Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

“Έκοψαν το ρεύμα και σκότωσαν τη μητέρα μου" – Δεν γνωρίζαμε οτι ήταν τετραπληγική, λέει η ΔΕΗ


- Η τετραπληγική γυναίκα έχασε την ζωή της, επειδή η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα
- Η 56χρονη υποστηριζόταν με μηχάνημα οξυγόνου, το οποίο άντεξε μόνο μία ώρα μετά τη διακοπή
- ΔΕΗ: Δεν είχε δηλωθεί ως "ευάλωτος καταναλωτής", δεν γνωρίζαμε οτι υποστηριζόταν μηχανικά
- Η ΔΕΗ το ήξερε από το 2007, λέει ο γιος της
- Μήνυση κατά

παντός υπευθύνου κατέθεσαν οι συγγενείς της
- Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σοκ και οργή προκαλεί ο θάνατος μίας 56χρονης τετραπληγικής γυναίκας, μία ώρα αφότου η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα λόγω οφειλών.

Το τραγικό περιστατικό εκτυλίχθηκε στα Χανιά. Η γυναίκα, μόλις 56 ετών, ήταν εδώ και 20 χρόνια τετραπληγική και υποστηριζόταν μηχανικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit τη γυναίκα φρόντιζε μία αποκλειστική νοσοκόμα, η οποία έλειψε μερικές ώρες από το σπίτι για να κάνει εξωτερικές δουλειές. Εκείνες τις ώρες ομως έφτασαν στο σπίτι τεχνικοί της ΔΕΗ προκειμένου να παραδώσουν το ειδοποιητήριο για την επικείμενη διακοπή του ρεύματος.

Με την αποκλειστική νοσοκόμα να λείπει. κανείς δεν άνοιξε την πόρτα. Τότε οι τεχνικοί της ΔΕΗ έκοψαν το ρεύμα και άφησαν το ειδοποιητήριο.

Τα μηχανήματα με την παροχή οξυγόνου λειτούργησαν για μόνο μία ώρα, όσο διαρκεί δηλαδή η αυτονομία τους. Ωστόσο, φαίνεται πως η αποκλειστική επέστρεψε αφού τελείωσε και η αυτονομία των μηχανημάτων που την κρατούσαν στην ζωή, με αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη.

Οι συγγενείς της γυναίκας έσπευσαν στο αστυνομικό μέγαρο των Χανίων και υπέβαλαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου.
Ο γιος της μιλώντας στο Mega είπε οτι από το 2007 η ΔΕΗ γνώριζε πως η 56χρονη χρειαζόταν 24ωρη μηχανική υποστήριξη.
ΔΕΗ: Δεν είχε δηλωθεί ως ευάλωτος καταναλωτής, δεν ξέραμε για τη μηχανική υποστήριξη

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ υποστηρίζει πως η γυναίκα δεν είχε δηλωθεί ως “ευάλωτος καταναλωτής” και ως εκ τούτου η επιχείρηση δεν γνώριζε ότι έχριζε μηχανικής υποστήριξης.

Ολη η ανακοινωση της επιχείρησης
"Σχετικά με τις σημερινές αναφορές σε διαδικτυακές σελίδες για διακοπή ηλεκτροδότησης οικίας καταναλωτή στα Χανιά Κρήτης λόγω οφειλής, κατόπιν σχετικής εντολής της ΔΕΗ ΑΕ, οφείλουμε να ενημερώσουμε για τα κάτωθι:

Ύστερα από σχετικό έλεγχο των στοιχείων του καταναλωτή που είναι καταχωρημένα στο μηχανογραφικό μας σύστημα, διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε δηλώθηκε και συνεπώς ουδέποτε υπήρξε ενταγμένος στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, για τους οποίους η Επιχείρηση, δεν προβαίνει σε διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας τους λόγω οφειλής, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνον κατά τους μήνες που προστάζουν οι σχετικοί κώδικες της πολιτείας.

Ως εκ τούτου, η Επιχείρηση δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος καταναλώτης ήταν μηχανικά υποστηριζόμενος, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Υπενθυμίζουμε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ευπαθών καταναλωτών, για την ένταξη στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών απαιτείται μια απλή αίτηση, η οποία μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών της ΔΕΗ, 11770".

Τραγικά παιχνίδια της μοίρας

Πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα στις 14 Μαρτίου του 2014, η 56χρονη είχε κάνει δημόσια έκκληση σε τοπική εφημερίδα των Χανίων, αφού ο ΟΓΑ της είχε κόψει την σύνταξη με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώσει για τη θεραπεία της...

Η επιστολή της γυναίκας

"Είμαι άτομο με τετραπληγία 20 χρόνια και είμαι στο κρεβάτι κι έχω μηχανική υποστήριξη από τον Ιανουάριο του 2003. Τον υπολογιστή τον χειρίζομαι με μια κάμερα υπέρυθρων.

Εχω μια αρρώστια που λέγεται Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (A.L.S.). Γεννήθηκα 30 Οκτωβρίου 1958.
Ολη τη ζωή μου ασχολούμουν με τη γεωργία, έκτος από 1,5 χρόνο που άνοιξα ένα ανθοπωλείο για να πουλάω τα φυτά που καλλιεργούσα μόνη μου για να μην τα παίρνουν οι έμποροι για κομμάτι ψωμί. Είχα βλέπετε 3 αγόρια να μεγαλώσω.

Βρήκα ένα μαγαζάκι 15 τ.μ. και έναν λογιστή. Του έδωσα την ταυτότητά μου και του ανέθεσα να μου βγάλει την άδεια γιατί εγώ ήμουν άσχετη πού έπρεπε να πάω και τι να κάνω. Κάποια στιγμή μου λέει χρειάζομαι 10.000 δραχμές για να βγει η άδεια. Μιλάμε για το Ιούνιο του 1992. Δεν μου είπε ότι ήταν απαραίτητο να γραφτώ στο Ταμείο Εμπόρων. Ανοιξα το ανθοπωλείο, νόμιζα ότι ήμουν εντάξει με τις υποχρεώσεις μου με το κράτος. Εκοβα αποδείξεις, 8% Φ.Π.Α. και 3% υπέρ Ο.Γ.Α. στο παραγωγικό τιμολόγιο και μετά στην ταμειακή μηχανή 8% Φ.Π.Α. Δεν με ενόχλησε κανείς.

Τον Νοέμβριο του 1993 άρχισα να χάνω την ισορροπία μου και να πέφτω κάτω αδικαιολόγητα. Τον Δεκέμβριο του 1993 νοσηλεύτηκα στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Στο ανθοπωλείο ήταν ο μεγάλος μου γιος, τότε 17 χρόνων παιδί και συντηρούσε τα δύο μικρά και έμενα. Τότε μου έφτιαξαν τα χαρτιά οι γιατροί “να τα καταθέσουν στο ταμείο σου” μου είπαν». Η γυναίκα, μην γνωρίζοντας τον τρόπο αδειοδότησης ενός καταστήματος και τον τρόπο με τον οποίο κλείνει, ανέθεσε την εργασία στον λογιστή της που όμως πέθανε μετά από λίγο αφήνοντας, όπως φάνηκε, πολλά θέματα ανοικτά, όπως εξηγεί και στη συνέχεια της επιστολής της.

Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Γιώργου Σταθάκη

Το ζήτημα έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις, αφού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, αφού εξέφρασε τα θερμά του συλληπητήρια για την οικογένεια της 56χρονης, δήλωσε σε έντονο ύφος πως θεωρεί "αυτονόητη την εισαγγελική παρέμβαση".

Συγκεκριμένα η ανακοίνωσή του αναφέρει: "Σήμερα στα Χανιά θρηνούμε το χαμό μιας συμπολίτισσας μας, που παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε, δεν έπαψε ούτε στιγμή να αγωνίζεται με αξιοπρέπεια και με τη στήριξη της οικογένειάς της για να τα ξεπεράσει.
"Αδικαιολόγητη, απαράδεκτη κι απάνθρωπη η απόφαση της ιδιωτικοποιούμενης ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα"

Απέναντί της είχε να αντιπαλέψει όχι μόνο την αδιαφορία και τη γραφειοκρατία φορέων όπως η ΔΕΗ ή ο ΟΓΑ, αλλά κυρίως την ανάλγητη αντίληψη ότι οι ζωές όλων μας είναι ασήμαντες και αναλώσιμες μπροστά στους στόχους ενός παράλογου, αναποτελεσματικού και τελικά καταστροφικού οικονομικού προγράμματος.

Δυστυχώς, με μια αδικαιολόγητη κι εντελώς απαράδεκτη και απάνθρωπη απόφαση η ιδιωτικοποιούμενη ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση του σπιτιού της και συνακόλουθα τη μηχανική υποστήριξη που την κρατούσε στη ζωή.

Θεωρώντας την εισαγγελική παρέμβαση αυτονόητη, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της θανούσας.”


Ρεπορτάζ Μιχάλης Λαγάνης newsit