Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Τράκαρα!!Και τώρα τι κανώ;;


Όποιος κυκλοφορεί στο δρόμο πρέπει να ξέρει ότι ανά πάσα στιγμή είναι εκτεθειμένος στην αφηρημάδα και στο λάθος των άλλων αλλά και στο δικό του. Συνυπολογίστε και τους άθλιους δρόμους, τα κακοδιατηρημένα αυτοκίνητα, τους μικρούς «Σουμάχερ» και τους μεθυσμένους οδηγούς για να καταλάβετε ότι το αυτοκινητιστικό ατύχημα είναι ένα ρίσκο που παίρνουμε κάθε φορά που καθόμαστε στο τιμόνι.

Είμαστε όμως προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο;

Τις περισσότερες φορές που έχω βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση ακούω βρισίδια και υστερικές φωνές.....
Έτσι όμως δεν λύνεται τίποτα και κάνουμε τα πράγματα χειρότερα. Γι’ αυτό πρώτα από όλα διατηρούμε την ψυχραιμία μας. Ό,τι χαζομάρα έχει κάνει ο άλλος, όσο κι αν βλέπουμε το αγαπημένο μας αμάξι ή μηχανή σε κακά χάλια δεν θα κερδίσουμε τίποτα βρίζοντας ή ακόμα χειρότερα βιαιοπραγώντας. Πρώτη κίνηση που κάνουμε, λοιπόν, αφού έχουμε κοιτάξει για τυχόν τραυματισμούς (εννοείται ότι καλούμε ασθενοφόρο αν υπάρχουν τραυματισμοί), είναι να καλέσουμε την τροχαία. Πολλές φορές ο άλλος οδηγός με διάφορες δικαιολογίες προσπαθεί να μας πείσει να μην καλέσουν την τροχαία: «Έλα ρε φίλε, θα τα βρούμε, μη φοβάσαι θα κάνω δήλωση, εμένα με λένε τάδε και θα ξηγηθώ…».

Μην ακούτε τι λέει, γιατί είναι σύνηθες φαινόμενο να το γυρίζει την επόμενη μέρα και να ζητάει και τα ρέστα. Τα γραπτά μένουν και στην προκειμένη περίπτωση, ό,τι γράψει η τροχαία στο βιβλίο συμβάντων.
Καλό είναι να πάρουμε τα στοιχεία από ένα-δυο μάρτυρες (αν υπάρχουν φυσικά), γιατί μπορεί να χρειαστούν σε ένα ενδεχόμενο δικαστήριο. Επόμενη ενέργεια είναι να τηλεφωνήσουμε στη βοήθεια ατυχήματος της ασφαλιστικής μας εταιρείας. Σχεδόν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αυτή την υπηρεσία και καλό είναι να ενημερωθούμε από τον ασφαλιστή πάνω σ’ αυτό το ζήτημα. Να τονίσουμε ότι δικαιούμαστε δωρεάν μεταφορά, αν το όχημα δεν είναι σε θέση να προχωρήσει λόγω του ατυχήματος. Είναι πολύ χρήσιμο να έχουμε στο όχημά μας μια φιλική δήλωση. Για όσους δεν γνωρίζουν, είναι μια δήλωση που συμπληρώνεται από τους δύο εμπλεκόμενους οδηγούς και μας δίνει τη δυνατότητα, αν δεν φταίμε, να πάρουμε τα λεφτά από τη δική μας εταιρεία και όχι από του άλλου. Να τονίσουμε εδώ ότι αυτή η δήλωση από μόνη την δεν μας κατοχυρώνει και μπορεί να ανακληθεί όποτε θέλει κάποιος από τους εμπλεκόμενους. Για να ισχύσει η φιλική δήλωση πρέπει να συντρέχουν τα εξής:

Α. Να μην υπάρχει τραυματισμός.
Β. Να μην έχει προκληθεί καραμπόλα.
Γ. Η ζημιά να μην ξεπερνά τα 6.000 ?.
Δ. Και οι δύο εταιρείες να είναι στο φιλικό διακανονισμό (η συντριπτική πλειοψηφία είναι).

Την επόμενη φορά που θα πάρετε την ασφάλειά σας ζητήστε και μια φιλική δήλωση. Είναι πολύ καλύτερο να πάρετε τα λεφτά σας από τη δική σας εταιρεία, γιατί σας έχει πελάτη και δεν θέλει να σας χάσει. Αφού έχουν γίνει όλες αυτές οι ενέργειες που προαναφέραμε, ενημερώνουμε και την ασφαλιστική μας για τα περαιτέρω.

Δηλαδή τη δήλωση, τις φωτογραφίες που πρέπει να πάρουν, τον πραγματογνώμονα κ.λ.π. Είναι χρήσιμο να ξέρουμε ότι η ασφαλιστική εταιρεία πληρώνει ακόμα κι αν ο πελάτης της είναι μεθυσμένος. Μετά όμως ζητάει τα λεφτά από αυτόν. Να προσέχουμε λοιπόν, όχι οδήγηση και αλκοόλ. Επίσης, πληρώνει ακόμα κι αν ο οδηγός δεν έχει δίπλωμα. Δεν χρειάζεται να πούμε από πού θα ζητήσει τα λεφτά μετά, ε; Από τον οδηγό που δεν έχει δίπλωμα φυσικά.

Όσον αφορά στην πολύ δυσάρεστη κατάσταση του να μας τρακάρει ανασφάλιστο όχημα, μπορούμε να προσθέσουμε στο ασφαλιστικό μας συμβόλαιο, μια κάλυψη που μας προστατεύει. Δηλαδή, μας αποζημιώνει η ασφάλειά μας και μετά αυτή «κυνηγάει» τον ανασφάλιστο οδηγό. Το αντίτιμο είναι πολύ μικρό και μπορεί στην κυριολεξία να μας σώσει.
Καλό θα ήταν να ρωτήσουμε την ασφαλιστική μας εταιρεία για καλύψεις που έχουμε και τις επιλογές των καλύψεων που μπορούμε να προσθέσουμε.

Όσον αφορά τώρα στην «μικτή ασφάλεια» πρέπει να πούμε ότι είναι μια μορφή ασφάλειας που καλύπτει τα έξοδα της ζημιάς του οχήματός σας, ακόμα κι όταν εσείς έχετε προκαλέσει το ατύχημα.

Παρ’ όλα αυτά – τουλάχιστον απ’ ότι γνωρίζουμε – είναι πολύ δύσκολο, αν
όχι αδύνατον, να αποκτήσετε μικτή ασφάλεια για την μοτοσικλέτα, μιας και η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιρειών δεν προσφέρουν αυτή την επιλογή σε δίκυκλα οχήματα για ευνόητους λόγους. Είναι εύκολο όμως να την αποκτήσετε για το αυτοκίνητό σας με ένα επιπλέον κόστος, το οποίο ποικίλει από εταιρεία σε εταιρεία. Ρωτήστε την εταιρεία με την οποία συνεργάζεστε για να μάθετε ποιο είναι το επιπλέον κόστος αυτής της μορφής ασφάλειας.

Ψυχραιμία λοιπόν στην κακιά στιγμή. Αν έχουμε στο νου μας τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε (και που προαναφέραμε), όλα θα γίνουν ευκολότερα.

Πηγή:moto.gr