Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Δεν δέχεται ο Ιερώνυμος να δει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!



Ο Μακαριότατος δεν προτίθεται και δεν διατίθεται να ανοίξει οποιονδήποτε διάλογο με πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας
Του Λουκιανού Κάλλιμπαν


Μεγάλη προθυμία να συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’ επιδεικνύει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο της επίσημης επισκέψεως που θα πραγματοποιήσει στη χώρα μας την Πέμπτη.


Ο Γερμανός επίσημος έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να δει ιδιαιτέρως τον αρχιεπίσκοπο από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η επίσκεψή του στην Αθήνα. Σύμφωνα με πηγές από το Βερολίνο, ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανοίξει διάλογο με τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας για δύο σημαντικά ζητήματα.

Το πρώτο θέμα αφορά στις μετοχές που διαθέτει η Αποστολική Διακονία της Ελλάδος στην«Εθνική Τράπεζα». Οι Γερμανοί θέλουν οπωσδήποτε να βάλουν χέρι στις μετοχές της εκκλησίας ώστε να αλώσουν τη συγκεκριμένη τράπεζα, για την οποία ενδιαφέρονται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Γι’ αυτό και ο κ. Σόιμπλε δείχνει τόσο θερμό ενδιαφέρον να μιλήσει στον αρχιεπίσκοποΙερώνυμο Β’ και να μοιραστεί μαζί του τα σχέδια της Deutsche Bank”.

Το δεύτερο σχετίζεται με τη μισθοδοσία των κληρικών αλλά και τις αντιδράσεις μητροπολιτώνσχετικώς με τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναμένεται να κομίσει προτάσεις που γίνονται από διάφορα κοινοπρακτικά σχήματα της χώρας του. Λέγεται, για παράδειγμα, ότι μπορεί να βρεθεί λύση στην εκκρεμότητα με τη μισθοδοσία των 9.500 κληρικών εφ’ όσον η Εκκλησία της Ελλάδος αρχίσει να επιδεικνύει «καλή θέληση» όσον αφορά στην περιουσία της.

Η γερμανική ηγεμονία απαιτεί υποταγή της Εκκλησίας


Στα βυζαντινά χρόνια μπορεί η Εκκλησία να έλοιωνε τα χρυσαφικά και τα ασημικά της για την προστασία του Κράτους. Τώρα καλείται να συνταυτισθεί με τους σχεδιασμούς της γερμανικής ηγεμονίας ώστε να εκμεταλλευθεί την ακίνητη περιουσία της, φυσικά με γερμανικές κοινοπραξίες που θα ήθελαν να κατασκευάσουν τουριστικές μονάδες, να «ανοίξουν» νέες θέσεις εργασίας και καλά, να αναπτύξουν σε αναξιοποίητα «φιλέτα» γης για αρκετές δεκαετίες. Εννοείται φυσικά ότι τα λεφτά της ανάπτυξης θα πάνε στο Βερολίνο και οι θέσεις εργασίας θα αφορούν σε σερβιτόρους και «μπελλ μπόυς».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Σόιμπλε αναμένεται να μεταφέρει την ενόχληση της καγκελαρίας στις «αναχρονιστικές» αντιδράσεις των μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Κοσμά και Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου επειδή αμφισβητούν την πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη για λειτουργία των καταστημάτων κάθε Κυριακή. Έγκυρη διπλωματική πηγή επισήμανε ότι ο προσκεκλημένος από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα Γερμανός υπουργός θα μεταφέρει τη δυσφορία του Βερολίνου «επειδή ορισμένοι αρχιερείς ξεσηκώνουν τον κόσμο εναντίον των φιλοευρωπαίων πολιτικών»!

Όλα αυτά τα δεδομένα απασχολούν τους συνεργάτες του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, οι οποίοι έχουν προετοιμαστεί με απαντήσεις επί όλων των ζητημάτων. Κάποιοι σχολίαζαν το μεσημέρι ότι για τις μετοχές της Εθνικής δεν αποφασίζει ο μακαριότατος αλλά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενώ για τους μισθούς των κληρικών υπάρχει το αντεπιχείρημα με τις προκλητικές νομοθετικές ρυθμίσεις της γερμανικής κυβέρνησης υπέρ της Ευαγγελικής Εκκλησίας με την επιβολή φόρου 2% σε όλους τους φορολογουμένους.

Δεν προτίθεται να δει τον κ. Σόιμπλε


Ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ωστόσο, δεν προτίθεται και δεν διατίθεται να ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση με πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις, ειδικά με τον κ. Σόιμπλε. Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή από την Αποστολική Διακονία, «ο μακαριότατος προσεύχεται και αγωνίζεται επί της ουσίας για τη βελτίωση και την ανακούφιση του δοκιμαζομένου λαού από την οικονομική κρίση, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς. Αυτός είναι και πρέπει να είναι ο αγώνας ενός πνευματικού ποιμένος για το λαό. Η πολιτική είναι για τους πολιτικούς».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας παίρνει σαφείς αποστάσειςαπ’ όσα σημειώνονται σε πολιτικό επίπεδο και δεν φαίνεται να συμμορφώνεται με τις ευσχήμως διατυπωμένες πολιτικές νουθεσίες που δέχεται από την κυβέρνηση. Τα σχόλια ορισμένων συνεργατών του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά εναντίον του κ. Ιερωνύμου, επειδή προτίμησε να κάνει περιοδεία στις παραμεθόριες περιοχές της Μακεδονίας στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματοςαντί να περιμένει σε «κατ’ οίκον περιορισμό» –όπως έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας- τον ανασχηματισμό, έχουν υποπέσει στην αντίληψή του. Ωστόσο, δεν δίνει σημασία σε μικρότητες.