Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Τα ρήγματα που απειλούν με ισχυρό σεισμό τη πρωτεύουσα...


Όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες, τα ρήγματα-απειλή για την Αττική είναι όλα όσα βρίσκονται πάνω στη σεισμική ζώνη του Κορινθιακού (Αλκυονίδες, 6,8 Ρίχτερ το 1981) αλλά και εκείνο της Αταλάντης, που το 1894 με χτύπημα 6,9 Ρίχτερ έστειλε στον θάνατο 255 άτομα. Η σεισμική ζώνη της Θήβας, αν και θεωρείται υψηλής σεισμικότητας, δεν έχει κατεύθυνση προς την Αθήνα και γι’ αυτό οι σεισμοί που προέρχονται από εκεί δεν γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί στην πρωτεύουσα.

«Στο λεκανοπέδιο της Αττικής έχουν καταγραφεί δεκάδες ρήγματα, μεγάλα και μικρά, τα οποία δεν παρουσιάζουν υψηλή σεισμική δραστηριότητα και ενδιαφέρον. Τα μόνα που ξεχωρίζουν και τα οποία θεωρώ ικανά να δώσουν έναν ισχυρό σεισμό στο μέλλον είναι το υποθαλάσσιο ρήγμα του Σαρωνικού και αυτό του Αυλώνα» σημείωσε ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής».

Όσον αφορά την εικόνα της σεισμικότητας σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, ο κ. Γκανάς πρόσθεσε: «Όπως φαίνεται, τον τελευταίο καιρό παρουσιάζεται μια σεισμική έξαρση. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Χρειάζεται υπομονή και προσοχή, τίποτα παραπάνω».