Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Μέχρι τον Αύγουστο οι αλλαγές στα Νοσοκομεία. Οι σχεδιασμοί Άδωνι για το ΕΣΥ


Μέσα σε λίγες εβδομάδες θα κάνει όλες τις αλλαγές στο ΕΣΥ και τα νοσοκομεία ο Άδωνις Γεωργιάδης
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Νωρίτερα από ότι είχε τελικά υπολογισθεί θα προχωρήσει ο υπουργός Υγείας τις αλλαγές στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Οι συγχωνεύσεις, τα λουκέτα αλλά και οι μετακινήσεις προσωπικού έρχονται τις επόμενες εβδομάδες καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης- όπως δήλωσε -σε περίπου δύο εβδομάδες θα έχει έτοιμο όλο το σχέδιο των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, της κινητικότητας αλλά και της διαθεσιμότητας των εργαζομένων του τομέα της Υγείας.

Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει αλλαγές σε πολλά επίπεδα, δεδομένης και της πίεσης που ασκεί η τρόικα. Ήδη τα στελέχη του υπουργείου Υγείας ετοιμάζουν για τον Άδωνι Γεωργιάδη ένα προσχέδιο για τις κλινικές που πρέπει να περιορισθούν σε όλη τη χώρα (ήδη πολλές έχουν κλείσει), για τα νοσοκομεία που πρέπει να αλλάξουν χρήση ή ακόμη και να κλείσουν αλλά και για το προσωπικό που πρέπει να μετακινηθεί και να αξιοποιηθεί.

Ταυτόχρονα προετοιμάζονται και τα κριτήρια για την λίστα των 1250 εργαζομένων που θα πρέπει να μπούνε άμεσα σε διαθεσιμότητα με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας.
Μέχρι τα μέσα Αυγούστου το αργότερο πρέπει να είναι όλα έτοιμα προς υλοποίηση διαμηνύει στους συνεργάτες του ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος στο μεταξύ συνεχίζει τις επαφές του και τις συζητήσεις με διάφορους κλάδους της Υγείας.

Για πολλές αλλαγές πάντως ο κύβος έχει ήδη ριφθεί καθώς ο υπουργός Υγείας έχει ενημερωθεί για τα νοσοκομεία που παρουσιάζουν δυσλειτουργίες και πρέπει κατά την άποψη των στελεχών του υπουργείου να αλλάξουν άμεσα. Ο ίδιος διαβεβαιώνει πάντως ότι δε θα υπάρξουν λουκέτα (σε αυτή τη φάση τουλάχιστον) καθώς θα επιδιωχθεί να γίνει μετατροπή της χρήσης και να μην κλείσουν.

Με βάση τους σχεδιασμούς πολλά νοσοκομεία θα μετατραπούν σε κέντρα επείγουσας ιατρικής ενώ κάποια άλλα θα γίνουν μονάδες χρονίως πασχόντων ώστε να φιλοξενούν ασθενείς στους οποίους δεν μπορεί να παρασχεθεί άλλη βοήθεια σε νοσοκομείο.