Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Στα 8,50 ευρώ την ώρα ο κατώτατος μισθός στην Γερμανία!


Αυξήσεις για τους Γερμανούς, μειώσεις για τους Έλληνες εργαζόμενους…

Να, ποιος τελικά επωφελήθηκε από την κρίση στην χώρα μας…

Μισθό μεγαλύτερο ακόμη και από Έλληνες εργαζόμενους με 20ετη προϋπηρεσία, θα λαμβάνουν ως κατώτατο μισθό οι Γερμανοί εργαζόμενοι από το 2017, καθώς η Γερμανική κυβέρνηση προχώρησε στην υλοποίηση μιας βασικής δέσμευσης, εγκρίνοντας χθες τον νόμο που θεσμοθετεί κατώτατο μισθό στην χώρα…

Ο νόμος, που αποτελεί πρόγραμμα-κλειδί της τρίτης κυβέρνησης Μέρκελ, θα εφαρμοσθεί το αργότερο μέχρι το 2017 και ορίζει το επίπεδο της κατώτατης αμοιβής στη Γερμανία στα 8,5 ευρώ μικτά την ώρα, δηλαδή, 68 ευρώ το μεροκάματο, δηλαδή, 1.430 ευρώ το μήνα.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015, αλλά προβλέπεται η εφαρμογή μεταβατικής περιόδου για τους τομείς όπου θα ισχύει ακόμη κλαδική σύμβαση.

Το αργότερο μέχρι το 2017 θα έχει εφαρμοσθεί για όλους τους εργαζόμενους, πλην των κάτω των 18 ετών, των μαθητευομένων και των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι εξαιρούνται για το πρώτο εξάμηνο από την πρόσληψή τους.

Η θέσπιση κατωτάτου μισθού αποτελεί επανάσταση σε μία χώρα όπου η διαπραγμάτευση των μισθών από τους κοινωνικούς εταίρους αποτελούσε ιστορικό θεσμό και οι εταίροι της Γερμανίας, με πρώτη την Γαλλία, ελπίζουν ότι η εφαρμογή του νόμου θα αντιμετωπίσει το ντάμπινγκ σε ορισμένους τομείς, όπως ο τομέας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και ότι θα τονώσει την εσωτερική κατανάλωση στην πρώτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης.

Η Μέρκελ και οι συντηρητικοί συμφώνησαν με μισή καρδιά στο σχέδιο, το οποίο υπήρξε και ο όρος που έθεσαν οι Σοσιαλδημοκράτες για να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Αυτά βέβαια, στην Γερμανία, γιατί στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν από το 2017 κατώτατο μισθό μιας αξίας, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι θα στερηθούν το 50% των τριετιών - μισθολογικών ωριμάνσεων στους μισθούς τους στην περίπτωση που προσληφθούν.

Με λίγα λόγια αυξήσεις για τους Γερμανούς, μειώσεις για τους Έλληνες εργαζόμενους και καθόλου δύσκολο δεν μας είναι να καταλάβουμε για άλλη μια φορά κανείς ποιος επωφελήθηκε από την κρίση στην χώρα μας.