Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Καταγγελία για απευθείας αναθέσεις έργων στα Βάγια-Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας

Γραφείο τύπου
Αυτοδιοικητικού Ριζοσπαστικού Κινήματος Θήβας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

O Δήμος Θηβαίων ανέθεσε απ’ ευθείας αντί 12.600€ εργασίες για το νέο κοιμητήριο Βαγίων στον Ιωάννη Παπαλουκά, πατέρα του επανεκλεγέντος μέλους του Τοπικού Συμβουλίου Βαγίων της Δ.Ε. Βαγίων Ευάγγελου Παπαλουκά (1ος βαθμός συγγένειας). Το ποσό της ανάθεσης πιθανότατα βρίσκεται εντός των ορίων απ’ ευθείας ανάθεσης μικρών έργων των ΟΤΑ (ποσό 10.271,46€ + ΦΠΑ).

Πλην όμως, υφίσταται σοβαρό πολιτικό και ηθικό θέμα, αφού ο ανάδοχος είναι πατέρας του ήδη και εκ νέου εκλεγέντος μέλους του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βαγίων, Ευάγγελου Παπαλουκά. Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες μας κατά την τρέχουσα θητεία του Δημάρχου κ. Σπ. Νικολάου, είχαν ανατεθεί –εκτός του ανωτέρω- με απ’ ευθείας ανάθεση στον ίδιο ανάδοχο δύο έργα: Έργο Βελτιώσεων αγροτικών οδών ΔΕ Βαγίων» (2012), αντί 13.065,66 € και έργο καθαρισμού αντιπλημμυρικής τάφρου αντί 14.700€ (2013).

Όλα αυτά, κατά το χρόνο, που ο γιος του αναδόχου, είναι μέλος του τοπικού συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βαγίων με την παράταξη του κ. Δημάρχου. Η απ’ ευθείας ανάθεση, στον πατέρα του συμβούλου της παράταξης του κ. Δημάρχου, αποτελεί, πέραν από την πιθανή ύπαρξη παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας, ηθικό και πολιτικό ολίσθημα του κ. Δημάρχου και του συμβούλου της Δημοτικής Κοινότητας Βαγίων. Προκαλεί το κοινό αίσθημα και επιβεβαιώνει την ύπαρξη πελατειακών δικτύων που συγκροτούν μηχανισμούς εξουσίας, με στόχο την αναπαραγωγή ενός σάπιου και διαπλεκόμενου τοπικού συστήματος εξουσίας, που πλήττει το δημόσιο συμφέρον. Αφαιρεί και το ύστατο ίχνος αυτοδιοικητικής αξιοπρέπειας και αμεροληψίας και δημιουργεί στους πολίτες αρνητικές εντυπώσεις για τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης και απαξίωση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε δημόσια διαδικασία.

Εξυπακούεται ότι ως δημοτική παράταξη θα επιστρατεύσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να σταματήσουμε την αδιαφάνεια, την μεροληπτική ανάθεση σε συγγενείς και ημέτερους, και για να ανακόψουμε παρόμοιες ενέργειες και πρακτικές, για την προστασία του θεσμού της αυτοδιοίκησης, του κύρους και της αξιοπιστίας του Δήμου Θηβαίων και των τοπικών κοινωνιών του Δήμου μας.

Ζητάμε αμέσως :

1) Να μας χορηγηθεί και να δημοσιευθεί ο συνολικός φάκελος του κοιμητηρίου και του έργου με όλες τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων, για την ανάθεση.

2) Την ακύρωση της απ’ ευθείας ανάθεσης και την δημόσια και ανοικτή πρόσκληση εργοληπτών με τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να ανατεθεί κατόπιν προσφορών και διαφάνειας το έργο.

3) Να χορηγηθεί και να δημοσιευθεί η λίστα με όλες τις αναθέσεις για τη Δημοτική Ενότητα Βαγίων, αιτήματα που εκφράζουν όλη την τοπική κοινωνία των Βαγίων.

Θήβα 24 Ιουλίου 2014.