Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Eγκαίνια του ιστορικού Μουσείου του Δεσπότη Σαλώνων Ησαϊα στη Δεσφίνα

http://www.lamiastar.gr/


Ο Δήμος Δελφών και ο Σύλλογος των εν Αθήναις και απανταχού Δεσφινιωτών «Ο Ησαΐας», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, θα πραγματοποιήσουν τα εγκαίνια του ιστορικού Μουσείου του Δεσπότη Σαλώνων Ησαϊα στη Δεσφίνα την Κυριακή 28 Ιουλίου 2013 και ώρα 20:00.

Ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας (1778-1821), υπήρξε εκ των πρωτεργατών της επανάστασης του 1821 στη Ρούμελη και ο μόνος Δεσπότης που έπεσε μαχόμενος στο πεδίο της μάχης, την 22α Απριλίου 1821 στη Χαλκωμάτα, πολεμώντας μαζί με τον Αθανάσιο Διάκο που συνελήφθη ζωντανός από τους Τούρκους την ίδια μέρα λίγο πιο κάτω στη γέφυρα της Αλαμάνας και μαρτύρησε με τον με ανασκολπισμό θάνατον τις επόμενες ημέρες στη Λαμία, όπου οδηγήθηκε σιδεροδέσμιος.
Το Μουσείο αυτό στεγάζεται στο κτίριο που κατασκευάστηκε από τον πρώην Δήμο Δεσφίνας και την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδος στη Δεσφίνα, στο οικόπεδο που βρισκόταν το πατρικό σπίτι του ήρωα Δεσπότη.
Με τη φροντίδα του Δήμου Δελφών (Δ.Ε. Δεσφίνας) και του Συλλόγου των εν Αθήναις και απανταχού Δεσφινιωτών «Ο Ησαΐας» και υπό την αιγίδα της ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος το Μουσείο στεγάζει αντίγραφα των αυθεντικών ιερών αμφίων του Δεσπότη και του προσωπικού ιερού του Ευαγγελίου καθώς και το αυθεντικό εγκόλπιο του Ήρωα που εδώρησε στο Μουσείο η κυρία Δέσπω Παναγή Παπαστάθη από την Άμφισσα, που είναι απόγονος πέμπτης γενιάς του Δεσπότη από τον αδερφό του Θεοδόση.
Το Μουσείο επίσης στεγάζει πίνακες και βιβλία σχετικά με τον Ήρωα καθώς και περιήγηση στη ζωή, το έργο του και την εποχή του. Επίσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο προβολών, θα προβάλλεται βιντεοταινία με τη ζωή και το έργο του Δεσπότη από τη γέννησή του μέχρι και τον ηρωικό θάνατό του στη Χαλκωμάτα.

Ο Δήμαρχος Δελφών Νικόλαος Φουσέκης, δήλωσε σχετικά:

«Ένα οραματικό έργο όχι μόνο των Δεσφινιωτών αλλά όλων των Φωκέων και ένα χρέος τιμής στον Ήρωα Επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα, εκπληρώνεται με την ολοκλήρωση του Μουσείου στη γενέτειρά του Δεσφίνα που είναι αφιερωμένο στη μνήμη, την τιμή και την ιστορία του.
Το μουσείο αυτό είναι το πρώτο που ολοκληρώνεται από το Δήμο Δελφών, μετά από μακροχρόνια προσπάθεια του τέως Δήμου Δεσφίνας. Στο σχεδιασμό μας είναι η άμεση λειτουργία του Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού, η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Καστριώτισσας, η βελτίωση της λειτουργίας των Λαογραφικών Μουσείων Γαλαξειδίου και Μουσουνίτσας, η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Άμφισσας καθώς και η ολοκλήρωση των μελετών του Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας.
Η ύπαρξη Λαογραφικών Μουσείων αποτελεί για κάθε τόπο, πόλο έλξης και έρευνας του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, βοηθάει στην διατήρηση και γνωριμία της παράδοσης από τους νέους ανθρώπους ενώ προσφέρει στους επισκέπτες ευκαιρίες για γνωριμία με την περιοχή και συμπληρώνει κατά τον καλύτερο τρόπο το προσφερόμενο στον επισκέπτη τουριστικό προϊόν».