Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Στο παραπέντε διασφαλίστηκε η άρδευση του Κωπαϊδικού πεδίου

Σε λειτουργία τέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου τα δύο αντλιοστάσια στην Υλίκη, ώστε να ξεκινήσει όσο πιο ομαλά γίνεται η αρδευτική περίοδος και να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι αγρότες στο πότισμα των καλλιεργειών τους.
Για να δώσει η ΔΕΗ ρεύμα έπρεπε πρώτα ο Οργανισμός Κωπαΐδας να πληρώσει τις οφειλές του.
Έτσι ξεκίνησε ένας «μαραθώνιος» διαβουλεύσεων παραγόντων, αυτοδιοικητικών και βουλευτών χωρίς μέχρι πριν λίγες ημέρες να φαίνεται… νερό στο βάθος του τούνελ.

Την περασμένη Τετάρτη κάτι άρχισε να «κινείται» σε συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σταθά και Ευγενίας Ουζουνίδου με την διοίκηση της ΔΕΗ για την εξεύρεση λύσης αποδεκτής και από τα δύο μέρη.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης προκρίθηκε η πρόταση για υπογραφή από τον Ο.Κ. και τη ΔΕΗ σύμβασης εκχώρησης απαιτήσεων.

Δηλαδή ο Οργανισμός να εκχωρήσει στη ΔΕΗ οφειλές προς αυτόν από αγρότες για τέλη άρδευσης οι οποίες έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ Λιβαδειάς και Θήβας ύψους 500.000 ευρώ και παράλληλα να καταβληθεί σε μετρητά το ποσό των 100.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το σύνολο ανέρχεται στο ποσό που απαιτείται κάθε χρόνο για την κατανάλωση ενέργειας για την άρδευση της Κωπαΐδας.
Την επόμενη μέρα το Δ.Σ. του Οργανισμού αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη λύση. Στη συνέχεια παρουσία του Γ. Σταθά υπεγράφη η σύμβαση και παράλληλα άρχισαν οι ενέργειες για να ξεπεραστούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες δεδομένου ότι λίγες ημέρες καθυστέρηση στην ηλεκτροδότηση και κατά συνέπεια στην άρδευση θα σήμαιναν καταστροφή.

Έτσι λοιπόν γνωρίζοντας ότι ακόμα και μια μικρή καθυστέρηση θα δημιουργούσε μη αναστρέψιμες καταστάσεις ο βουλευτής Βοιωτίας Γιάννης Σταθάς και ο πρόεδρος του Ο.Κ. Παναγιώτης Σταθιάς βρέθηκαν στην Υλίκη προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση της συμφωνίας και το μεσημέρι κατέφθασαν και τα συνεργεία της ΔΕΗ τα οποία προχώρησαν στην ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων δίνοντας τέλος στην αγωνία των καλλιεργητών.
Να σημειωθεί επίσης ότι στην όλη διαδικασία σημαντική ήταν και η συμβολή των συνδικαλιστών της ΔΕΗ.

«Ξεκίνησαν σήμερα και λειτουργούν τα δύο αντλιοστάσια στην Υλίκη. Στην συνέχεια θα λειτουργήσουν άλλα δύο (Στροβίκι και ΑΚ1) ενώ από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να λειτουργούν και τα υπόλοιπα», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Π. Σταθιάς ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην «συμβολή του βουλευτή Γιάννη Σταθά για την επίλυση του προβλήματος» και συμπλήρωσε: «Παράλληλα ξεκινάνε και τα έργα στο αντλιοστάσιο του Μόρνου που έχει υποστεί ζημιές από τις κλοπές και μέχρι την Παρασκευή πιστεύω ότι θα λειτουργούν όλα».
Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Οργανισμού από τις 500.000 που θα πάρει η ΔΕΗ οι 300.000 έχουν βεβαιωθεί στη ΔΟΥ Λιβαδειάς και οι 200.000 στη ΔΟΥ της Θήβας.
Επεσήμανε δε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο που ο Ο.Κ. θα περάσει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα έχει βεβαιωθεί στις ΔΟΥ το σύνολο των οφειλών που φτάνει σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

viotianet.gr