Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Γεμάτο «παγίδες» το οδικό δίκτυο στην Κωπαΐδα


Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο της Κωπαΐδας και κυρίως στον δρόμο από Ορχομενό προς Αλίαρτο που εγκυμονεί κινδύνους για τους διερχόμενους οδηγούς δεδομένου ότι ένα μεγάλο τμήμα του έχει υποχωρήσει και έχει δώσει τη θέση του σε «παγίδες».

Ο συγκεκριμένος δρόμος εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες αγρότες με γεωργικά μηχανήματα αλλά και άλλα οχήματα ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν σημειωθεί τροχαία ατυχήματα.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο δήμαρχος Ορχομενού Κώστας Ξηρογιάννης.
«Έχουμε τώρα τρία χρόνια που λίγο πιο κάτω από την πλευρά της Αλιάρτου ο δρόμος ο οποίος να σημειωθεί μεγάλη κυκλοφορία, σε κάποια σημεία έχει υποχωρήσει. Πρέπει κάποιοι να αναλάβουν την ευθύνη γιατί σε λίγο δεν θα μπορεί να περάσει κανείς. Ο δρόμος χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση από τους αγρότες της ευρύτερη περιοχής αλλά και από μεγάλα οχήματα που μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα. Σε λίγο όμως αν δεν αποκατασταθεί ο δρόμος δεν θα μπορεί να περάσει ούτε μηχανάκι», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ξηρογιάννης.
Ο δήμαρχος θεωρεί πως για να αποφευχθούν τα χειρότερα απαιτείται άμεση παρέμβαση.
«Η μόνη λύση που βλέπω είναι να αναλάβει η Περιφέρεια παρόλο που ξεφεύγει από τις αρμοδιότητές της. Ένα τέτοιο οικονομικό βάρος μόνο η Περιφέρεια μπορεί να το αναλάβει», λέει ο Κ. Ξηρογιάννης και προσθέτει: «Δεν είναι μόνο αυτός ο δρόμος, όλοι οι δρόμοι έχουν προβλήματα πολύ σοβαρά και δεν μιλάμε για καινούριους δρόμους, μιλάμε για συντήρηση των παλιών. Οι καινούργιοι δρόμοι είναι ένα όραμα που θα το αντιμετωπίζουμε στο μέλλον συνέχεια».
Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης.
«Πράγματι ο δρόμος που συνδέει τον Δήμο Αλιάρτου και τον Δήμο Ορχομενού μέσα από την Κωπαΐδα, ένας αγροτικός δρόμος, ο οποίος ασφαλτοστρώθηκε πριν από αρκετά χρόνια, έχει γίνει πλέον προβληματικός» επισημαίνει ο Γ. Μουλκιώτης και συμπληρώνει: «Δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής διέλευση των οχημάτων. Αυτός ο δρόμος πρέπει να κατασκευαστεί εκ βάθρων, δεν μπορεί να παραμείνει έτσι και πρέπει να γίνει οπωσδήποτε γεωτεχνική μελέτη. Πρόκειται για ένα δρόμο μέσα στο Κωπαιδικό πεδίο, που παλιά ήταν λίμνη με τα όποια προβλήματα σημαίνει ότι προκαλούνται αφού το έδαφος έχει ιδιομορφίες, και πρέπει να γίνει γεωολογική μελέτη από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος».
Σύμφωνα με τον κ. Μουλκιώτη συνέχεια και με δεδομένο ότι η Κωπαίδα από 1η Σεπτέμβρη περιέρχεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από συγκεκριμένες πιστώσεις.
«Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να γίνει τίποτα από πλευρά Περιφέρειας, διότι η Περιφέρεια δεν είχε αρμοδιότητα. Από την στιγμή όμως που η Περιφέρεια πήρε τον Ο.Κ. παίρνει και αυτόν τον δρόμο. Κατά συνέπεια αυτός ο δρόμος θα μπορέσει να κατασκευαστεί εξαρχής με σύγχρονες μεθόδους και εφόσον γίνου οι μελέτες», καταλήγει ο Αντιπεριφερειάρχης.

ΠΗΓΗ