Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Στα Τρίκαλα το πρώτο λεωφορείο χωρίς οδηγό στην Ευρώπη!

    Θα είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που ένα τέτοιο σύστημα θα τεθεί σε κυκλοφορία σε καθαρά αστικό περιβάλλον σε συνθήκες πραγματικής κυκλοφορίας..

Την αλλαγή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προκειμένου να μπορούν να κυκλοφορήσουν στους ελληνικούς δρόμους οχήματα χωρίς οδηγό προανήγγειλε ο... υφυπουργός Υποδομών Μ. Παπαδόπουλος στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Τρικκαίων και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ-ICCS).....
Η πανευρωπαϊκή συνάντηση στελεχών των Ευρωπαϊκών Υπουργείων Μεταφορών με στόχο την διερεύνηση των νομοθετικών δυνατοτήτων κυκλοφορίας αυτοματοποιημένων οχημάτων μέσων μαζικής μεταφοράς – ΧΩΡΙΣ ΟΔΗΓΟ – σε αστικό περιβάλλον έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CityMobil2 και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Το έργο CityMobil2 επικεντρώνεται στην προώθηση των απαιτούμενων νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την μελλοντική κυκλοφορία τέτοιων οχημάτων στους Ευρωπαϊκούς δρόμους και αποτελεί συνέχεια του έργου CityMobil στο οποίο αρχικό έργο, πραγματοποιήθηκαν μικρής χρονικής διάρκειας, επιδείξεις αυτοματοποιημένων οχημάτων σε Ευρωπαϊκές πόλεις σε περιορισμένο χώρο και σε αυστηρά ελεγχόμενο περιβάλλον.

Στο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, τόνισε ότι «στα πλαίσια του συγκεκριμένου έργου στην πόλη των Τρικάλων – και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για αυτήν την επιτυχία μιας περιφερειακής πόλης της Ελλάδας -- θα είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που ένα τέτοιο σύστημα θα τεθεί σε κυκλοφορία σε καθαρά αστικό περιβάλλον σε συνθήκες πραγματικής κυκλοφορίας». Επεσήμανε πως η σημερινή Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Αντώνης Σαμαράς, το Υπουργείο, ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο ίδιος προσωπικά ως αρμόδιος Υφυπουργός πρεσβεύουν ότι η ανάπτυξη των συστημάτων και των εφαρμογών ευφυών μεταφορών μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση της Οδικής Ασφάλειας που είναι και το θέμα του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε. σε λίγες μέρες στο Ζάππειο και αποτελεί καίριο μοχλό ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας και εξοικονόμησης χρόνου, καυσίμων και οικονομικών πόρων.

Την συνάντηση χαιρέτησαν ο κ. Μιχαήλ Ταμήλος, Βουλευτής Τρικάλων και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Διαρκούς Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, ο κ. Νίκος Σταθόπουλος, Γενικός Γραμματέας ΥΠΟΜΕΔΙ, και ο κ. Χρήστος Λάππας, Δήμαρχος Τρικκαίων. Την τεχνική συζήτηση συντόνισαν ο Δρ. A. Alessandrini (Sapienza University of Rome), ο Δρ. Ά. Αμδίτη (ΕΠΙΣΕΥ) και ο Ο. Ράπτη (e-Trikala ΑΕ) και παρακολούθησαν εκπρόσωποι αντίστοιχων υπουργείων χωρών-μελών της ΕΕ.