Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Για απαράδεκτες οι μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ κάνει λόγο ο Βουλευτής κ. Γιάννης Σταθάς


Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών με θέμα «Απαράδεκτες οι μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ» κατέθεσε ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς:
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση έχει προβεί σε σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ Α.Ε. τα οποία περιλαμβάνουν την διχοτόμηση ή και τριχοτόμηση της εταιρείας, τη μαζική απόλυση των εργαζομένων της, τη χωριστή εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, είτε του Δημοσίου είτε της ίδιας της εταιρείας, με τελική πράξη το κλείσιμο της μονάδας παραγωγής στη Λάρυμνα. Οι επιπτώσεις που θα έχει για την οικονομία της χώρας η ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ είναι καταστροφικές. Άλλωστε, έχει καταγγελθεί ομόφωνα και από το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.
Η ΛΑΡΚΟ αποτελεί σημαντικό εθνικό πλούτο και η επιχείρηση είναι η μόνη στην Ε.Ε. που παράγει νικέλιο αρίστης ποιότητας, εκμεταλλευόμενη δικά της εγχώρια κοιτάσματα, η αξία των οποίων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας, ανέρχεται περίπου σε 20 δις δολάρια, πρόκειται δηλαδή για μεγάλο απόθεμα του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας, το οποίο είναι στρατηγικής σημασίας. Να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση πρόσφατα προχώρησε σε αλλαγές του Μεταλλευτικού Κώδικα προκειμένου να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου. Σήμερα, με την αύξηση της τιμής του νικελίου και την σταθερά αυξημένη παραγωγή με μείωση κόστους συνεπεία της αυξημένης παραγωγικότητας των εργαζομένων, το ενδεχόμενο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ είναι καταστροφικό για την ελληνική οικονομία. Επίσης, η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας θα προκαλέσει μεγάλη οικονομική και κοινωνική ζημιά στις τοπικές κοινωνίες έξι (6) νομών της χώρας θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε η ΛΑΡΚΟ να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και να μην ξεπουληθεί ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας;

O ερωτών βουλευτής
Σταθάς Γιάννης