει την απόλυση.
Η σύντμηση του χρόνου σημαίνει πως ο εργαζόμενος που θα περάσει σε διαθεσιμότητα - κινητικότητα είτε θα μεταφερθεί στη νέα του θέση συντομότερα είτε θα δει πιο γρήγορα την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο.