Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Κόβουν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα άδειας..



Αν και δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη, ανεπίσημα και μέσω... ρήτρα διάφορες επιχειρήσεις βάζουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις οι οποίες προβλέπουν την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού ¨”εφόσον υπάρξει νομοθετική ρύθμιση”

Η πρώτη σύμβαση προέρχεται από επιχείρηση του κλάδου της εστίασης και, συγκεκριμένα, προβλέπει την καταβολή των δώρων εορτών «έως την τυχόν κατάργησή τους με νομοθετική διάταξη». Οπως σημειώνεται στη σύμβαση, η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα υιοθετηθεί αυτόματα και θα ισχύσει ακόμη και σε περίπτωση που μια νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προβλέψει τη διατήρησή τους.

Δηλαδή η επιχειρησιακή, όπως επισημαίνει η εφημερίδα “Ημερησία” η σύμβαση αυτή θα υπερισχύσει της ΕΓΣΣΕ και θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Η δεύτερη σύμβαση που συμφώνησαν επιχείρηση στον κλάδο των μεταφορών και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της, «κλειδώνει» το ύψος των μισθών και την καταβολή των δώρων και του επιδόματος αδείας έως το πρώτο τετράμηνο του 2016. «Μετά την 27/4/2016, για τα επιδόματα δώρου Χριστουγέννων, δώρου Πάσχα και επιδόματος αδείας θα ισχύει ό,τι ορίζεται από την ελληνική νομοθεσία», υπογραμμίζεται στο σχετικό άρθρο της σύμβασης. NEWSIT