Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Από 20 Αυγούστου έως 28 Φεβρουαρίου 2015 η φετινή κυνηγετική περίοδος


Από τις 20 Αυγούστου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015 θα διαρκέσει η κυνηγετική περίοδος. Αυτό ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται το κυνήγι του αγριοκούνελου μέχρι τις 10 Μαρτίου 2015.

Όπως έγινε γνωστό υπάρχουν τρεις κατηγορίες αδειών κυνηγιού: η τοπική, η περιφερειακή και η γενική. Η πρώτη ξεκινάει από 10 ευρω και φτάνει περίπου στα 107 ευρω. Η δεύτερη ξεκινά από 30 ευρω και φτάνει τα 127 ευρω, ενώ η γενική άδεια ξεκινά από 60 ευρω και φθάνει μέχρι τα 157 ευρω.

Σημειώνεται ότι οι τιμές των αδειών καθορίζονται ανάλογα με την έκταση που μπορεί να κυνηγήσει ένας κυνηγός και τα τέλη της τοπικής κυνηγετικής ομοσπονδίας. Η ετήσια συνδρομή των κυνηγών στις αναγνωρισμένες κυνηγετικές οργανώσεις είναι 60 ευρω.

«Με απόφαση για τα τέλη θήρας και τις συνδρομές, δεν αυξήσαμε αλλά κρατήσαμε σταθερό το ύψος των χρημάτων που καταβάλλουν οι κυνηγοί, λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα οικονομική συγκυρία», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαρας.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται απαγορεύεται το κυνήγι, μεταξύ άλλων, στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, στα εκτροφεία θηραμάτων, σε απόσταση 300 μέτρων από τις ακτές και σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής.

Επιπλέον, επιτρέπεται κατ' εξαίρεση για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η αγοραπωλησία του αγριοκουνελου στη Λήμνο, όπου οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές καλλιέργειες.

Η εκγύμναση των κυνηγόσκυλων επιτρέπεται αποκλειστικά στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές. Επίσης προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγιού αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού οι κυνηγοί είναι υποχρεωμένοι να φορούν γιλέκο φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί.

Σε ό,τι αφορά το κυνήγι αγριογούρουνου, αυτό επιτρέπεται σε ομάδες μέχρι 10 κυνηγών με δικαίωμα θήρευσης μέχρι πέντε ατόμων ανά ομάδα και έξοδο.