Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Φωτογραφικά Άλμπουμ Παραλίες της Τήνου


Ενώ η κοντινή Μύκονος έχει τη φήμη για τις περίφημες παραλίες της, θα εκπλαγείτε ευχάριστα όταν ανακαλύψετε πως και η Τήνος προσφέρει μερικές καταπληκτικές τέτοιες επιλογές!
Αν κάνετε διακοπές στην Τήνο χωρίς αυτοκίνητο ή μηχανάκι και κυκλοφορείτε με λεωφορείο, υπάρχουν στη διάθεσή σας τρεις περίφημες παραλίες στις οποίες φτάνετε εύκολα:
Τα Κιόνια είναι η πλησιέστερη, 3 μόλις χιλιόμετρα από την πόλη, πάνω στην νότια ακτογραμμή του νησιού. Με δρομολόγια σχεδόν κάθε ώρα, μέχρι τοβράδι, για την περίοδο από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη, αυτή η παραλία είναι η πιο εύκολη να την επισκεφθείτε. Μια πολύ μεγάλη λουρίδα παραλίας αρχίζει από την ταβέρνα «Το Μιστράλι», περνά μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Ποσειδώνα και προχωρεί μέχρι το τέρμα της λεωφορειακής γραμμής, εκεί που βρίσκεται το ξενοδοχείο Τήνος Μπιτς. Θα βρείτε πολλές ταβέρνες και καφενεία, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, και, στο κομμάτι της παραλίας κάτω από το ξενοδοχείο, ξαπλώστρες με ομπρέλες που μπορείτε να νοικιάσετε αντί κάποιου μικρού ποσού. Ακόμα πιο πέρα, μετά το ξενοδοχείο, υπάρχουν μικροί κολπίσκοι στους οποίους κατεβαίνει κανείς από απότομα μονοπάτια.

Η άλλες κοντινές παραλίες είναι στη λεωφορειακή διαδρομή για το Πόρτο, με τέρμα 6 χιλιόμετρα στα ανατολικά της πόλης, επίσης στη νότια ακτή. Είναι ο Αη Σώστης και το Σκιλαντάρι, δύο παραλίες με άμμο που η μία είναι συνέχεια της άλλης και που αρχίζουν από τα Μπάνγκαλοουζ Κάβος και φτάνουν μέχρι τη Βίλα Τερέζα. Θαυμάσια αμμουδιά, κατακάθαρα νερά και μαγευτική θέα προς τη Μύκονο τις κάνουν ίσως τις καλύτερες παραλίες στο νησί. Εδώ και κει υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες (μερικές δωρεάν, μερικές όχι), λίγες ταβέρνες, μία καντίνα κατά την υψηλή περίοδο, και ένα μίνι μάρκετ στον παράπλευρο δρόμο που οδηγεί στο Σκιλαντάρι. Είναι παραλία θαυμάσια για παιδιά, γιατί τα νερά βαθαίνουν βαθμιαία. Το λεωφορείο τερματίζει στην παραλία Πόρτο, που ακολουθεί αμέσως μετά το Σκιλαντάρι και που αρχίζει αμέσως μετά τη Βίλα Τερέζα. Εδώ θα βρείτε μια παραθαλάσσια ταβέρνα και ένα σνακ-μπαρ. Όταν ο άνεμος είναι δυτικός-νοτιοδυτικός, μπορεί να ξεβραστούν στην αμμουδιά μερικά φύκια, που όμως δεν κρύβουν κανένα κίνδυνο. Παλιότερα γεμίζανε με αυτά μαξιλάρες που επάνω τους κοίμιζαν τα παιδιά με αναπνευστικά νοσημάτα για να θεραπευθούν εισπνέοντας το ιώδιο που περιέχονταν σ' αυτά!

Μία άλλη θαυμάσια διαδρομή περίπου μισής ώρας, που διασχίζει το νησί από νότο προς βορρά, θα σας φέρει στην Κολυμπήθρα. Είναι μια περιοχή με ένα μεγάλο κόλπο που έχει δύο παραλίες. Η πιο μικρή παραλία, και πιο καλή από τις δύο, είναι κοντά σε μία ταβέρνα (και σνακ-μπαρ), και υπάρχει ακόμα μία ταβέρνα πάνω σε ένα μικρό λόφο με θέα στον κόλπο. Σε αυτήν την περιοχή θα βρείτε ντουζ και καμπίνες αποδυτηρίων, ξαπλώστρες και ομπρέλες, και η θάλασσα είναι απίστευτα καθαρή και δροσερή. Όσοι φτάνουν εδώ δεν φέρνουν φαγητό μαζί τους, αφού στις ταβέρνες το φαγητό είναι καλό και οι τιμές λογικές. Η μεγαλύτερη από τις δύο παραλίες χρησιμοποιείται συχνά για μπιτς βόλεϊ και ρακέτες. Σε αυτήν ξεβράζονται μερικές φορές και αντικείμενα που φέρνει ο βοριάς από τα τριγύρω νησιά.

Επίσης προσβάσιμος με λεωφορείο είναι ο κόλπος/λιμάνι του Πάνορμου, 33 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πόλη της Τήνου. Παρόλο που οι περισσότεροι επισκέπτες δεν πηγαίνουν εκεί ειδικά για την παραλία παρά για τις θαυμάσιες ψαροταβέρνες και τα παραθαλάσσια εστιατόρια, τον συμπεριλαμβάνουμε εδώ αφού υπάρχουν και εδώ παραλίες προσβάσιμες με λεωφορείο. Υπάρχουν δύο παραλίες: μία προς τα αριστερά, στην οποία φτάνουμε με τα πόδια διασχίζοντας ανώμαλο έδαφος, και μία προς τα δεξιά, δίπλα στο παραλιακό δρόμο που συνεχίζεται μετά το λιμάνι. Σε αυτήν την παραλία υπάρχουν ντους και μια κάποια οργάνωση.

Αν μένετε στην πόλη της Τήνου και θέλετε να πάτε στην παραλία με τα πόδια, υπάρχουν μερικές καλές προτάσεις που απαιτούν και λίγο ...ποδαρόδρομο στους δρόμους που πάνε δίπλα στην πανέμορφη ακτογραμμή.

Η πρώτη περίπτωση είναι να πάμε στη μεγάλη παραλία (με άμμο και με βότσαλο) του Αη Φωκά, που αρχίζει από το ξενοδοχείο Αίολος Bay. Όσο προχωράμε τα τρία χιλιόμετρα της διαδρομής, η παραλία γίνεται όλο και περισσότερο αμμουδερή. Ένα-δύο συγκροτήματα μπάνγκαλόουζ απλώνουν μερικές ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παραλία, και μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε με ένα μικρό αντίτιμο. Κοντά στο ελικοδρόμιο υπάρχει ένα κομμάτι της παραλίας που είναι οργανωμένο, και εδώ υπάρχει και ναυαγοσωστικός πύργος και σνακ-μπαρ. Η παραλία τελειώνει στο κωνικό βουνό του Βρυόκαστρου. Μετά είναι με πολλά βράχια και προχωρεί προς τον Αη Σώστη.

Η άλλη διαδρομή είναι προς την παραλία και το αρχαίο λιμάνι του Σταυρού, 1 με 1,5 χιλιόμετρο από την πόλη της Τήνου, πηγαίνοντας προς τα Κιόνια. Εδώ θα βρείτε ένα εκκλησάκι και, απο κάτω του, μια ταβερνούλα με τραπεζοκαθίσματα αναπτυγμένα στο ύπαιθρο. Η παραλία είναι με άμμο και χαλίκι και με πολύ ενδιαφέροντα βυθό για εξερεύνηση με μάσκα και αναπνευστήρα. Ενδιαφέρον εδώ είναι το μπάνιο το ηλιοβασίλεμα, πριν το βραδινό φαγητό.

Με ιδιωτικό αυτοκίνητο ή μηχανή έχετε πολύ περισσότερες επιλογές, οπουδήποτε στο νησί. Θα ξεκινήσουμε από την νότια/νοτιοδυτική παραλία, μετά θα πηδήσουμε στη βορειοανατολική και θα τελειώσουμε κατεβαίνοντας στην ανατολική ακτή, ακολουθώντας, ας πούμε, κίνηση πάνω στο χάρτη όπως αυτή των δεικτών του ρολογιού.

Αμέσως μετά τα Κιόνια, φτάνουμε στον Αη Ρωμανό. Τώρα, με τον νέο παραλιακό δρόμο που ανοίχτηκε ξεκινώντας από το ξενοδοχείο Τήνος Μπίτς, είναι ευκολότερο να φθάσουμε εδώ. Η περιοχή είναι πολύ δημοφιλής στους κατοίκους της Τήνου και έχουν χτίσει εδώ τα παραθεριστικά τους σπίτια για να περνούν τις διακοπές ή τις γιορτές. Υπάρχει εδώ μια πολύ καλή ταβέρνα, έτσι δεν είναι υποχρεωτικό να κουβαλήσουμε το φαγητό μας. Η παραλία αποτελείται από άμμο και χαλίκι και έχει πολύ όμορφη θέα προς την Σύρο. Αν θέλετε να συνεχίσετε στην επόμενη παραλία, αυτή του Αη Πέτρου, ακολουθείτε το δρόμο που αρχίζει από τον Αη Ρωμανό και ανεβαίνει την πλαγιά μέχρι να φτάσει το δημόσιο δρόμο για τον Πύργο. Σε αυτόν τον δρόμο υπάρχει μια έξοδος προς τα αριστερά, που οδηγεί στον Αη Πέτρο.

Ο Αη Πέτρος είναι πολύ ήρεμη παραλία, επίσης με θέα προς τη Σύρο, αλλά χωρίς ταβέρνα ή σνακ-μπαρ. Είναι εξαιρετική για πικ-νικ και μοναξιά.

Ο Όρμος Γιαννάκη (ή Καλύβια) βρίσκεται ακριβώς κάτω από το χωριό Καρδιανή. Είναι μια όμορφη μικρή παραλία με λίγες ομπρέλες και δύο ταβέρνες, ωραία θέα προς την Σύρο και προς την Καρδιανή, ψηλά πίσω. Και σε αυτήν φτάνουμε από τον δημόσιο δρόμο προς τον Πύργο.

Ξαναγυρίζοντας στον δρόμο για τον Πύργο, η επόμενη παραλία που θα βρούμε αριστερά μας είναι ο Όρμος Ιστερνίων. Ο δρόμος, παρότι ασφαλτοστρωμένος, είναι απότομος και με στροφές και θέλει προσοχή. Όταν τελικά φτάσουμε κάτω, θα βρούμε μια θαυμάσια αμμουδιά, μια άλλη με βότσαλα, δύο εξαιρετικές ψαροταβέρνες και ένα σνακ-μπαρ. Αυτό το σημείο απολαμβάνει επίσης θαυμάσια ηλιοβασιλέματα και είναι το τελευταίο κατά μήκος αυτής της ακτής που προσφέρει φαγητό.

Στο πιο ακραίο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, πολύ πέρα από την Κολυμπήθρα, θα βρείτε την ενδιαφέρουσα και ασυνήθιστη παραλία της Λιβάδας.Εδώ φτάνουμε από τον «παλιό» δρόμο που οδηγεί από την πόλη της Τήνου στα χωριά Φαλατάδος, Στενή και Μυρσίνη. Ένας δρόμος που τώρα τελειώνει, και που ελπίζουμε να είναι ολοκληρωμένος όταν διαβάζετε αυτές τις γραμμές, οδηγεί από τη Μυρσίνη κάτω στη Λιβάδα. Η Λιβάδα έχει παράξενους πράσινους βράχους, μεγάλους και μικρούς, και καθαρά σαν κρύσταλο νερά, που όμως είναι βαθιά και απότομα και το κολύμπι εδώ είναι για καλούς κολυμβητές. Το καλοκαίρι λειτουργεί εδώ μια ταβέρνα που ο ιδιοκτήτης της εκτελεί και χρέη ναυαγοσώστη. Μπορείτε να κάνετε ηλιοθεραπεία στην άμμο ή τα βράχια. Απόλαυση είναι και η διαδρομή προς και από την παραλία, αφού διασχίζει το πιο άγριας ομορφιάς τοπίο της Τήνου.

Πιο κάτω από τη Λιβάδα, από δρόμους με άσφαλτο ή χωμάτινους, φτάνουμε σε ακόμα δύο παραλίες, την παραλία του Αη Πέτρου/Αη Δημήτρη και τη Σάντα Μαργκαρίτα. Εδώ δεν υπάρχει ταβέρνα, έτσι πρέπει να φροντίσουμε να πάρουμε μαζί φαγητό και νερό. Το τοπίο είναι υπέροχο, και τα νερά κατακάθαρα. Εδώ έχει κανείς πολλές πιθανότητες να είναι τελείως μόνος.

Η επόμενη παραλία είναι η Λυχναφτιά, ακόμα μία ήσυχη, ευτυχώς αναξιοποίητη, περιοχή που μπορεί ακόμα να υπάρχει κανείς μόνος του. Χωρίς ταβέρνες, μόνο γαλήνη και ησυχία, καθαρά νερά και όμορφη θέα. Ένα ανώμαλο χωμάτινο μονοπάτι οδηγεί εδώ από τον Τριαντάρο και τα Δύο Χωριά.

Η τελευταία παραλία που θα αναφέρουμε είναι η όμορφη Παχιά Άμμος, ακριβώς κάτω από τη Λυχναφτιά, όχι πολύ μακρυά βόρεια της παραλίας του Πόρτο. Παρθένα άμμος και αμμοθίνες, παραλία που είναι προσβάσιμη και από το δρόμο πίσω και πάνω από το ξενοδοχείο Πόρτο Τάνγκο. Πρέπει να παρκάρετε και να κάνετε τον υπόλοιπο δρόμο με τα πόδια, δρόμος περίπου δέκα λεπτών. Πάρτε μαζί σας φαγητό και νερό, γιατί δεν υπάρχει τίποτα εδώ, τουλάχιστον όχι ακόμα. Είναι τόσο όμορφη παραλία που, ακόμα και έτσι δύσκολο που είναι να τη βρεις, είναι βέβαιο πως θα έχετε παρέα.

Η Τήνος δεν έχει μόνο τη Μεγαλόχαρη! Έχει και από τις πιο όμορφες παραλίες του Αιγαίου! Αν την επισκεφθείτε καλοκαίρι, μαζί με το τάμα σας πάρτε και το μαγιό σας!

Κάντε κλικ σε οποιαδήποτε φωτογραφία για να μεγεθύνετε.


Τήνος Λιβάδα

Credits: Panos|WindmillsTravel


Τήνος: Η παραλία Santa Margarita μια καθαρή ανοιξιάτικη ημέρα

Credits: Panos|WindmillsTravel



Τήνος Λιβάδα

Εκεί που το ποτάμι συναντά τη θάλασσα

Credits: Panos|WindmillsTravel


Τήνος Λιβάδα

Credits: Panos|WindmillsTravel



Τήνος Λιβάδα

Credits: Panos|WindmillsTravel


Τήνος: Η παραλία της Santa Margarita



Τήνος Σκιλαντάρι

Credits: Panos|WindmillsTravel


Τήνος: Η Παραλία Σκιλαντάρι



Τήνος: Η παραλία Σκιλαντάρι καθώς βλέπουμε προς τον Αη Σώστη


Τήνος: Η παραλία Πόρτο την Άνοιξη



Τήνος: Περίεργοι βράχοι στην παραλία Santa Margarita

Credits: Panos|WindmillsTravel


Τήνος: Η παραλία Καλύβια από ψηλά



Τήνος Η παραλία της Λιβάδας και το ποτάμι που εκβάλλει στη θάλασσα


Τήνος: Η παραλία Κολυμπήθρα το ηλιοβασίλεμα