Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Θανάσης Σκούμας - ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΕ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑ ΕΚΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΣ



Θετική γνώμη εξέφρασε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας, για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αιολικού σταθμού ενέργειας 15 MW, της εταιρείας ΘΗΒΑΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, στη θέση «ΠΕΥΚΙΑΣ», της δημοτικής ενότητας Θίσβης του Δήμου Θηβαίων, στη συνεδρίαση της 30-07-2014.

Μάλιστα ενημερωθήκαμε ότι ήδη είχε εγκριθεί η ΜΠΕ από την διαβόητη επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που είχε συγκροτήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ώστε αυτά τα θέματα να μην συζητιούνται στην ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Προκύπτουν όμως, σοβαρά ερωτηματικά, αφού οι 5 ανεμογεννήτριες της μονάδας αυτής, πρόκειται να εγκατασταθούν σε αναδασωτέα έκταση και είχε ήδη εκδώσει αρνητική γνώμη το τοπικό συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Θίσβης, ενώ αρνητική ήταν κατά τις πληροφορίες μας και η γνώμη της Βυζαντινής Εφορίας Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για άλλο ένα σκάνδαλο κατά του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας, αφού ο Περιφερειάρχης, η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Θήβας, παρέκαμψαν βασική συνταγματική διάταξη (άρθρο 117 παρ. 3), που ορίζει: «Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό».
Με την έγκριση της ΜΠΕ, τα αρμόδια όργανα αποδέχονται την καταστρατήγηση του Συντάγματος και το βιασμό του περιβάλλοντος, δηλαδή αντιτίθενται στο δημόσιο συμφέρον για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα.
Ειδικά για την παράταξη του κ. Δημάρχου, οι πράξεις αποδεικνύουν πώς διαχειρίζεται τα δημοτικά πράγματα: Αποδέχθηκε να δώσει θετική γνώμη, αγνοώντας την θέση του τοπικού συμβουλίου, και δεν άρθρωσε λέξη για την εκ των προτέρων έγκριση της ΜΠΕ από την Περιφέρεια, απαξιώνοντας το ρόλο του δημοτικού συμβουλίου. Αποδέχθηκε εντέλει, αντί δάσους να φυτρώνουν ανεμογεννήτριες στα βουνά του Δήμου.
Δυστυχώς η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, η παράταξη του κ. Νικολάου, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά κατώτερη των περιστάσεων και ανεπαρκής να προστατέψει το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον, συντασσόμενη με τα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της υγιούς ανάπτυξης και του συλλογικού συμφέροντος του Δήμου.

Θήβα 2 Αυγούστου 2014
Θανάσης Σκούμας