Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Να χαρούμε ή να κλάψουμε αν βγει το χαράτσι από τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η.;



»Σκληρές» οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τροϊκα ώστε να μην συμπεριληφθεί το Ειδικό Ετήσιο Τέλος Ακινήτων – κοινώς χαράτσι – στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. και το 2014.

Η αντιπρόταση μάλιστα του επιτελείου του υπουργείου οικονομικών ήταν να επιβληθεί ένας γενικευμένος φόρος σε όλα τα ακίνητα από το 2014, έτσι ώστε να πληρώσουν περισσότεροι και να υπάρξει δικαιότερη κατανομή του βάρους σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ. Αυτός ο νέος φόρος προτείνει το υπουργείο να σταλθεί ως ξεχωριστός λογαριασμός στους φορολογούμενους πολίτες και όχι ενσωματωμένος στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η.

Επειδή όμως οι τροϊκανοί υποψιάζονται ότι αν δεν μπει το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δεν θα το πληρώνει κανείς, αντιδρούν. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι η αποδοτικότητα του χαρατσιού όπως επιβάλλεται, συνεισφέρει στα δημοσιονομικά έσοδα 2.2 – 2.7 εκ. ευρώ το χρόνο, ποσά που δύσκολα θα καταφέρει να εισπράξει διαφορετικά το ελληνικό κράτος. Άσε που όποιος φόρος ερχόταν μέσω εφορίας πήγαινε ο Έλληνας φορολογούμενος και έκανε διακανονισμό με αποτέλεσμα να καθυστερεί το κράτος να εισπράττει.

Και ξαφνικά ακούσαμε   να γίνεται λόγος για υποχώρηση της τροϊκας στα αιτήματα του υπουργείου οικονομικών. Το χαράτσι πιθανώς θα βγει από τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. το 2014.

Μεγάλη νίκη είπαν πολλοί.

Μα ύστερα θυμήθηκαν ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο βάση του οποίου προβλέπεται ότι οι τράπεζες θα προχωρούν σε κατάσχεση καταθέσεων, σε περίπτωση που πελάτες τους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Μάλιστα το νομοσχέδιο έδωσε στις τράπεζες δύο μήνες προθεσμία από τη δημοσίευση του νόμου, ώστε να προσαρμόσουν τα συστήματά τους, προκειμένου να προχωρούν αυτόματα στη διαδικασία αυτή.

Με το δεδομένο λοιπόν ότι όποιος δε θα πληρώνει το χαράτσι αυτόματα θα κατάσχεται το ποσό που οφείλει από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, η τρόϊκα δεν έφερε αρχικά αντιρρήσεις στο να διαχωριστεί το χαράτσι από τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η.

Άρα το ερώτημα για τον απλό πολίτη είναι: λογαριασμός της Δ.Ε.Η. ή τραπεζικός λογαριασμός;

Όπως και να ΄χει θα μας τα πάρουν!