Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Έρχεται νέος ΕΟΠΥΥ;



http://www.viotiki-ora.gr
Στο πόδι εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι…

Τι θα γίνουν πολυϊατρεία-προσωπικό - Τι χάνουν οι ασφαλισμένοι …

Κ. Λυμπερίου: «Δημιούργησαν τον Οργανισμό για να τον καταρρεύσουν ..»

Πλήρες σχέδιο για την δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα περιλαμβάνει όλες τις δομές του ΕΟΠΥΥ, τα κέντρα υγείας αλλά και τα περιφερειακά ιατρεία, ετοιμάζει πυρετωδώς ο υπ. Υγείας και στα μέσα περίπου του Οκτγωβρίου θα έχει αποφασίσει τι θα γίνει με τον μεγαλύτερο φορέα υγείας της χώρας ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα πάψει να έχει στην κατοχή του μονάδες υγείας και θα αγοράζει υπηρεσίες από το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα.

Μάλιστα, το είπε και ξεκάθαρα ο Α. Γεωργιάδης πως «Παρόμοιο σύστημα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει» γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι σύντομα θα εφαρμοσθεί πλήρως το αρχικό σχέδιο της Task Force που προέβλεπε ο ΕΟΠΥΥ να είναι μόνο αγοραστής υπηρεσιών και όχι ταυτόχρονα και πάροχος.

Η πρόταση περιλαμβάνει την ενοποίηση όλων των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) που μαζί με τα κέντρα υγείας θα σχηματίσουν υπό την «ομπρέλα» του ΕΣΥ το νέο δημιούργημα. Θα ενταχθούν δηλαδή, στο ΕΣΥ για να καλύπτουν όλες μαζί τους ασθενείς στο πρώτο στάδιο των προβλημάτων υγείας τους, ώστε να μην καταλήγουν στο νοσοκομείο.

Μάλιστα, πολλές μονάδες του ΕΟΠΥΥ, ειδικά όσες δε διαθέτουν δικά τους κτίρια θα κλείσουν, ενώ το προσωπικό θα μπει πιθανότητα σε καθεστώς κινητικότητας για να μοιραστεί αντίστοιχα σε άλλες μονάδες όπως έγινε και με τα νοσοκομεία.

Αυτά λέει ο υπουργός υγείας, γιατί ο Σύλλογος Εργαζομένων Βοιωτίας – Εύβοιας υποστηρίζει πως «Με επικοινωνιακά τερτίπια, αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη και με το πρόσχημα της μεταρρύθμισης μετατρέπουν τον ΕΟΠΥΥ από πάροχο σε αγοραστή υγείας, χαρίζοντας την Υγεία του λαού στα μεγάλα εγχώρια και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα. Οι ίδιοι δηλαδή που δημιούργησαν τον ΕΟΠΥΥ σε μία νύχτα και προεξόφλησαν την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, επαναπροσλήφθηκαν για να υπογράψουν τη θανατική της καταδίκη»…

Και έτσι έχουν τα πράγματα, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας στοιχίζει πολλαπλάσια απ’ ότι το ήδη υπάρχον δίκτυο Πρωτοβάθμιας Υγείας, επομένως οι παροχές θα αγοράζονται σύντομα πολύ ακριβές, ξεφεύγοντας από το σημερινό 15%, καθώς ο ΕΟΠΥΥ στις συμβάσεις με τους ιδιώτες, θα παρέχει στοιχειώδη πακέτα παροχών π.χ. την γενική αίματος ή την ακτινογραφία, οπότε το ξεπέρασμα των προκαθορισμένων πακέτων θα οδηγήσει τους ασφαλισμένους να βάλουν βαθειά το χέρι στην άδεια τσέπη τους, για να έχουν στοιχειώδη υγεία….

Τι θα χάσουν οι ασφαλισμένοι με το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ; « Δωρεάν συνταγογράφηση, κατ΄ οίκον νοσηλεία, δωρεάν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, δωρεάν πλήρη βιοχημικό και ορμονολογικό έλεγχο, δωρεάν ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές, • Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις, test pap, παρακολούθηση εγκύου, δωρεάν εμβόλια για παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους, δωρεάν φυσικοθεραπείες και κατ’ οίκον για τους κλινήρεις, δωρεάν προληπτική οδοντιατρική στα σχολεία» υπογραμμίζει ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ Βοιωτίας – Εύβοιας Κ. Λυμπερίου, επισημαίνοντας πως «η μετάβαση των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ στο ήδη καταρρακωμένο ΕΣΥ, θα διαλύσει το μεγαλύτερο οργανωμένο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας»…

Να σημειωθεί πως στις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ έχουν πρόσβαση οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων και το κυριότερο, η μεγάλη μερίδα των μικροσυνταξιούχων, για δωρεάν εξετάσεις και ιατρική περίθαλψη, για τις οποίες πλήρωναν ακριβά ασφάλιστρα όλη τους την ζωή, καθώς και για δωρεάν οδοντοστοιχίες, μεταλλικούς σκελετούς και ορθοδοντικά μηχανήματα για παιδιά, για τα οποία ελάχιστοι πολίτες σήμερα έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν για την οδοντιατρική περίθαλψη.
Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου αναφέρεται σε 4 σενάρια εκ των οποίων τα τρία μιλούν για κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, που σημαίνει ότι πολλοί από τους εργαζόμενους θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι ασφαλισμένοι θα χάσουν τα προνόμια τους.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ Βοιωτίας – Εύβοιας πάντως, αποφάσισαν να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία τους, στην διήμερη απεργία που προκηρύσσει η ΑΔΕΔΥ 18 και 19 Σεπτεμβρίου, πηγαίνοντας με λεωφορεία στο υπουργείο, προκειμένου να δηλώσουν την θέληση τους να παραμείνει ο ΕΟΠΥΥ ως ο πυρήνας της πρωτοβάθμιας υγείας!