Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Αρχιφύλακας σε κύκλωμα εκβιαστών: “Έφαγαν” μετρητά και δυο σπίτια επιχειρηματία



Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εκβιαστών, στο οποίο συμμετείχε 48χρονος αρχιφύλακας που υπηρετεί στο Τμήμα ΑσφαλείαςΚαπανδριτίου.

Ύστερα από αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν προχθές, συνελήφθησαν συνολικά οκτώ άτομα. Εκτός από τον αρχιφύλακα, μετείχαν άλλοι τέσσερις Έλληνες, ηλικίας 48, 49, 53 και 64 ετών, και τρεις αλλοδαποί (ένας 38χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, μία 41χρονη Αλβανίδα και μία 42χρονη Ρουμάνα). Επιπλέον στην υπόθεση εμπλέκονται επτά ακόμη άτομα, τα οποία αναζητούνται.

Η εγκληματική οργάνωση είχε συγκροτήσει δυο ομάδες, των οποίων ηγούνταν ο 64χρονος και ο 48χρονος, ενώ ο αρχιφύλακας είχε επικουρικό ρόλο.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, από το έτος 2010, μέλη του κυκλώματος, που συγκροτούσαν την πρώτη υποομάδα, αφού προκάλεσαν εμπρησμό και φθορές σε αυτοκίνητα 51χρονου επιχειρηματία, και “σκηνοθέτησαν” επίθεση σε βάρος του από άγνωστα άτομα, στη συνέχεια ανέλαβαν να διερευνήσουν τις υποθέσεις αυτές, απαιτώντας και λαμβάνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά, για να “καλύψουν” τα έξοδα των “ερευνών” τους.

Επιπλέον, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, αφού του παρουσίασαν δυο τους «υποτιθεμένους» δράστες των παραπάνω ενεργειών, ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι θα προχωρούσαν στην «εκτέλεση» τους, απαιτούσαν εκβιαστικά και άλλα χρήματα, για να μην τον εμπλέξουν στις υποτιθέμενες ανθρωποκτονίες.

Με το συγκεκριμένο τρόπο εκβίασης, τον ανάγκασαν να μεταβιβάσει σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, δυο σπίτια στο Μαρούσι αξίας 350.000 ευρώ, ενώ του απέσπασαν συνολικά 200.000 ευρώ μετρητά.

Στη συνέχεια, η δεύτερη υποομάδα (στην οποία συμμετείχαν και ο 64χρονος συλληφθείς, που εμφανιζόταν ως αστυνομικός, καθώς και ο 48χρονος Αρχιφύλακας) ανέλαβε να «προστατεύσει» τον επιχειρηματία από την πρώτη υποομάδα, αποσπώντας του διάφορα χρηματικά ποσά, ως αμοιβή, ενώ στη συνέχεια τον εκβίαζαν για τη «διευθέτηση» εκκρεμών ποινικών του υποθέσεων, στις οποίες δήθεν τον είχε εμπλέξει η πρώτη υποομάδα. Στην περίπτωση αυτή του απέσπασαν συνολικά περίπου 115.000 ευρώ.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα –κατά περίπτωση– αδικήματα της συγκρότησης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, εκβίασης, απάτης κατ’ εξακολούθηση, εμπρησμού, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και παράβασης της νομοθεσίας σχετικά με τα όπλα, τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τους αλλοδαπούς.

Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, οργάνωσε προχθές συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθη αρχικά ο 64χρονος, αφού προηγουμένως είχε παραλάβει από τον επιχειρηματία το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ.