Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ -ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ

Ανακοίνωση για τους δημότες του Δήμου Θηβαίων

Συνεργασία του Δήμου Θηβαίων με την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής, για την διενέργεια έρευνας, με σκοπό την αξιολόγηση της γενικής κατάστασης της υγείας του πληθυσμού στην Ελλάδα.

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Θηβαίων σας προσκαλεί να λάβετε μέρος στην Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (ΕΜΕΝΟ) και στην πρώτη Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη των λοιμωδών νοσημάτων ηπατίτιδας B (HBV), ηπατίτιδας C (HCV) και της HIV λοίμωξης, Hprolipsis. Η επιλογή των νοικοκυριών έχει γίνει με βάση την απογραφή του 2011 από όλη την Ελλάδα και το δικό σας νοικοκυριό είναι ένα από αυτά. Από το κάθε νοικοκυριό θα επιλεγεί τυχαία ένα μέλος του άνω των 18 ετών και έτσι θα εξεταστούν δωρεάν 6.000 ενήλικες.
Η ΕΜΕΝΟ συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διεξάγεται με τη συνεργασία όλων των Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Σκοπός της είναι να μελετήσει τα χρόνια νοσήματα στην Ελλάδα, όπως αναπνευστικά και καρδιαγγειακά, καθώς και τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία. Θα συλλεχθούν, επίσης, στοιχεία για την ευεξία, τη λήψη φαρμάκων, τα μέτρα πρόληψης και τη χρήση υπηρεσιών υγείας. Η Hprolipsis συντονίζεται, επίσης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διεξάγεται σε συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις «Γιατροί του Κόσμου» και «PRAKSIS». Σκοπός της είναι η συλλογή έγκυρων δεδομένων για τη συχνότητα, τους παράγοντες κινδύνου και τις στάσεις και γνώσεις για τις ηπατίτιδες B και C και τον HIV στο γενικό ενήλικο πληθυσμό καθώς και σε ευάλωτους πληθυσμούς η υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πληθυσμών στόχων, ο εμβολιασμός των επίνοσων ατόμων και ευάλωτων πληθυσμών και η ατομική συμβουλευτική οροθετικών ατόμων και η διασύνδεσή τους με το δημόσιο σύστημα παροχής υγείας. Οι μελέτες χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Εθνικούς πόρους.
Στο πλαίσιο αυτών των μελετών, η κα Αντιγόνη Βολικού θα σας επισκεφτεί για να συλλέξει δεδομένα που αφορούν την υγεία σας μέσω ενός ερωτηματολογίου. Κατόπιν συγκατάθεσης σας, θα πραγματοποιηθεί από ιατρό συνεργάτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών καταμέτρηση ύψους, βάρους, περιφέρειας μέσης, αρτηριακής πίεσης, έλεγχος καρδιακής αρρυθμίας και θα ληφθεί δείγμα αίματος στο οποίο θα γίνει βιοχημικός έλεγχος, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ.
Οι μελέτες αυτές είναι σημαντικές για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα και η συνεργασία σας πολύτιμη. Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 2262350603
Η διεξαγωγή της έρευνας στην περιοχή μας έχει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.
( Αρ. Απόφασης 173/2014)